Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Σονάτα για Γάτες»: Νέα έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Λαμνάτου

«Σονάτα για Γάτες»: Νέα έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Λαμνάτου

Πρόκειται για μια σειρά έργων που αποτυπώνουν μέσα από τα γνωστά - γεμάτα χρώματα και σχήματα- μοτίβα της καλλιτέχνιδος, την ομορφιά και την απόμακρη γοητεία των αγαπημένων αυτών αιλουροειδών.  Το πονηρό βλέμμα της γάτας του κήπου, το ράθυμο γουργούρισμα κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού,  το κρυφτό μέσα στις φυλλωσιές, το άραγμα στη θαλπωρή των μαξιλαριών του καναπέ, αποτυπώνονται μέσα από το τρυφερό βλέμμα της Σοφίας Λαμνάτου, αποδίδοντας και υμνώντας το ανήσυχο πνεύμα, τον ανεξάρτητο χαρακτήρα και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο των μαγευτικών αυτών ζώων.

Όπως αναφέρει η ίδια η ζωγράφος «Είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα μεγάλο περιβόλι. Στην Αθήνα. Γύρω μου, όλα τα ζώα. Οι γονείς μου με έμαθαν να τα αγαπάω. Ιδίως τις γάτες.  Με αυτές μεγάλωσα. Πάντα συντροφιά μου. Πάντα με ηρεμούσαν με το γουργουρητό τους. Με συντρόφευαν στον ύπνο μου, με έκαναν να γελάω με τα παιχνίδια τους. Μου έδιναν στιγμές απέραντης γαλήνης. Εκείνες μου έμαθαν να βλέπω τα χρώματα της ψυχής τους. Τους χρωστάω την έκθεση αυτή»

Συνολικά η έκθεση παρουσιάζει 28 έργα και περιλαμβάνει εκτός από τις γάτες, επιλεγμένα έργα από την συλλογή «Ψάρια» καθώς και δύο νέα έργα με θέμα προηγούμενης έκθεσης «Πέντε λεπτά από την Ομόνοια». 

Σοφία Λαμνάτου: Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Σοφία Λαμνάτου σπούδασε στη σχολή Βακαλό με ειδικότητα σκηνογράφος ενδυματολόγος. Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική της πορεία έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική χαρακτική, το σχέδιο υφασμάτων (εμπριμέ) και τη σκηνογραφία. Έχει παρουσιάσει πλήθος έργων εντός και εκτός συνόρων, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα σχηματικά μοτίβα και θέματα που προσεγγίζουν τις εμπειρίες και τις μνήμες της, είτε είναι οι Κυκλάδες, τόπος καταγωγής της, είτε το αστικό τοπίο της Αθήνας στο οποίο μεγάλωσε.