Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Μεταμόρφωσις 2»: Η έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου στο Σπίτι της Κύπρου

«Μεταμόρφωσις 2»: Η έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου στο Σπίτι της Κύπρου

Η  έκθεση του Σέργη Α. Χατζηαδάμου «Μεταμόρφωσις 2» που παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου είναι η δεύτερη φάση της εικαστικής σειράς του «Μεταμόρφωσις». Η πρώτη φάση της πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 2019. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και είναι εγκατεστημένος στην Πάφο.

Εισαγωγή στην έκθεση αποτελούν ένα τρίπτυχο έργο με τίτλο «Παφίων Ψυχές», που βραβεύτηκε στην Μπιενάλε της Λάρνακας το 2018, καθώς και δύο άλλα έργα που τεκμηριώνουν το αρχείο και εξηγούν, οπτικά, τη χρήση του αρχικού υλικού από τον Σ. Χατζηαδάμο. Το αρχικό αυτό υλικό προέρχεται από παλιές και ιστορικής σημασίας, αλλά φθαρμένες και κατεστραμμένες από την υγρασία και την πολυκαιρία, γυάλινες αρνητικές φωτογραφικές πλάκες, που χρησιμοποιούσε ο γνωστός Κύπριος φωτογράφος Σπύρος Χαρίτου. Αυτά τα φωτογραφικά αρνητικά, που τα χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης ως πρώτη ύλη, προσφέρουν και μια προοπτική για ορισμένες μελλοντικές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις του Σ. Χατζηαδάμου, που διαφαίνονται ήδη εδώ.

Ο κύριος όγκος της δουλειάς στην παρούσα έκθεση είναι, λοιπόν, μια συλλογή έργων με δύο διαφορετικές, αλλά αλληλένδετες πτυχές. «Ο Σ. Χατζηαδάμος περιορίζει, και σε μία περίπτωση αφαιρεί εντελώς, τις κατεστραμμένες από την υγρασία υφές στην περιφέρεια των φωτογραφικών αρνητικών, επικεντρώνοντας αποκλειστικά σε εικαστικά στοιχεία που τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο εντελώς τυχαία» γράφει για τη δουλειά του καλλιτέχνη ο Maurice Kahn καθηγητής στην Bezalel Academy of Arts and Design στην Ιερουσαλήμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ