Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Συγχρονο

Τω μάθειμα

Μια βαθιά ανήσυχη παράσταση με στόχο να αναδείξει όλα όσα βρίσκονται εκτός... διδακτέας ύλης. (BIOS)

Διάρκεια: 80'
twmatheima-1170x708.jpg

Ένας συνεσταλμένος Καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της ξύλινης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το ανήσυχο βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπος της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

Μέσα από ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε διδαχτεί, ο Ιονέσκο στήνει μια θεατρική παγίδα: με την εξέλιξη του μαθήματος, ο Καθηγητής οδηγεί το Μαθητευόμενο στην πλήρη υποταγή και η ιστορία ξεφεύγει από τη σφαίρα του ρεαλισμού. Μέσα από σκληρές λέξεις και εικόνες, ντυμένες με το σαρδόνιο, έξοχο και ανατρεπτικό χιούμορ του Ιονέσκο, οι χαρακτήρες οδηγούνται στο ολικό χάος, με τον Καθηγητή να γίνεται βίαιος και τελικά…

«ΞΕΧΑΣΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ»

Η φράση αυτή αποτελεί το μανιφέστο της παράστασης.

Η ομάδα 90°C, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα πάνω στη πολιτισμική κρίση της Διδακτικής στην Ελλάδα, στήνει μια βαθιά ανήσυχη παράσταση με στόχο να αναδείξει όλα όσα βρίσκονται εκτός... διδακτέας ύλης.

Στη διασκευή της, η ομάδα 90°C, μεταφέρει το έργο στην Αθήνα του 2019, που, οργισμένη και αδαής, μετεωρίζεται σε έναν απροσδιόριστο χρόνο, κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο, κάνοντας χρήση του καταπιεσμένου δασκάλου, ως μοντέλο ενός κοινωνικά αποδεκτού Serial Killer, που καθημερινά σκοτώνει μαθητές, προκειμένου να τεκμηριώσει τη τραγική έλλειψη Παιδείας.

Κύριος στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία μιας θεατρικής εμπειρίας που αναπνέει και εκτός θεατρικής αίθουσας, ενώ αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από συμμαθητές του, το 2015.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ευγένιου Ιονέσκο
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μελέτης Γεωργιάδης, James Rodi, Μαρίνα Πολυμέρη
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ευγένιος Ιονέσκο

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Γκαζι Bios
Πειραιώς 84

2103425335

http://www.bios.gr/

twmatheima-1170x708.jpg
Τω μάθειμα
από 02/05/2019 έως 09/06/2019

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€[Πέμπτη, Παρασκευή] 12 (Γενική Είσοδος) // [Σάββατο, Κυριακή] 14 (Κανονικό), 12 (Μειωμένο/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65)