Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αικατερίνη Βανταράκη, Εμείς οι άνθρωποι

331387-686385.jpg

Ο Δημήτρης Μανίνης αναφέρει για την έκθεση και την εικαστικό: «Η Κατερίνα Βανταράκη παρουσιάζει 34 έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά, δουλεμένα την τελευταία τριετία, με λάδι, βινύλ και φωσφοριζέ ακρυλικό.

Η μετάβαση από υλικό σε υλικό, δεν συνιστά προσπάθεια διαφυγής από τα εικαστικά αδιέξοδα, είτε  ζαριά που ρίχνει το πινέλο ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Η Βανταράκη επιλέγει το εκάστοτε είδος της  χρωστικής προκειμένου να διεκπεραιώσει επαρκώς τον επί μέρους εικαστικό Λόγο. Το λάδι για να ιστορήσει ρεαλιστικά την αίσθηση της ζώσας-ζέουσας ύλης,  ως σύμβολο προαιωνίου μύθου, είτε ως μάρτυρας μιας εποχής που ως φαίνεται προσεγγίζει το τέλος της. Το φωσφοριζέ ακρυλικό και το βινύλ για να σημασιοδοτήσει τα επινενοημένα μιας άγριας κοινωνίας στην οποία σχεδόν τα πάντα πλέον κανοναρχούνται από το κυνήγι του κέρδους και μόνον.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δει στην καλύτερη περίπτωση απόπειρες καταγγελιών της αντιανθρώπινης πραγματικότητας, άλλοτε με έντιμα αλλά ανεπαρκή  έργα κι άλλοτε με ευφυολογήματα που η μόνη τους επιδίωξη είναι να ενταχθούν στο λυματοφόρο ποτάμι του "σύγχρονου".

Αναστρόφως προς τις προηγούμενες περιπτώσεις, η Βανταράκη αναπτύσσει τους Εικαστικούς της Λόγους με εξαιρετική συνέπεια και οικονομία.

Ο ένας Λόγος (λάδι το εικαστικό εργαλείο), τα ζώντα όντα,  φέρουν την αίσθηση των αιώνων, επιχειρούν να συνεργήσουν, μα η αποξένωση από την ίδια τους την κοινωνική υπόσταση τα παρεμποδίζει, πράγμα που αλλοιώνει επίσης την σχέση τους με το έμβιο φυσικό περιβάλλον.

Ο άλλος Λόγος, ο διάκοσμος που προέρχεται από την πραγματικότητα του σήμερα (βινύλ και ακρυλικό τα εργαλεία),  αβίαστα αναδεικνύει την επέλαση των επινενοημένων, που με πειθώ αποσκοπούν στην δημιουργία τεχνητών αναγκών. Επελαύνουν πανταχόθεν και τείνουν να επικαλύψουν κάθε τι που ακόμα αναπνέει.

Η Βανταράκη, εν τέλει, συνθέτει με εξαιρετική ευχέρεια τα επί μέρους αντιβαίνοντα, με αποτέλεσμα την δημιουργία πλήρους διαλεκτικού Εικαστικού Λόγου».

iNFO

Εγκαίνια: 2 Δεκεμβρίου 2016, 19.30

Διάρκεια: 2-10 Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.30-19.00, Σάββατο 11.00-15.00

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

331387-686385.jpg
Αικατερίνη Βανταράκη, Εμείς οι άνθρωποι
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

2-10 Δεκεμβρίου 2016 * Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.30-19.00, Σάββατο 11.00-15.00