Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Ελληνικο

«Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο θέατρο Αποθήκη

Διάρκεια: 80'
«Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο θέατρο Αποθήκη

Η Μαρί Κιουρί υπήρξε κορυφαία επιστήμων του 20ου αιώνα, κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες, τη Φυσική και τη Χημεία (1903 και 1911) και η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόννη.

Η παράσταση έχει ως έμπνευση και αφορμή την βιογραφία που έχει γραφτεί από την κόρη της Εύα Κιουρί και φωτίζει αληθινές προσωπικές στιγμές της ζωής της μητέρας της. Μέσα από μία προσωπική διήγηση, η θεατρική Μαρί Κιουρί διηγείται τη θυελλώδη ζωή της με χιούμορ, με συγκίνηση και με  δύναμη που πηγάζει από την αντισυμβατική προσωπικότητά της.

Η διήγηση αυτή είναι καταιγιστική! Κάποιες στιγμές μοιάζει με απολογία μπροστά σε ένα φανταστικό δικαστήριο -  που την κατηγορεί για τη σχέση της με έναν νεότερο από εκείνην άντρα που υπήρξε μαθητής  του συζύγου της Πιερ Κιουρί. Ένας επιστήμονας, σε μία «τελειωμένη» σχέση  γάμου, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό. Όπως και η σχέση της Μαρί με αυτόν. Αυτό το γεγονός γίνεται η αφορμή, ώστε ο γαλλικός Τύπος της εποχής να αποσιωπήσει το δεύτερο Νόμπελ που της αποδόθηκε από την Ακαδημία και η γαλλική κοινωνία να την κατακρίνει, ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.

Η πολωνέζα Μαρί – αυτή τη φορά σαν μία απλή, καθημερινή γυναίκα – καταθέτει την ιστορία της, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία και τις σπουδές στη Σορβόννη μέχρι τη ραδιενέργεια και το πρώτο Νόμπελ, μέσα σε μία συνθήκη κατάφωρης αδικίας. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να αποδείξει πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κίρκη Καραλή
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Νίκος Σαμουρίδης
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ευσταθία

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Ψυρρη Αποθήκη
Σαρρή 40

2103253153

«Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο θέατρο Αποθήκη
«Η απολογία της Μαρί Κιουρί» στο θέατρο Αποθήκη
από 15/10/2022 έως 09/04/2023

κάθε Σάββατο 18:00

από 16/10/2022 έως 09/04/2023

κάθε Τρίτη, Κυριακή 21:00

από 17/10/2022 έως 09/04/2023

κάθε Δευτέρα 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος 17 ευρώ, 14 ευρώ Φοιτητικό, Ανέργων και Παιδικό