Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Paradox-Views from Heaven» του Κωνσταντίνου Πάτση στην Art Zone 42

«Paradox-Views from Heaven» του Κωνσταντίνου Πάτση στην Art Zone 42

Η σειρά έργων του που παρουσιάζεται στην Art Zone 42 αποτελείται από ψηφιακά επεξεργασμένα έργα, στα οποία επεμβαίνει ζωγραφικά έστω και στο ελάχιστο, κάτι που τα καθιστά μοναδικά. Πέρα από την εκ του μηδενός κατασκευή ορισμένων με γνώμονα σταθερές ‘αξίες - αντικείμενα’, όπως νεκροκεφαλές, σύριγγες, λουλούδια, πουλιά, φόρμες οι οποίες ενέχουν έναν βαρύ συμβολισμό, μερικά αποτελούν παραποιήσεις μεγάλων έργων τέχνης, βυζαντινών εικόνων και σημαντικών προσωπικοτήτων που, ως φαίνεται, έχουν ‘στιγματίσει’ τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Πάντα με αφετηρία και τέλος (;) τη γεωμετρία της ‘γραμμής’, η παραποίηση των εικόνων γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε σχηματίζεται η ψευδαίσθηση ότι μια αόρατη δύναμη ‘τραβάει’ και κατακερματίζει το έργο προς τα κάτω, σαν το ίδιο να λιώνει, υπογραμμίζοντας έτσι το τετελεσμένο καταστάσεων και γεγονότων. Το ίδιο το αντικείμενο ανάγεται έτσι ως ιδέα, παρά ως κάτι υλικό.

Άλλοτε οι συνθέσεις του μοιάζουν να βρίσκονται μέσα σε έναν ‘λευκό θόρυβο’ και άλλοτε οι πολύχρωμες οριζόντιες γραμμές του δηλώνουν ένα παιχνίδισμα, μια άλλη διάσταση στην οποία οι μορφές του είναι μόνιμοι κάτοικοι, με πρώτο και κύριο τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Εν ολίγοις, οι χαρακτηριστικές ‘φόρμες’ στις συνθέσεις του υπάρχουν και δεν υπάρχουν, παίζουν με την εξαΰλωση, υμνώντας κατά αυτόν τον τρόπο την πνευματικότητα εν γένει.

Κωνσταντίνος Πάτσης - Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Πάτσης είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Βαγγέλη Δημητρέα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και Κ. Κατζουράκη. Κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης στη Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, όπως επίσης και Διδακτορικό στις Καλές Τέχνες. Έχει διδάξει στην Σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στον Καναδά και το έργο του έχει προβληθεί στην Art Athina. Έχει στο ενεργητικό του πέντε ατομικές εκθέσεις.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στα τηλεοπτικά μέσα και έχουν αναφερθεί σε αυτό μεγάλα περιοδικά τέχνης της Ελλάδας.

Αρκετά έργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος είναι μέλος της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.