Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Κική Κλαυδιανού -  Νίκη Νικολαΐδη - Λίλα Παπούλα: «Φως, Πέτρα, Κλωστή» στη genesis gallery

Κική Κλαυδιανού -  Νίκη Νικολαΐδη - Λίλα Παπούλα: «Φως, Πέτρα, Κλωστή» στη genesis gallery

Η genesis gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο στην οδό Ιπποκράτους 121 την έκθεση «Φως, Πέτρα, Κλωστή» με έργα της Κικής Κλαυδιανού, της Νίκης Νικολαΐδη και της Λίλας ΠαπούλαΤην καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει ο Γιώργος Τζάνερης και την επιμέλεια η Ίρις Κρητικού.

Με αφορμή την έκθεση των τριών δημιουργών, η Ίρις Κρητικού σημειώνει:

«Η έκθεση, αποτελεί μια οργανική συνομιλία στην ύλη τριών σημαντικών εικαστικών που εδώ και δεκαετίες συνδέονται φιλικά και παρακολουθούν ενεργά η μία το έργο της άλλης. Με τον ίδιο τρόπο, τα έργα τους στην παρούσα έκθεση, συναντιούνται, συμπλέκονται και συνδέονται για να αφηγηθούν εκλεκτικιστικές μικρές περιπέτειες στο χρώμα, τη γραμμή και την ύλη.

Η Κική Κλαυδιανού, ιδιοκτήτρια η ίδια της γκαλερί Άνεμος στην Κηφισιά από το 1981 μέχρι το 2012, έχοντας παρουσιάσει επί σειρά δεκαετιών το έργο διακεκριμένων και ανερχόμενων ταλαντούχων καλλιτεχνών στο αθηναϊκό κοινό και έχοντας μια ιδιαίτερη σύνδεση με το κόσμημα, διδάχτηκε την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από τον Δημήτρη Νικολαΐδη. Τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τα δικά της περίτεχνα κοσμήματα από ασήμι και πέτρες, άλλοτε ημιπολύτιμες και άλλοτε με βότσαλα που σκαλίζει με το χέρι. Πηγή έμπνευσης για τη δική της γλώσσα της ΠΕΤΡΑΣ, αποτελούν τόσο η φύση, τα μακρινά ταξίδια ανά τον κόσμο όσο και η εμπειρία της διαμονής στη Νιγηρία και η επαφή με άλλους πολιτισμούς και η βαθιά αγάπη της για τη θάλασσα όσο και τα βιβλία που με πάθος διαβάζει και η μυθοπλασία εντός της οποίας αφουγκράζεται νέους κόσμους εξακολουθητικά.   

Η Νίκη Νικολαΐδη, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στις Γραφικές και τις Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακολουθεί μια προσωπική αισθητική αναζήτηση, συμπλέκοντας τη ζωγραφική με το ύφασμα, την κεντητική, το κολλάζ και την κατασκευή. Τα τρέχοντα έργα της, κοσμήματα, λατρευτικές εικόνες από πανί και άλλα επίτοιχα έργα, διατρέχονται από την ίδια κοινή πρώτη ύλη. Η ΚΛΩΣΤΗ, λειτουργώντας ως ενωτικό αφηγηματικό κυριολεκτικό και μεταφορικό νήμα, στο έργο της Νικολαΐδη συμπλέκει αναζητήσεις στην ύλη και μικρές ιστορίες ανακύκλωσης, αλλά ακόμη, διασταυρώνει με ταλέντο και χιούμορ διαφορετικούς πολιτισμούς, ανατρέχοντας ταυτόχρονα στην Ελληνική και την ξένη παράδοση από όπου δεν λείπουν οι μνήμες και οι συνοπτικές εικόνες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Νότιας Αμερικής. 

Η Λίλα Παπούλα, με σπουδές στις Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει με συνέπεια εδώ και δεκαετίες στις ατομικές της εκθέσεις αλλά και σε σημαντικές ομαδικές συναντήσεις, μια ζωγραφική καθαρή και εξαιρετικά ρωμαλέα, που με τρόπο λιτό αλλά στιβαρό ακολουθεί με συνέπεια την οδό της αφαίρεσης. Στο έργο της, το χρώμα που η ίδια χειρίζεται μαεστρικά, ανοίγει οδούς σε νέα τοπόσημα και μετέωρες χρονικές στίξεις. Ως αντίστιξη στη επίτοιχη μεγάλη κλίμακα της δουλειάς της αλλά και ως νέο τρόπο αναζήτησης και εύρεσης μιας ενδιάμεσης ζώνης έκφρασης, παρουσιάζει εδώ μια εξαιρετική ενότητα χρηστικών φωτεινών γλυπτών που ολοκληρώνονται με τη μέθοδο της χρωμοτυπίας (giclee print) και την προσθήκη σχεδίου με μολύβι. Το ΦΩΣ, οργανικά ενορχηστρωμένο σε σχήμα και χρήση, διαυγές και ενδοσκοπικό, τρέπεται ταυτόχρονα σε εικονοστάσι μνήμης και καινοτόμα γλυπτική αφαιρετική οντότητα».

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Κεντρο Genesis Gallery Ιπποκράτους 121

2117100566

https://www.gallerygenesisathens.com/

Κική Κλαυδιανού -  Νίκη Νικολαΐδη - Λίλα Παπούλα: «Φως, Πέτρα, Κλωστή» στη genesis gallery
Κική Κλαυδιανού -  Νίκη Νικολαΐδη - Λίλα Παπούλα: «Φως, Πέτρα, Κλωστή» στη genesis gallery
από 16/05/2024 έως 01/06/2024

κάθε Σάββατο 12:00-15:00

από 16/05/2024 έως 01/06/2024

κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-21:00