Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Twilight Zone» της Lena Schmidt στην Γκαλερί Σκουφά

«Twilight Zone» της Lena Schmidt στην Γκαλερί Σκουφά

Εμπνευσμένη από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, η Schmidt δημιουργεί έργα-ωδές στα καίρια ζητήματα περιορισμού των φυσικών πόρων και της βιωσιμότητας. Πορτραίτα νυχτερινών δασών, κατεστραμμένων δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης αντηχούν νοερά στα βάθη των μοναχικών πόλεων. Οι λαμπερές εφήμερες διαπεράσεις του λυκόφωτος σηματοδοτούν τα τελευταία στοιχεία ελπίδας στην σκοτεινή νωχελικότητα της πραγματικότητας.

Μελάνι, βερνίκι, ακρυλικό, σκαλίσματα σε κόντρα πλακέ, είναι μερικές από τις τεχνικές που η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί, ενώ οι ξυλόγλυπτες αποτυπώσεις των αστικών και φυσικών τοπίων προσθέτουν διττή σημασία στην καλλιτεχνική δημιουργία, συσχετίζοντας την οπτική αναπαράσταση με την φυσική προέλευση των υλικών.

Η Schmidt αποτυπώνει την στιγμή της ρήξης και της καθυπόταξης στις φυσικές δυνάμεις. Παρότι τα έργα της είναι φαινομενικά απαλλαγμένα από ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, υφέρπουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης δημιουργίας και των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Αποφεύγοντας τις αναφορές στα αίτια, δημιουργεί μια σχέση συλλογισμού ανάμεσα στο έργο και τον θεατή. Η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες αποτελούν άραγε επιπτώσεις της ανθρώπινης δημιουργίας και ποια η ευθύνη μας απέναντι σε αυτές, είναι μερικά από τα ερωτήματα που η Lena Schmidt μας απευθύνει μέσω της τέχνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ