Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Δέκα εικαστικοί υμνούν τη θάλασσα» στην Γκαλερί Καψιώτη

giannis-adamakis-pleysi.jpg

«Τη θάλασσα τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;» Γ. Σεφέρης

Η γκαλερί Καψιώτη συμμετέχει για όγδοη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας» και παρουσιάζει την έκθεση «Δέκα εικαστικοί υμνούν τη θάλασσα».

Κοινός στόχος είναι οι « Ημέρες θάλασσας» να αποτελέσουν μια ξεχωριστή δημιουργική και ευχάριστη πνοή στην καθημερινότητα του Πειραιά.

Πολυύμνητο το «μεγάλο λιμάνι» του Πειραιά έχει εκατομμύρια ιστορίες να διηγηθεί. Ιστορίες που πλάθουν το μύθο του.

Προορισμός και αφετηρία για τα μεγαλύτερα και πιο συναρπαστικά ταξίδια της ζωής μας, έχει σήμα κατατεθέν την πολυτραγουδισμένη θάλασσα του.

Αυτή την ανεξάντλητη θάλασσα, που με την ομορφιά και την μαγεία της έγινε πηγή έμπνευσης για τη Μελίνα, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιώργο Μητσάκη και πολλούς ακόμα δημιουργούς, υμνούν οι δέκα καταξιωμένοι εικαστικοί που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση.

Ο Γιάννης Αδαμάκης, η Χρύσα Βέργη, ο Χρήστος Κεχαγιόγλου, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης,  η Πένυ Μαναβή ο Ραφαήλ Μπάικας, ο Χρήστος Παλλαντζάς, ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Μανώλης Χάρος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, προκαλούν το θεατή να ανακαλύψει «την πιο όμορφη θάλασσα , αυτή που δεν έχει ακόμα ταξιδέψει», αλλά και να αναπολήσει τα ταξίδια που χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη και στην ψυχή του.

Η έκθεση «Δέκα εικαστικοί υμνούν τη θάλασσα» είναι ένα μικρό πανόραμα των νέων τάσεων της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με αναφορές από τον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό έως  την αφαίρεση και τον ιμπρεσιονισμό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα ανακαλέσει στη μνήμη του τα όνειρα και τις προσδοκίες με τα οποία επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο.

Θα θυμηθεί τη συγκίνηση που ένιωσε όταν έφτασε στο λιμάνι του προορισμού του.

Το βλέμμα θα βυθιστεί στο βαθύ απέραντο γαλάζιο και την αέναη ομορφιά του και θα παρασύρει όλες τις αισθήσεις σε ένα ταξίδι με προορισμό την αισιοδοξία και το φως.

Ταξίδι, ελπίδα, φυγή, προσμονή, αποχαιρετισμός, όνειρα. Σα σύμβολο όλων αυτών συναντάμε το πλοίο στα έργα των Γιάννη Αδαμάκη, Σωτήρη Σόρογκα, και Ραφαήλ Μπάικα.

Η άρρηκτη σχέση της θάλασσας με τη γυναίκα,  αυτή που ύμνησε τόσο παραστατικά ο Καββαδίας στα ποιήματα του, παρουσιάζεται στο έργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Μανώλης Χάρος, ο Ραφαήλ Μπάικας, η Πένυ Μαναβή αποτυπώνουν στα έργα τους την αρμονική συνύπαρξη της θάλασσας με την ομορφιά του τοπίου.

Με μοναδική μαεστρία η Χρύσα Βέργη στο έργο με τίτλο «Aegean» διερευνά την την ασίγαστη ψυχή της θάλασσας που  απολαμβάνει το αιώνιο παιχνίδι της με το φως του ήλιου. Ο θεατής θα παρασυρθεί στο παιχνίδι και θα νιώσει το ρίγος του νερού να διαπερνά όλες του τις αισθήσεις.

Σε ένα έργο με μεταφυσική αύρα  που μαγνητίζει το βλέμμα και αγγίζει την ψυχή ο Χρήστος Παλλαντζάς με όπλο την προσωπική του ιδιαίτερη χρωματική γκάμα υμνεί με κινηματογραφικό τρόπο  τη μαγεία του Πειραϊκού ουρανού το δειλινό. Τίτλος του έργου «Πειραιάς».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί.