Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Inez & Vinoodh

53990-109383.jpg

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει φωτογραφίες των Inez & Vinoodh, σε συνέχεια των εκθέσεων που παρουσίασε στο Παρίσι και το Λος Άντζελες νωρίτερα φέτος.

Σύντροφοι τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη για 25 χρόνια, οι Inez & Vinoodh είναι από τους πρώτους φωτογράφους που αξιοποίησαν στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία για να απεικονίσουν την ανθρώπινη κατάσταση. Συνδυάζουν το όμορφο με το εκκεντρικό, το κομψό με το ακραίο και το κλασικό με το φανταχτερό για να αποτυπώσουν τόσο την ανθρώπινη ταυτότητα δίνοντάς της την όψη ενός εξαίρετου κορμιού, όσο και το πνεύμα της μεταμόρφωσης που έχει τροφοδοτήσει την ιστορία της τέχνης και το οποίο έχει εξελιχτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σε κυρίαρχη αισθητική αξία. Οι Inez & Vinoodh ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στην πορεία χρησιμοποίησαν και εκσυγχρόνισαν τα κλασικά είδη έκφρασης στις εικαστικές τέχνες (γυμνό, πορτρέτο, νεκρή φύση), πάντα με πηγή έμπνευσης τον υπερρεαλισμό και την pop art. Στις φωτογραφίες που δημιούργησαν ανεξάρτητα από εμπορικές παραγγελίες και αναθέσεις από περιοδικά συνδυάζουν τα κλασικά είδη και ξεπερνούν οριοθετημένους κανόνες όσον αφορά την έννοια της φόρμας και της αναπαράστασης. Χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα σαν ένα ιδιόρρυθμο εργαλείο για να αποτυπώσουν το αλλόκοτο, αλλά και τη δική τους αίσθηση της πολυπλοκότητας του εσωτερικού κόσμου που κρύβεται πίσω από την εμφάνιση, χαρτογραφώντας τη μεταμοντέρνα ομορφιά σε όλες της τις εκφάνσεις, από την κλασική μέχρι την απόλυτα ακραία.

Με πηγή έμπνευσης την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν για τα λουλούδια αλλά και τις έντονα ρεαλιστικές νεκρές φύσεις των Ολλανδών ζωγράφων, οι Inez & Vinoodh έχουν δημιουργήσει μία σειρά από θελκτικές και συνάμα προκλητικές φωτογραφίες με λουλούδια, συνθέσεις παράδοξης ομορφιάς που προσομοιάζει περισσότερο στην ιδιαίτερη μανιέρα του Karl Blossfeldt, του Robert Mapplethorpe και του Nobuyoshi Araki παρά σε μία κλασική σπουδή της φύσης. Προσεγγίζουν τις βοτανικές συνθέσεις με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο και τις απεικονίζουν με απόλυτη ακρίβεια, εμποτίζοντας τα απλά λουλούδια με μια σχεδόν ανθρώπινη δύναμη.

Τα πορτρέτα που έχουν φωτογραφήσει τα τελευταία δέκα χρόνια αντιπαραθέτουν την έννοια της διασημότητας με το λιγότερο ή ελάχιστα γνωστό. Όλα αντανακλούν τη συνενοχή που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι δύο φωτογράφοι και την αποφασιστικότητα με την οποία οι Inez & Vinoodh αποτυπώνουν, αναλύουν και μερικές φορές έως και εξιδανικεύουν το εκάστοτε πρόσωπο. Μερικές από τις φωτογραφίες είναι απολύτως μοντέρνες και ειλικρινείς, ενώ οι σπουδές τους σε γυμνά πορτρέτα διάσημων μοντέλων—μεταξύ των οποίων η Freja Beha Erichsen, η Eva Herzigová και η Lara Stone—αποτελούν μια ιδιότυπη κατηγοριοποίηση μεταμοντέρνων θηλυκών αρχέτυπων. Οι φωτογραφικές αυτές απεικονίσεις, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο ρεαλιστικές, συχνά περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του υποκειμένου σε μία πόζα ή αμφίεση με την οποία δεν είναι εξοικειωμένο, ενώ στη συνέχεια υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία. Με μία σαφή προτίμηση προς τις έννοιες της πρόκλησης και της μετατόπισης, οι Inez & Vinoodh κλονίζουν το αληθινό και μεταμορφώνουν το οικείο σε απολύτως ανοίκειο.

INFO: Δευτ.-Παρ. 11.00-18.00, Σάββατο κατόπιν συνεννόησης

Περισσότερες πληροφορίες

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ