Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Κωνσταντίνα Συλίκου: «Διάφανοι κήποι» στην genesis gallery

Κωνσταντίνα Συλίκου: «Διάφανοι κήποι» στην genesis gallery
Λευκός νάρκισσος, 2020, κάρβουνο, ύφασμα, μεταξωτή κλωστή

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την Κωνσταντίνα Συλίκου παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση ζωγραφικής της με τίτλο «Διάφανοι κήποι». Συνολικά 29 ζωγραφικά έργα εικονίζουν πορτρέτα λουλουδιών και τοπία με κήπους με τη χρήση μιας προσωπικής τεχνικής της καλλιτέχνιδας.

Στη νέα αυτή ενότητα της δουλειάς της, η Κωνσταντίνα Συλίκου δημιουργεί συνθέσεις σε καμβά, όπου το σχέδιο από κάρβουνο διακρίνεται μέσα από λεπτά υφάσματα και συνδιαλέγεται με τη γραφή της βελονιάς, ενώ η τελική εικόνα σχηματίζεται μόνο όταν η πλαισίωση επιβάλλει την απόσταση ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις του έργου. Η επιμελήτρια της έκθεσης και της συνοδευτικής έκδοσης, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει: «Η Συλίκου σχεδιάζει μορφές από κάρβουνο σε διαφορετικά στρώματα καμβά και οργάντζας, προσθέτοντας στη συνέχεια το χρώμα με γραφή από βελονιές μεταξωτής κλωστής. Πηγάζοντας από την παράδοση, αλλά μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση και εφαρμογή, τα νήματα υποδύονται την πένα ή το πινέλο, ανάλογα με τις αραιώσεις και τις πυκνώσεις τους, αποτελώντας ταυτόχρονα ρίζες μιας προσωπικής όσο και συλλογικής μνήμης. Παλλόμενα περιγράμματα και υπαινικτικά επίπεδα συνομιλούν με τις τονικότητες κεντημένων χρωμάτων και τη διαφάνεια των υφασμάτων, αποδίδοντας την αγάπη για τη φύση με πολύτιμες εικόνες της εφήμερης ζωής ολάνθιστων λουλουδιών και κήπων».

Την έκθεση πλαισιώνει πλήρως εικονογραφημένος και δίγλωσσος κατάλογος (ελλ-αγγλ).

Κωνσταντίνα Συλίκου - βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα Συλίκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από την Τήνο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1978-1983) ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη, ιστορία της τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική στο Central Saint Martins College of Art and Design, στο Λονδίνο (1983-1984). Την περίοδο 1989-2023 ήταν καλλιτεχνική υπεύθυνη σε ομάδες εικαστικής έκφρασης των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου Μοσχάτου και του Δήμου Διονύσου, διδάσκοντας σχέδιο, τεχνικές χρώματος, κολάζ και κατασκευές. Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997-2006). Παράλληλα στράφηκε στη μελέτη της βυζαντινής ζωγραφικής και εικονογράφησε φορητές εικόνες και τέμπλα εκκλησιών. Παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική της το 1987 και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Τήνο. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα εικαστικών τεχνών εντός και εκτός Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.