Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Πάνος Φαμέλης «My Caves» στη Citronne Gallery

Πάνος Φαμέλης. Χωρίς τίτλο, 2022. Μολύβι, μολυβοκάρβουνο και παστέλ σε βαμμένο μαύρο χαρτί, 107 x 79 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery
Πάνος Φαμέλης. Χωρίς τίτλο, 2022. Μολύβι, μολυβοκάρβουνο και παστέλ σε βαμμένο μαύρο χαρτί, 107 x 79 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη, “My Caves” περιλαμβάνει μια σειρά από “τοπιογραφίες” και γλυπτά σε αφηρημένες φόρμες. Στην ενότητα αυτή, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αποκλειστικά μολύβια, γραφίτες, μολυβοκάρβουνα και ξηροπαστέλ σε χαρτί.

Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στην γραφή και στο σχέδιο “επί χάρτου”, η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα από ένα σύμπλεγμα με αναπαραστάσεις και αφηρημένες φόρμες, πλάθεται μια συνολική “απόκοσμη” εικόνα, ανάμεσα σε ένα ρεαλιστικό και έναν υπερβατικό κόσμο.

Τοπία από ορίζοντες και ουρανούς (skyscapes, ουρανογραφίες) συνδυάζονται με επιτοίχια γλυπτά από χαρτί, τα οποία ο καλλιτέχνης ορίζει ως “γλυπτικά σχέδια”. Με αυτόν τον τρόπο τονίζει την εικαστική του έρευνα ως προς την σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση και την αναπαράσταση και, κυρίως, την σχέση ανάμεσα σε δύο και τρεις διαστάσεις, η οποία χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις εκφάνσεις των έργων του.

Τα έργα αυτά εμμένουν σε έναν ενδιάμεσο τόπο, μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής,  κυρίως μεταξύ χρόνου και χώρου. Ουσιαστικά, στην ενότητα αυτή αποτυπώνονται άχρονες και άχρωμες στιγμές οι οποίες είναι, δυνάμει,  ημέρα και νύχτα μαζί· όταν το ορατό φως  προέρχεται ταυτοχρόνως από τον ήλιο και από την σελήνη. Υπάρχουν στιγμές όπου το φως γίνεται σκοτάδι και αντιστρόφως. 

Βασικό ερέθισμα για την δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς αποτελεί η μουσική και η ποίηση. Διαμορφώνουν την εννοιολογική υπόσταση των έργων, καθώς και τον παλμό-ρυθμό ο οποίος εκπέμπεται μέσα από την χειρονομία της γραφής.

Η γραφή αυτή γεννάται μέσα από κάτι παράδοξο, ένα μαύρο αποτύπωμα. Είναι σαν το ίχνος που αφήνει το μολύβι το οποίο, όταν εφαρμόζεται με μια χειρονακτική επιμονή, καταλήγει να παράγει  φωτεινές επιφάνειες και,  κατά μια έννοια, καθίσταται «αυτόφωτο». Πρόκειται, δηλαδή, για μια εγκεφαλική και σωματική διαδικασία τριβής μέσα στο μαύρο, η οποία δημιουργεί  λάμψεις φωτός.

Πάνος Φαμέλης - Βιογραφικό σημείωμα

Ο Πάνος Φαμέλης (1979) είναι καλλιτέχνης που δουλεύει με πληθώρα μέσων όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Under Construction group. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως: “Aletterto Esme” και “Νο Land”, μια Two Women Solo Show (Γκαλερί Crux Αθήνα), “Grounded” (Re-CultureFestival), “Coney Island” (Γκαλερί Έρση), “Artishard”(Φεστιβάλ Αθήνα-Θεσσαλονίκη), “BlackJack21 Καλλιτέχνες”, (Καζίνο της Ρόδου) και “Oasis”, (Σκιρώνειο Μουσείο, Αθήνα). Έχει συμμετέχει σε 10 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ