Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

#TextMe

#TextMe
© Panos Kokkinias

O ATOPOS CVC εγκαινιάζει έναν ολόκληρο χρόνο δράσεων γύρω από το βιβλίο, το κείμενο τη τέχνη και την ανάγνωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” με τίτλο #TextMe σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη. Σ’αυτό το πλαίσιο η καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη-διαδραστική εγκατάσταση, το #TextMe_FluffyLibrary.

Το Fluffy Library θα καταλάβει όλους τους χώρους του ATOPOS CVC ενσωματώνοντας μέσα στο κυρίως έργο, τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας. Ταυτοχρόνως θα αποτελέσει ένα εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικού παραμυθιού το οποίο θα χτιστεί κατά τη διάρκεια ενός χρόνου μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Το Φλάφι (+Flufiella chimaerica) είναι ο κύριος χαρακτήρας του παραμυθιού και της
εγκατάστασης και αποτελεί έναν συμβιωτικό φανταστικό οργανισμό που έχει
κατακλύσει τα δωμάτια του ATOPOS CVC και ζει εκεί μέσα. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, παραμυθάδες, μικρούς και μεγάλους, θα δημιουργήσει σταδιακά τόσο το ίδιο το έργο όσο και την ιστορία του. Μέσα στο Fluffy Library θα κατοικήσει κατά την διάρκεια της χρονιάς μια σειρά από υβριδικά γράμματα. Ένας δράκος πριγκίπισσα (D is for dragon), μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι (T is for Teddy-Bear), μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα (O is for Octapus) παρέα με τη φίλη της την αρρενωπή ‘’νεραιδούλα’’ (P is for pixie), ένας τριχωτός ροζ γοργόνος (M is for Mermaid) είναι κάποια παραδείγματα από τα πλάσματα που θα δημιουργηθούν στους επόμενους μήνες και θα απαιτήσουν μια θέση σε σελίδες, ράφια και αφηγήσεις.

Σε διάλογο με το έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου το οποίο θα είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, o Atopos CVC προτείνει το #TextMe_Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος. Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.


Φωτογραφία: © Panos Kokkinias