Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Inner Life» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

«Inner Life» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Η έκθεση «Inner Life» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros είναι μια συμπαραγωγή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Η Sonia Ros, καταξιωμένη καλλιτέχνης από τη Βενετία, έχει διαμορφώσει το έργο της πάνω στην έρευνα μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, σε μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στην αφηρημένη και την εικονιστική αναπαράσταση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις της, φαινομενικά χαοτικές, μας οδηγούν σε ουτοπικά σενάρια, όπου εξωπραγματικές υβριδικές φιγούρες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, σε έναν αρχέγονο χορό ανάμεσα στο σώμα και στο συναίσθημα, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Με την τελευταία της δουλειά INNER LIFE, που παρουσιάζεται στην έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου, η καλλιτέχνης επιχειρεί μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα του ταξιδιού, μέσα από το πρίσμα της ιδιωτικής ζωής.

Η δημιουργία των έργων βασίζεται στο σκεπτικό ότι κάθε μετακίνησή μας είναι μια περιπέτεια και κάθε τι που διαλέγουμε να πάρουμε μαζί μας στις αποσκευές μας κρύβει μια εσωτερική ζωή, αντανακλά την προσωπική μας ταυτότητα. Οι μυστικές επιλογές και οι σιωπηλές ιστορίες του καθενός μας, καλά προστατευμένες σε υπερσύγχρονα τρόλεϊ ή ταλαιπωρημένες βαλίτσες, αναγκάζονται να αποκαλυφθούν μόνο στα μόνιτορ του ελέγχου αποσκευών των αεροδρομίων. Από αυτές ακριβώς τις τεχνολογικές και υπερ-ρεαλιστικές ακτινογραφίες των metal-detector αποφασίζει να αντλήσει την έμπνευσή της η Sonia Ros. Τις μελετάει, τις επεξεργάζεται με μαεστρία και τις μετατρέπει σε συναρπαστικά έργα τέχνης που διηγούνται, με παιχνίδια φωτός και χρωμάτων, τον φαντασμαγορικό κόσμο των αντικειμένων που συντροφεύουν τα ταξίδια μας. Εικόνες μέσα στις οποίες ταπεινά καθημερινά αντικείμενα ζωντανεύουν, μεταμορφώνονται και συμπλέκονται σαν αλληγορία των ενδόμυχων στοχασμών και επιθυμιών μας, σαν ένα ταξίδι στα βαθύτερα στρώματα του υποσυνείδητου.

Η εικαστική εγκατάσταση INNER LIFE της Sonia Ros πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας, με επιμέλεια του Silvio Fuso, κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε το 2019. Ανανεωμένη, με αυθεντικό υλικό από τα μόνιτορ του Αεροδρομίου της Αθήνας, «προσγειώνεται» τώρα στην ελληνική Πρωτεύουσα. 


Η Sonia Ros γεννήθηκε στο Conegliano στην περιοχή της Βενετίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με καθηγητές τους Maurizio Martelli, Luca Bendini και Carlo Maschietto. Ζει και εργάζεται στην Βενετία και το Vittorio Veneto. Έχει εκθέσει τα έργα της σε όλη την Ιταλία (Βενετία, Ρώμη, Τορίνο, Γένοβα, Παλέρμο, Σπολέτο, Τρεβίζο, κλπ) και στην Ευρώπη (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ελσίνκι, Αγία Πετρούπολη, Σόφια).