Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

UMAN, «Goodnight, sweetdreams» στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

UMAN, «Goodnight, sweetdreams» στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η Uman είναι μια αυτοδίδακτη καλλιτέχνις, γεννημένη στη Σομαλία, μεγαλωμένη στην Κένυα και από το 2004 διαμένει στις ΗΠΑ. Το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο εκδηλώνεται συχνά σε ενστικτώδη σχήματα και χρώματα που συνυπάρχουν ποιητικά στους καμβάδες της και αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της έχοντας μεγαλώσει στην έρημο της Ανατολικής Αφρικής. Οι πληθωρικές και φαινομενικά ελεύθερες χειρονομίες που συναντώνται στους καμβάδες της είναι επηρεασμένες από την αραβική καλλιγραφία που διδάχθηκε ως παιδί. Αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα μετατρέπονται γρήγορα σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα, όπου οι έννοιες της ταυτότητας και της φόρμας παραμένουν ρευστές.

Παράλληλα με τις αφρικανικές της ρίζες, η πρακτική της Uman επηρεάζεται άμεσα από τις εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ διερευνά τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν οι αλλαγές αυτές.

Η Uman (Σομαλία, 1980) ζει και εργάζεται βόρεια της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Στις επιλεγμένες ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: I hope this finds u well, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2021); I will sit here and wait for you, Fierman Gallery, Νέα Υόρκη (2019); The Universe, Galerie Anne de Villepoix, Παρίσι (2017); Uman: 35 years a Black Sheep, Louis B. James Gallery, Νέα Υόρκη (2016) και White Columns, Νέα Υόρκη (2015). Στις πρόσφατες ομαδικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: The Earth, That Is Success, Nicola Vassell, Νέα Υόρκη (2021); Human Scale, Rochester Art Center, Μινεσότα (2020); (Nothing but) Flowers, Karma, Νέα Υόρκη (2020)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ