Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελλάδα «γερνάει» και το ΔΝΤ ανησυχεί

«Βαρίδι» για την οικονομία το δημογραφικό πρόβλημα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135814-310094.jpg

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ττις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων.

Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια, ενώ τα ψηλά ποσοστά ανεργίας και το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα: Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 - 64). Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 - 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% - 20% σήμερα.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα - προστίθεται στη σχετική έκθεση - η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 - 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ