Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Η Chioma Ebinama με την έκθεση «The Eleventh House» στην γκαλερί The Breeder

Chioma Ebinama, Mermaid's Lamp, 2023, guache and collage on paper
Chioma Ebinama, Mermaid's Lamp, 2023, guache and collage on paper

H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της Chioma Ebinama στην γκαλερί με τίτλο The Eleventh House. Ο τίτλος αναφέρεται στον Eνδέκατο Oίκο της αστρολογίας που αντιπροσωπεύει τον οίκο της συλλογικότητας, της κοινότητας και της ανθρώπινης υπόστασης, το «σπίτι» του οραματιστή. Έτσι, η έκθεση συνιστά ένα όραμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον.

Χαρισματική αφηγήτρια με υπόβαθρο στην κοινωνιολογία και την εικονογράφηση, η Ebinama αντλεί από έναν πλούτο οπτικών αναφορών, που εκτείνονται από τη χειροτεχνία και τις τελετουργικές παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής έως τις ακουαρέλες της Ινδικής Χερσονήσου και την εικονογραφία των ιαπωνικών κόμικ. Ενδιαφέρεται για το πώς αρχετυπικές εικόνες από την τέχνη, τις θρησκείες και τους μύθους διαφορετικών πολιτισμών - η οπτική κουλτούρα του απλού ανθρώπου δηλαδή - αντανακλούν μια παγκόσμια ιστορία για το πώς πορευόμαστε συλλογικά στην αλλαγή, τη βία, την ομορφιά, την προκατάληψη και την αιρετικότητα.

Για πρώτη φορά, η Ebinama δημιουργεί μια σειρά από χαλιά, χειροποίητα υφασμένα από μετάξι και μαλλί. Σε αυτά τα έργα χρησιμοποιεί πολλά από τα επαναλαμβανόμενα σύμβολα που κατοικούν στο προσωπικό της εικαστικό σύμπαν: το μάτι (που κοιτάζει προς τα μέσα και προς τα έξω), τον πύθωνα (τον αγγελιοφόρο της Mami Wata) και την πεταλούδα (το σύμβολο της θνησιμότητας και του εφήμερου). Τα χαλιά συνυπάρχουν στην έκθεση με έργα της σε χαρτί. Σε αυτά κυριαρχούν μυστήριοι εσωτερικοί χώροι και αντικείμενα, όπου θα μπορούσαν να κατοικούν οι πρωταγωνιστές της. Ο Ενδέκατος Οίκος αντιπροσωπεύει έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο η καλλιτέχνιδα εφαρμόζει τις αισθητικές και φιλοσοφικές της ανησυχίες στην πραγματική ζωή.

Τα χειροποίητα χαλιά δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Art Rug Projects by Soutzoglou.Η Art Rug Projects by Soutzoglou, με έδρα της στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην διαδραστική συνεργασία με εικαστικούς και designers σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν νέα έργα, χρησιμοποιώντας το χειροποίητο χαλί ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης. Κάθε συνεργασία είναι μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουν ένα νέο μέσο, και μέσω αυτού να επεκτείνουν την πρακτική τους με νέους τρόπους.

Chioma Ebinama – Βιογραφικό

Η Chioma Ebinama είναι Νιγηριανή-Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα που δουλεύει κυρίως με ακουαρέλα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και εκπροσωπείται από τη Maureen Paley, Λονδίνο. Η πρακτική της περιλαμβάνει επίσης κεραμικά, γλυπτική και wearable art. Πρόσφατες εκθέσεις της συμπεριλαμβάνουν: A Spiral Shell, Maureen Paley, Λονδίνο; tipota, Fortnight Institute, Νέα Υόρκη; Lay all your love on me, Salon94, Νέα Υόρκη και Leave the thorns and take the rose, The Breeder, Αθήνα. Αυτή την περίοδο συμμετέχει στην έκθεση της Hayward Gallery Hollow Earth: Art, Caves, and The Subterranean Imaginary σε συνεργασία με τη Nottingham Contemporary. Τα έργα της βρίσκονται σε συλλογές όπως του Μουσείου Whitney, στη Νέα Υόρκη του Μουσείου Perez στο Μαϊάμι και του LACMA στο Λος Άντζελες. Φέτος της απονεμήθηκε το βραβείο Ezra Jack Keat Honor Award για τις εικονογραφήσεις της για το Emile and the Field, που έγραψε ο Kevin Young, διευθυντής του Μουσείου Αφροαμερικανικής Ιστορίας Smithsonian και εκδόθηκε από την Penguin-Random House το 2022. Αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα παιδικό βιβλίο που θα εκδοθεί το 2024 από την Penguin Random House. Tο καλοκαίρι θα παρουσιάσει ένα νέο σώμα δουλειάς στο χώρο της γκαλερί Maureen Paley Morena di Luna, στο Hove του Ηνωμένου Βασιλείου.