Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Evrovizion.crossing stories and spaces: H περιοδεύουσα έκθεση έρχεται στην Αθήνα

Ivana Ivković, MONUMENT: NO ONE IS LOST, Videoperformance und Installation – Gerüst, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/RS, 2021. Foto: Courtesy of the artist
Ivana Ivković, MONUMENT: NO ONE IS LOST, Videoperformance und Installation – Gerüst, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/RS, 2021. Foto: Courtesy of the artist

Σε επιμέλεια της Sabina Klemm και της Sanja Kojić Mladenov, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Έπειτα από παρουσιάσεις στο Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα στη Σερβία, η έκθεση έρχεται στο Goethe-Institut Athen στην Ελλάδα. Στην Αθήνα πρόκειται να παρουσιαστεί μια μικρότερη επιλογή των έργων τέχνης της έκθεσης, ενώ ταυτόχρονα το πρότζεκτ έχει διευρυνθεί με την προσθήκη ενός νέου έργου της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη – σε επιμέλεια της Ιόλης Τζανετάκη. Επίσης, η έκθεση θα διευρυνθεί με δύο ακόμα τοπικές προσθήκες: Οι εικαστικοί Johanna Diehl και Adnan Softić θα δημιουργήσουν νέα έργα σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Η έκθεση ξεκινά στις 28 Απριλίου με μια ειδική εκδήλωση, κατά την οποία η καλλιτέχνιδα Ivana Ivković θα παρουσιάσει την περφόρμανς MONUMENT: THE SCHOOL OF ATHENS. Oι εικαστικοί Johanna Diehl, Adnan Softić και Μαρία Τσάγκαρη θα δώσουν επίσης το παρόν στα εγκαίνια και θα συνομιλήσουν με το κοινό σχετικά με τα έργα τους. H επιμελήτρια Sanja Kojić Mladenov, όπως και η τοπική επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες στην έκθεση. Η Δώρα Βασιλάκου, υπότροφος του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτεχνικής ομάδας Slavs and Tatars, θα υποδεχτεί το κοινό στην εγκατάσταση Pickle Bar.

Τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης (residency-mentorship program) όσο και η εγκατάσταση Pickle Bar της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars είναι μέρος του εγχειρήματος EVROVIZION: Η ένταξη της εγκατάστασης Pickle Bar στην έκθεση δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο τοπικού διαλόγου. Πριν από τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, ένας νέος επαγγελματίας της τοπικής σκηνής (καλλιτέχνης/ιδα, επιμελητής/τρια και/ή ερευνητής/τρθα) επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθοδήγησης Pickle Bar στο Βερολίνο. Για δύο μήνες, οι υπότροφοι αποκτούν πρόσβαση στο στούντιο των καλλιτεχνών και καθοδηγούνται στα προσωπικά τους εγχειρήματα, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της EVROVIZION. Η ομάδα Slavs and Tatars και το ifa έχουν επιλέξει τη νεαρή Ελληνίδα επιμελήτρια και ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου ως υπότροφο για το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης Pickle Bar του 2022. Η Βασιλάκου θα συν-επιμεληθεί την περφόρμανς Pickle Bar, η οποία θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2023. Περισσότερες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μετά την έκθεση στην Αθήνα, θα δημοσιευτεί ένα νέο τεύχος του περιοδικού της EVROVIZION, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Σε συνεπιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου το EVROVIZION.CROSSING ATHENS θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου εγχειρήματος στην Αθήνα και το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Πόλεις της περιοδεύουσας έκθεσης: Σαράγεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 2021), Νόβι Σαντ (Σερβία, 2021–22), Αθήνα (Ελλάδα, 2023), Λευκωσία (Κύπρος, 2023), Τιφλίδα (Γεωργία, 2024), Κισινάου (Μολδαβία, 2024), Βάρνα (Βουλγαρία, 2025), Βρυξέλλες (Βέλγιο, 2025), Κρακοβία (Πολωνία, 2026), Βίλνιους (Δημοκρατία της Λιθουανίας, 2026), Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία, 2027), Βερολίνο (Γερμανία, 2027)

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στο πρόζεκτ EVROVIZION: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στην έκθεση της Αθήνας: Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Ivana Ivković, Henrike Naumann, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Επιμελήτριες: Sabina Klemm, Sanja Kojić Mladenov
Τοπική επιμελήτρια: Ιόλη Τζανετάκη
Τοπική συν-επιμελήτρια της περιοδικής έκδοσης EVROVIZION.CROSSING ATHENS: Δανάη Γιαννόγλου
Fellow του προγράμματος φιλοξενίας Pickle Bar, Τοπική συν-επιμελήτρια της περφόρμανς Pickle Bar: Δώρα Βασιλάκου

Τοπικοί καλλιτέχνες της περφόρμανς Pickle Bar: VASKOS (διεπιστημονικό καλλιτεχνικό δίδυμο των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη)

Οργάνωση, παραγωγή: Goethe-Institut Athen (Υπεύθυνη πρότζεκτ: Δρ. Stefanie Peter, Γενικός συντονισμός: Ελεάννα Παπαθανασιάδη)