1821 Digital Gallery
Θα συνεχίσεις ή θα εγκαταλείψεις;

Θα συνεχίσεις ή θα εγκαταλείψεις;

Η μοναδική εμπειρία μιας αθλήτριας του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Όμοια με τη ζωή, έτσι και ο μαραθώνιος μπορεί να σε οδηγήσει σε αλλιώτικα μονοπάτια από αυτά που σχεδίαζες αρχικά. Το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι εκεί, να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ζήσει τη στιγμή και να απολαύσει τη διαδρομή.

Η Δήμητρα Ιορδανίδου, διακεκριμένη μαραθωνοδρόμος με πλούτο εμπειριών σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες, δεν έτρεξε την κούρσα που ήλπιζε, κατά τη μεγάλη Κυριακή της ελληνικής δρομικής κοινότητας. Ένα δείγμα των επιδόσεών της, προκειμένου να γίνει κατανοητό το πάθος για τρέξιμο και το βεληνεκές της τόσο φιλόπονης κοπέλας αυτής: Η Δήμητρα έχει ολοκληρώσει το Μαραθώνιο της Αθήνας σε 2 ώρες, 51 λεπτά και 27 δεύτερα το 2012. Πρόκειται για το σπουδαιότερο επίτευγμά της. Συμμετέχει σταθερά στους εγχώριους αγώνες και έχει ανέβει στις υψηλές θέσεις του βάθρου, ενώ έχει συμμετάσχει και σε μαραθωνίους στη Σουηδία και την Ιαπωνία, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Στον αγώνα της 9ης Νοεμβρίου ωστόσο, τίποτα δεν πήγε καλά. Ή ίσως και να πήγε. Μας διηγήθηκε τη συναρπαστική της εμπειρία.

athens voice / 32AMA / dimitra iordanidou

Μια εκκωφαντική στιγμή... Πόσο θόρυβο μπορεί να κάνει μια κουβέντα: «Θα εγκαταλείψεις;»

Σχετικα
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Τέλος η μπάλα το 2022 για τον άσο της Μίλαν
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Τέλος η μπάλα το 2022 για τον άσο της Μίλαν

Βρισκόμουν στα μέσα της διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας και ενώ εναλλάσσονταν από την αρχή του αγώνα συνέχεια μέσα στο μυαλό μου οι σκέψεις που μου έλεγαν να συνεχίσω, αγνοώντας πόνους σωματικούς και ψυχικούς, με τις αρνητικές σκέψεις που μου λέγαν να σταματήσω (σκέψεις που παίζουν με τον ψυχισμό του κάθε αθλητή σε οποιοδήποτε μαραθώνιο, δηλαδή), η ζυγαριά έγειρε…

Μάλλον η ψυχή μου έμπαζε. Ο ρυθμός ξέφευγε σιγά σιγά εντελώς από το αρχικό πλάνο. Δρομείς με περνούσαν ξανά και ξανά. Και έπειτα η απογοήτευση, η εσωτερική φωνή: «Δεν θα τα καταφέρεις να κάνεις χρόνο φέτος. Χάθηκε ο αγώνας».

Τα πόδια βάρυναν ακόμη παραπάνω. Η ψυχή άρχισε να αδυνατίζει επικίνδυνα. Οι αρνητικές σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν. Και είναι τόσο απλό να σταματήσεις. Σαν να κατεβαίνεις από ένα τρένο. Ένα βήμα. Τόσο απλά. Αποβιβάστηκα. Σταμάτησα μετά από 22 χλμ και άρχισα να περπατάω. Κοιτώ γύρω μου. Θεέ μου, τί κάνω εδώ; Αυτό ήταν; Τί κάνω τώρα; Πώς θα γυρίσω στην Αθήνα; Το μόνο που βλέπω είναι δύο άλλους δρομείς που σταμάτησαν και αυτοί και κάθονται στη στάση ενός λεωφορείου βγάζοντας τα νούμερά τους. Τους κοιτώ. Θα γυρίσω μαζί τους; Μα εκεί που κάθονται, το μόνο που περνάει από μπροστά είναι το τρένο με βαγόνια γεμάτα από δρομείς που πήγαιναν στον τερματισμό. Τί κάνω εκεί; Πώς θα πάω πίσω; Δεν έχω δύναμη, κυρίως την ψυχική να μπω μέσα. Άρνηση. Καμία κίνηση. Φοβάμαι ότι το τρένο θα με πατήσει.

Σχετικα
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός

Βγαίνω στο διάζωμα του δρόμου και μια κοπέλα της διοργάνωσης στέκεται δίπλα μου. «Θα εγκαταλείψετε;». Ακολούθησαν 2-3 δευτερόλεπτα και μια τρομερή σιγή... Δεν μπορώ να την περιγράψω. Αλλά σχεδόν τρυπούσε τα αυτιά και την καρδιά μου. Έβλεπα τους δύο δρομείς απέναντί μου που σταμάτησαν. Τους υπόλοιπους αθλητές να τρέχουν. Έψαχνα την Αθήνα που δεν φαινόταν καθόλου. Δεν απάντησα καν στην κοπέλα. Δεν είχα κουράγιο ούτε στα μάτια να την κοιτάξω. Είχα ήδη βουρκώσει. Πλημμύριζα δάκρυα για τις χαμένες μου προσδοκίες. Για τη σκέψη ότι δεν θα κατάφερνα να δω το Καλλιμάρμαρο φέτος. Για την αδυναμία που έδειξε η ψυχή μου και σταμάτησα.

Έκλαψα μέχρι το δάκρυ μου να συναντήσει έναν γνώριμο φίλο. «Δήμητρα;» Σχεδόν απόρησε που με έβλεπε εκεί. Πιάστηκα από το βλέμμα του. Δεν θέλει πολύ σκέψη. Θα πάω για λίγο. Ανέβηκα ξανά στο τρένο. Θα δοκιμάσω μερικά μέτρα. Παράπονο το σώμα. Δεν θα τα καταφέρω. Είναι πολύ βαριά τα πόδια τώρα. Είναι πολλά τα χιλιόμετρα για να συνεχίσω έτσι. Κάθε ένα από τα επόμενα 20.195 μέτρα που είχα να κάνω, ήταν το ίδιο δύσκολα σαν να πήγαινα για χρόνο. Αυτό που έγινε όμως, ήταν ότι η ψυχή μου ξαναβρήκε φλόγα μέσα της. Η ζυγαριά ξαναμπήκε σε ισορροπία. Αφού συνέχιζα, έκαιγε. Έτσι και αλλιώς υποφέρεις στο μαραθώνιο. Απλά η ψυχή είναι εκείνη που ρυθμίζει το αν θα αντέξεις.

athens voice / 32AMA / dimitra iordanidou

Το μαγικό ήταν ότι ακόμη και έτσι, περνούσα μπροστά από κόσμο που μου φώναζε μπράβο. Ακόμη και έτσι, τα παιδάκια μου άπλωναν το χέρι τους. Ακόμη και έτσι, οι φίλοι μού χαμογελούσαν. Ακόμη και έτσι, μου έλεγαν: μπορείς να τα καταφέρεις. Ακόμη και έτσι, πέρασα την Ηροδότου Αττικού και με χειροκροτούσαν σαν να είχα κάνει τον καλύτερο χρόνο. Το ρίγος στο σώμα ήταν το ίδιο έντονο με άλλες χρονιές. Αυτό μάλλον δεν αλλάζει. Η προσπάθεια πάντα χειροκροτείται.

Και το κεφάλι μου έγειρε δεξιά, να δω από τη στροφή. Το Καλλιμάρμαρο. Εκεί είναι. Ναι. Έφτασα και φέτος. Ακόμη και έτσι. Το μετάλλιο μου. Και το χαμόγελο στον τερματισμό που μετά από λίγο πάλι μπήκε στο πρόσωπό μου και που σίγουρα θα το είχα στερηθεί πολύ περισσότερο αν ήμουν ακόμη εκεί που είχα σταματήσει και περίμενα κάποιον από τη διοργάνωση να με μαζέψει. Έτσι είναι ο μαραθώνιος όμως. Μια ζωή ολόκληρη κάθε φορά. Για μένα η όγδοη πλέον, όγδοη φορά, όγδοη ζωή. Και συνεχίζει να μου δίνει μαθήματα.

Η Δήμητρα Ιορδανίδου ολοκλήρωσε τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας σε 3 ώρες και 17 λεπτά, επίδοση που την έφερε στην ένατη θέση του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5