Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Νίκος Αγγελίδης: Η ενδέκατη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Γκαλερί Σκουφά

Νίκος Αγγελίδης: Η ενδέκατη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Γκαλερί Σκουφά

H Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει στην Αθήνα την ενδέκατη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη, υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 3 Ιουνίου. Θα παρουσιαστούν συνολι-κά 27 νέα έργα (ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί και κατασκευές), τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούρ-γησε κυρίως από το 2018 μέχρι σήμερα. Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένος κα-τάλογος.

Η ζωγραφική του Νίκου Αγγελίδη, επτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκθεσή του στην γκαλερί Σκουφά, χαρακτηρίζεται και πάλι από τη δεξιοτεχνία της ρεαλιστικής απόδοσης ονειρικών εικό-νων, την αγάπη για τη λεπτομέρεια και την έλλειψη γραμμικής ή ατμοσφαιρικής προοπτικής. Όμως τώρα, στα νέα του έργα, την αφηγηματική διάσταση της ζωγραφικής του υπερβαίνει το στοιχείο ενός βαθιά προσωπικού χιούμορ, που εκφράζεται με τον γρίφο και το αίνιγμα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι κατασκευές του αποτελούν τρισδιάστατα παιχνίδια των ζωγραφικών φαντασιώ-σεών του.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, στο κείμενό της για τον κατάλο-γο: «Στα έργα του Νίκου Αγγελίδη υπάρχει μια εγγενής όσο και αναπάντεχη ανατροπή της σύ-νεσης που τα διαμόρφωσε. Η ακρίβεια της εικονοποιίας του εξουδετερώνεται όχι μόνο από την υπερβολή του ρεαλισμού της – όταν μέσω του πραγματικού μεταβαίνει στο ονειρικό. Ένα ιδιό-τυπο χιούμορ κυριαρχεί στα νέα του έργα, με όχημα το αίνιγμα. Ο Αγγελίδης εντέλει δεν αφηγεί-ται μια ιστορία ή ένα παραμύθι. Σε κάθε έργο του, αρχίζοντας με τον τίτλο, θέτει υπόκωφα έναν παράξενο γρίφο, που ο θεατής καλείται να λύσει ανιχνεύοντας τις εξονυχιστικές λεπτομέρειες της εικόνας. Κάτω από την απόλυτη τάξη της διαύγειας κρύβεται το μυστήριο του αινίγματος και η παράδοξη όψη ενός λανθάνοντος χιούμορ που δεν οδηγεί πάντα στο αστείο».

Σχολιάζοντας το ζωγραφικό έργο του Νίκου Αγγελίδη Το παιδικό του δωμάτιο, ο ψυχαναλυτής Γιάννης Βαϊτσαράς γράφει στον κατάλογο: «Η μαγεία στην τέχνη του Αγγελίδη κρύβεται στον μοναδικό του τρόπο να δίνει ζωντανή και λεπτομερειακή εικόνα που όμως, όπως στα όνειρα, είναι ασύμβατη με τους κανόνες της πραγματικότητας. Εκφράζεται με πραγματικά αντικείμενα και καταστάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με φαινομενικά αυθαίρετο τρόπο, κάτι που μόνο το υποσυνείδητο και η φαντασίωση πετυχαίνουν».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Νίκος Αγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Από το 1977 ως το 1982 σπούδασε ζωγρα-φική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση. Παράλληλα, πα-ρακολούθησε στην Α.Σ.Κ.Τ. μαθήματα φορητής εικόνας και νωπογραφίας. Από το 1985 εργά-στηκε σαν καθηγητής καλλιτεχνικών στη μέση εκπαίδευση, την οποία εγκατέλειψε μετά από έξι χρόνια για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις. Αυτή είναι η τρίτη ατομική έκθεσή του στην Γκαλερί Σκουφά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.