Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Το εγκεφαλικό σεξ δεν είναι σεξ: Οι εικόνες του Yiakou για τη διαδικασία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του φλερτ

Το εγκεφαλικό σεξ δεν είναι σεξ

“Ας μιλήσουμε ερωτικά, να φλερτάρουμε με τα μάτια, να κα*λώσουμε διαβάζοντας την σκέψη - απλά εγκεφαλικά, να γνωρίζουμε τα όσα θέλω και θες και να γίνονται με μία κίνηση πράξη, να ολοκληρώνουμε κάθε μας συνάντηση δημιουργώντας προσμονή κι όλα να είναι όλο και πιο έντονα. Στο μυαλό να στοχεύεις, εκεί που το σεξ δεν είναι σαρκικό αλλά πνευματώδης, να μιλάς για όσα δεν έχω ξανακούσει, για το μαζί και το ταξίδι που με πας σε κάθε συνάντηση. Γιατί το εγκεφαλικό σεξ μαζί σου είναι έρωτας και δεν συγκρίνεται με καμιά σεξουαλική πράξη.”

«Το εγκεφαλικό σεξ δεν είναι σεξ» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του γνωστού καλλιτέχνη Yiakou, που απευθύνεται άμεσα στη διαδικασία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του φλερτ, όπου οι ορμόνες αρχίζουν να ελέγχουν το σώμα μέχρι την πράξη. Το μυαλό, όσο μπαίνει στην “ροή” του φλερτ γίνεται πνευματώδες, κάνοντας τη σωματική επαφή να χάνει την δυναμική της, με αποτέλεσμα η πράξη να ολοκληρώνεται πριν καν την επαφή. Μα αλλά λόγια το ερωτικό-εγκεφαλικό παιχνίδι μπορεί από μόνο του να είναι η σεξουαλική συνάντηση!

Οι εικόνες που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης είναι αποτέλεσμα μιας σύνθεσης κολάζ. Στο πίσω τμήμα ως βάση θα δούμε μια προσωπική συλλογή από φωτογραφίες τοιχογραφιών του και πάνω σε αυτό, οι ρεαλιστικές ερωτικές φιγούρες ζωγραφισμένες ψηφιακά - εκτυπωμένες σε καμβά. Το κάθε έργο τοποθετείται σε πλέξι γκλας, με το οποίο δημιουργείται μια αντίστοιχη εικονική συνθήκη με αυτή της StreetArtτέχνης, όπου ο προσωπικός τοίχος - το backgroundείναι μέρος του ίδιου του έργου. Τέλος, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει καμβάδες στους οποίους με τον γνωστό του γραφικό χαρακτήρα έγραψε κάποιες από τις πιο γνωστές του εκφράσεις που κοσμούν τις πόλεις της Ελλάδας.

Στο σύνολο, η συγκεκριμένη έκθεση θέλει εκ πρώτης να δημιουργήσει την έκπληξη με την θέαση του γυμνού, αλλά έπειτα να αφυπνίσει την σκέψη με προβληματισμό, πως πίσω από τη συνήθεια και το δεδομένο, μπορεί να υπάρχει ο ρομαντισμός, το όνειρο και το ταξίδι του μαζί.

Επιμέλεια Έκθεσης: Κοσμάς Καραβάς/Yiakou

Λίγα λόγια για τον Yiakou 

Με ενέργεια, έρωτα και παιδεία κυλάει ο αέρας που χαρακτηρίζει  τη αντίληψη ενός ταξιδιού που έχει γίνει τρόπος ζωής. Ο Yiakou βαδίζοντας στα χνάρια ενός αντισυμβατικού δημιουργού υπάρχει σε ένα κόσμο που δε γνωρίζει όρια, περιορισμούς και νόμους.

Μεγάλης αναγνώρισης StreetArtέργα τα οποία κοσμούν τους Αθηναϊκούς δρόμους, γίνονται τα τελευταία 15 χρόνια σημείο αναφοράς, καθώς ο Yiakou έρχεται αντίθετος προς όλους όσους επιλέγουν το κλειστό και περιορισμένο καμβά. Η κάθε περιοχή που έχει επισκεφτεί δημιουργικά ο καλλιτέχνης, έχει πλέον την ενέργεια της εικονικής ποίησης, μέσω της παλέτας αλλά και των στοίχων του

Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως, ο νεαρός καλλιτέχνης, στην ηλικία των 22 κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις καταξιωμένων δημιουργών, κατακτώντας τη θέση ως το νεότερο σε ηλικία μέλους των Ελλήνων αντιπροσώπων του ομίλουUNESCO.

Έχοντας παρουσιάσει προσωπικές δουλείες στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΑrtAthina και κατά συνέχεια σε διάφορους γνωστούς εκθεσιακούς χώρους, ο Yiakou στην ηλικία των 34, αφοσιώνεται στις συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες όπως η JohnnieWalker, η Renault, η Converse, η Vans αλλά και Sprite και Redbull.

Το τελευταίο χρόνο, ο καλλιτέχνης ύστερα από τη διαμονή του στην πόλη του Άμστερνταμ, φέρει στον ελληνικό χώρο την έννοια του νεορομαντισμού. Ο Yiakou, σε μια ώριμη μετάλλαξη, μας μεταφέρει από τη κλασική streetart σκηνή σε μια ρεαλιστική απικώνειση της πραγματικότητας, εκεί που ο θεατής εισάγεται στον προσωπικό χώρο του παθιασμένου έρωτα και των συναισθημάτων. Όμως η αγάπη του για φιλοσοφία θέλει να δημιουργήσει την σκέψη του τι κρύβεται πίσω από τις συνήθειες, τις εικόνες της υπερπληροφόρησης, τα μοτίβο του αυτοματισμού και με όλα τα παραπάνω, η νέα γραφή του δημιουργού δίνει μια εξύψωση σε όλα αυτά που υπογραμμίζουν πως η τέχνη του 21ου αιώνα έχει δυνατό λόγο!

Τα νέα του έργα είναι έτοιμα να παρουσιαστούν σε ένα χώρο που θα θυμίζει ένα συνειδητό όνειρο, ένα μέρος χωρίς όρια.