Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ο «Αλμυρός Δεσμός» της Καρολίνας Κολιοπούλου στην ArtZone42 Gallery

Η εικαστικός Καρολίνα Κολιοπούλου

Η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Καρολίνας Κολιοπούλου, με σαφή αναφορά στη θάλασσα και τους δεινούς κολυμβητές της, παρουσιάζεται στην ArtZone42 Gallery. Χρησιμοποιώντας με μαεστρία το χρώμα, η καλλιτέχνης μάς μεταφέρει σε δροσερά περιβάλλοντα καλοκαιρινών αναμνήσεων και ανέμελων στιγμών, όπου ο άνθρωπος και τα προβλήματά του φαντάζουν αμελητέα μπροστά και μέσα στη σαγήνη της θάλασσας.

Η γκαλερίστα και Ιστορικός Τέχνης Τζωρτζίνα Θέου συμπληρώνει ότι η θάλασσα είναι η συμπαντική Μητέρα μας και ότι εναποθέτουμε το σώμα μας στον εναγκαλισμό της Μητέρας – Φύσης καθώς αποδεχόμαστε το κάλεσμά της.

Η Καρολίνα Κολιοπούλου για την έκθεσή της «Αλμυρός Δεσμός»

«Με ένα κράτημα αναπνοής και μια δόση θάρρους, θα κάνω αυτή τη βουτιά κι ας διστάζω, για να περάσω μέσα από την μαγική πύλη σε έναν άλλο κόσμο, όπου το χρώμα στροβιλίζεται… Είσαι ελευθερία , γιατί δεν έχεις δρόμους, ούτε οριζοντίως , ούτε καθέτως.” Οι παραπάνω γραμμές θα μπορούσαν να μιλούν για τη ξαφνική είσοδο που έκανα στον κόσμο της ζωγραφικής πριν από 4 χρόνια και τη δυνατή μας σχέση , για την ελευθερία που μου δίνει στην έκφραση, στη δημιουργία, αλλά και τις προκλήσεις και τα μαθήματα που παίρνω από αυτήν. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι γραμμές αφορούν τη σχέση μου με τη θάλασσα, καθώς αποτελούν την αρχή του κειμένου που γράφω στον κατάλογο για την ατομική μου έκθεση ζωγραφικής, που θα λάβει χώρα στην Artzone42 gallery.

Ο "Αλμυρός Δεσμός", που είναι ο τίτλος της έκθεσης, είναι για μένα αυτή η ενστικτώδης σύνδεση, που έχουμε εμείς οι άνθρωποι με τη θάλασσα. Είναι μια σχέση που ξυπνά τις αισθήσεις μας, την όραση, την ακοή, την αφή, την οσμή και τέλος τη γεύση της αλμύρας που μας αφήνει στα χείλη. Μας ηρεμεί, μας ενδυναμώνει, μας θεραπεύει, μας απελευθερώνει. Οι ανησυχίες μας υποχωρούν και αποκτούμε επίγνωση του σημαντικού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 έργα με ακρυλικά σε καμβά στα οποία απεικονίζεται η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου σώματος, αλλά και η ψυχή, με το νερό της θάλασσας. Οι πρωταγωνιστές μου, με ολόκληρο ή μέρος του σώματος κάτω από το νερό, γνωρίζουν πως είναι να είσαι ζωντανός και μας καλούν να ονειροπολήσουμε και μαζί τους να ταξιδέψουμε, να τολμήσουμε, να ξεχάσουμε ότι μας βαραίνει ή να θυμηθούμε στιγμές ηρεμίας και χαράς.

Ίσως επειδή είμαι γιατρός, ίσως επειδή είμαι κατά βάση αισιόδοξη, θέλω η τέχνη μου να θεραπεύει, αφυπνίζοντας θετικά συναισθήματα. Εύχομαι ο «Αλμυρός Δεσμός» να μας μας δώσει λίγο από αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι μας, όπως ελπίδα, ενθάρρυνση, κίνητρο, ηρεμία, θάρρος, χαρά, παιχνίδι. Ζούμε σε καιρούς που η εικόνα, περισσότερο χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει, να εκνευρίσει, να θυμώσει, να φοβίσει, παρά να μας ηρεμήσει και να ανακουφίσει. Οι περισπασμοί, η υπερπληροφόρηση και οι πιέσεις έχουν φθάσει σε όρια τοξικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε χρόνο και τόπο ηρεμίας και ξεκούρασης.

Σας προσκαλώ λοιπόν να βυθιστούμε όλοι μαζί στα πρασινομπλέ νερά, να γίνουμε μέρος της θάλασσας, να στολιστούμε με τους διάφανους ιριδισμούς της. Το σώμα να γεμίσει με μπλε σιωπή και αβαρείς να επιπλέουμε στην επιφάνεια ή να περιπλανιόμαστε στα βάθη. Να παίξουμε και να αναδυθούμε ακολουθώντας το φως και να δούμε τον κόσμο μας με άλλα μάτια. Να αφήσουμε τις έγνοιες μας στην ξηρά και να εκτιμήσουμε αυτό που ζούμε, αυτήν εδώ την στιγμή, ώστε να σβήσει μέσα μας η έννοια του χρόνου. Να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τη θάλασσα, τη Μητέρα όλων μας, να τη σεβαστούμε, να την αγαπήσουμε και να την προστατεύσουμε.


Βιογραφικό Καρολίνας Κολιοπούλου

Η Καρολίνα Κολιοπούλου είναι γιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ζει στην Αθήνα. Παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής από το 2018 στο Art.Edu, εργαστήριο εικαστικών τεχνών της ζωγράφου Ελισάβετ Διονυσίου. Έχει λάβει διακρίσεις σε διεθνείς διαδικτυακούς διαγωνισμούς και έργα της έχουν δημοσιευθεί στο αμερικάνικο περιοδικό σύγχρονης τέχνης Create!Magazine. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Κέρκυρα. Ο “Αλμυρός Δεσμός” είναι η πρώτη ατομική της έκθεση

karolinakoliopoulouart.cominstagram.comkarolinakoliopoulou@gmail.com