Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

SoS - Screams of Silence: Η πρώτη ατομική έκθεση της Ιρίνα Κουζμένκο στην γκαλερί Thalatta.Art

SoS - Screams of Silence: Η πρώτη ατομική έκθεση της Ιρίνα Κουζμένκο στην γκαλερί Thalatta.Art
Shadows, 2018, Λάδι σε καμβά

Η γκαλερί Thalatta.Art παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Ιρίνα Κουζμένκο με τίτλο «SoS - Screams of Silence».

Η Ιρίνα Κουζμένκο, η οποία έχει ρίζες τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ελλάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στην πόλη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 2006, συνέχισε την αναζήτηση της ταυτότητάς της μέσα από την τέχνη. Τα έργα της αντλούν έμπνευση από την πατρίδα της, η οποία διανύει δύσκολες στιγμές λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Η Κουζμένκο χρησιμοποιεί τη ζωγραφική ως έναν τρόπο να εκφράσει συναισθηματικά την αντίδρασή της στις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ελένη Γατσά εκ μέρους της Imagine visual arts, αναδεικνύει την έννοια της μετουσίωσης στα έργα της. Σύμφωνα με την επιμελήτρια, η δημιουργός εκκινώντας από τα προσωπικά της βιώματα, χρησιμοποιεί στοιχεία και αποσπάσματα από τόπους και στιγμές που αποτελούν σημαντικά κομμάτια των αναμνήσεών της. Με τα έργα της, αναζητά να ανασυνθέσει και να ανανεώσει αυτές τις μνήμες, δημιουργώντας μια ζωντανή αφήγηση που εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και επιχειρεί να εκφράσει την αντίδραση των ανθρώπων στις καταστροφές. Με δραματικό και συναισθηματικό τρόπο, με μια διαδικασία μετασχηματισμού μέσα από τη γενναία πράξη της ζωγραφικής μας παροτρύνει σε μια προσέγγιση στο θέμα του πολέμου και των καταστροφών που προκαλεί.

Η έκθεση ανοίγει τον διάλογο για την ανθρώπινη επιβίωση, την προσωπική εξέλιξη και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των εχθροπραξιών με συνείδηση και συμπόνια. Εν μέσω μιας εποχής όπου η ειρήνη αποτελεί πολύτιμη αξία, η τέχνη αναδεικνύεται ως ισχυρό μέσο για την προώθηση της συνείδησης και την ανάδειξη της ανάγκης για πρόληψη των συγκρούσεων.

Ιρίνα Κουζμένκο - βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1981 στη Μαριούπολη, Ουκρανία. Σπούδασε Ρωμανογερμανική Φιλολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Φιλανθρωπικών Σπουδών της Ουκρανίας από το 1998 έως το 2004.  Δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2006. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο το 2019, καθώς και στην IV All-Ukrainian / III International Exhibition of Landscape Painting "Memorial A.I. Kuindzhi" το 2021. Έχει συμμετάσχει στο διεθνές πρόγραμμα "Manifesto Project" με υποτροφία.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Η γκαλερί Thalatta.Art αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά εικαστικού χώρου στην Αθήνα, που στοχεύει στην προώθηση τόσο των έργων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όσο και νέων καλλιτεχνών που εμπνέονται από την σύγχρονη αστική πραγματικότητα.

Διεύθυνση: Τhalatta.art, Χρήστου Λαδά 5-7, Αθήνα
Επικοινωνία: 2103315488, info@thalatta.art, thalatta-thalatta.com/art