Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Άρης Ρέτσος, «Στιγμές με τα χρώματα»: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Φωταγωγός

Άρης Ρέτσος, «Στιγμές με τα χρώματα»: Έκθεση στην αίθουσα τέχνης Φωταγωγός
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Άρης Ρέτσος, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1957, είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και ερευνητής του αρχαίου δράματος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε πολύ κοντά στις νεοφυείς τότε Εκδόσεις Το Ροδακιό δημιουργώντας φωτογραφίες και ζωγραφιές που κόσμησαν βιβλία. Από εκείνη την περίοδο εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά δώδεκα υδατογραφίες του που αντηχούν τους τοίχους της Πομπηία, τον Henri Matisse και την μεσογειακή αντίληψη του τοπίου, τα σχήματα της γαλήνης των ιαπωνικών κήπων και την καλοκαιριά που φέρνουν στην ψυχή οι στιγμές που παίζεις με τα χρώματα.

Απόσπασμα από συνέντευξη του καλλιτέχνη το 2018 στη Λίνα Ρόκου: Πάει ένας σαμουράι σε έναν δάσκαλο και τον ρωτά «Τι είναι κόλαση και τι είναι παράδεισος;» με την έννοια του καλού και του κακού, του ηθικού και του ανήθικου. Τον ρωτάει ο δάσκαλος «Εσύ τι είσαι;», απαντάει ο άλλος «Εγώ είμαι σαμουράι». Τον τσιγκλάει ο δάσκαλος, του λέει « Σώπα ρε. Αμφιβάλλω αν μπορείς να με σκοτώσεις». Θυμώνει ο σαμουράι, τραβάει το ξίφος, το σηκώνει ψηλά κι ακούει μια φωνή «Τώρα είσαι στην κόλαση», το χαμηλώνει κι ακούει τη φωνή «Τώρα είσαι στον παράδεισο».
Μόλις σε ενοχλήσει το Εγώ σου παύεις να σκέφτεσαι, σταματάει η διαλεκτική. Βάλτο αυτό στην πολιτική, στην τέχνη, στην οικογένεια. Γι’ αυτό χρειάζεται ο χρόνος, για να μη σε παρασύρει το Εγώ, για να κάτσεις να σκεφτείς.Κι εγώ είχα κι έχω μεγάλη πάλη και κόντρα με τον εγωισμό μου, μέχρι να βρω τον χρόνο μου. Έκανα τάι τσι, πάλεψα  και παλεύω με τον εαυτό μου μέχρι να βρω τον ρυθμό. Χτυπήθηκα με το Εγώ μου, όπως και άλλοι βέβαια που κινούμαστε στους ίδιους δρόμους. Κάποιες φορές ανοίγει ο χρόνος και βρίσκω τα μέτρα μου, κάποιες άλλες όχι. Όπως και να ‘χει, συνεχίζω την πάλη με το Εγώ.