Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Όψεις μας»: η πρώτη ατομική έκθεση της Φωτεινής Παλπάνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

«Όψεις μας»: η πρώτη ατομική έκθεση της Φωτεινής Παλπάνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Σε συνέχεια μιας μακροχρόνιας επεξεργασίας της σχέσης μας με το φυσικό κόσμο και με την κατηγορία του τοπίου, η Φωτεινή Παλπάνα μας καλεί να περιηγηθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον αποσπασμάτων από όγκους και επιφάνειες που ξεδιπλώνονται στο χώρο, και φέρουν τόσο τα χαρακτηριστικά γεωλογικών διαμορφώσεων όσο και ανθρώπινων σωμάτων.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί εξέλιξη του έργου της που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρώτου Ios Art Residency στο νησί της Ίου τον Αύγουστο του 2022. Στο έργο αυτό με τον τίτλο Islands grow – Islands fluctuate, η Παλπάνα πραγματεύεται την αέναη διαμόρφωση και τις συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, σε συνθήκες όπου η θέαση της ομορφιάς του περιβάλλοντος και η επαφή με αυτό το κοινό αγαθό διακόπτεται και οριοθετείται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Με την καινούργια της δουλειά στρέφεται στην διεκδίκηση του εδάφους-περιβάλλοντος ως τον φυσικό χώρο των [κοινών μας] αισθήσεων. Το έργο της αναπτύσσεται επιδαπέδια και καθ’ ύψος σε μια γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζει αδρά οικοδομικά υλικά, σχέδια γαζωμένα σε ύφασμα και βίντεο. Βραχώδεις σχηματισμοί και λεπτές κοίλες φόρμες, έντονα ζωγραφικό πλάσιμο και αφαιρετικά σχήματα, συστήνουν μια αφήγηση για πράγματα τόσο θεμελιώδη και οικεία όσο τα σώματά μας ή ο γεωλογικός μας περίγυρος.

Eιδικό ρόλο στην έκθεση κατέχει η κινούμενη εικόνα, με το βίντεο View of Me. Δημιουργημένο ήδη το 2017, το έργο αποτελεί ένα ακόμα έναυσμα για την συνολική εγκατάσταση, με αναφορά στη μηχανική και στους σωματικούς ρυθμούς που εμπλέκονται στην κατασκευή του γλυπτικού αντικειμένου.

Ανατρέχοντας στο σώμα και στο έδαφος σαν φόρμα και σαν ύλη, και διατηρώντας την ανάμνηση της ενατένισης του τοπίου, η Παλπάνα μας παρέχει πρόσβαση σε έναν τόπο πρωταρχικών συνδέσεων, όπου γεωλογικά, ανθρώπινα και κατασκευασμένα σώματα περιβάλλουν, συμπιέζουν, καταπονούν, συνθλίβουν, με λίγα λόγια συνυπάρχουν σε μια συμβιωτική σχέση ανταλλαγής χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων.