Αρχειο

One Year Delay: Από το Τενεσσί με αγάπη (video)

Μια μπάντα από την Καλαμάτα ηχογραφεί στο Τενεσσί με τον Toby Wright. Πώς τα κατάφεραν;

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99136-198340.jpg

Λοιπόν, να πώς έχει το πράγμα. Πήγαν να μείνουν ένα μήνα στο Τενεσσί γιατί τους δέχτηκε ο Toby Wright, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς στον κόσμο για ηχογράφηση που έχει περάσει από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών (Metallica, Alice in Chains, Korn). Είναι οι One Year Delay και ο πρώτος τους δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Μια μπάντα φεύγει από την Καλαμάτα για να ηχογραφήσει στο Τενεσσί. Μοιάζει με ταινία. Πώς συνέβη;

(Νίκος Κουμουνδούρος) Στείλαμε ένα e-mail στον Toby Wright και όταν ήρθε η θετική απάντηση κανείς μας δεν το περίμενε και η χαρά ήταν μεγάλη. Το ταξίδι ξεκίνησε με άγχος, αγωνία, κόπο, πολλές πρόβες και προετοιμασία. Η ώρα του πραγματικού «ταξιδιού» ήρθε όταν, αφού φτάσαμε στο Nashville, ξεκίνησε η διαδικασία της ηχογράφησης. Το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει για όλο το άγχος και τις προσπάθειες μας.

Το Nashville είναι γνωστό ως music city. Εσείς το διαπιστώσατε αυτό;

(Γιώργος Μανεσιώτης) Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς αυτό. Ξεκινάει από το αεροδρόμιο το οποίο είναι διακοσμημένο με προϊόντα μεγάλης μουσικής εταιρίας, που εδρεύει εκεί και ήχοι country φτάνουν στο αφτί σου από όλες τις γωνιές της πόλης. Εκεί βέβαια που αποκαλύπτεται ο μουσικός χαρακτήρας της σε όλο του το μεγαλείο είναι η Βroadway street. Δεκάδες μπαράκια με ήχους του Hank Williams, Steve Earleκa κ.ά. Αν φτάσεις εκεί πολύ πρωί θα ακούσεις συσκευές του δήμου ή περιπλανώμενους μουσικούς να δίνουν το soundtrack της ημέρας. Κτήρια όπως το Music City Center, το Country Music Hall of Fame, το Johnny Cash Museum όπως και το θρυλικό Ggrand Ole Opry βρίσκονται δίπλα διπλα. Η χαμηλή φορολόγηση, η ιστορία, τα στούντιο, η όλη ατμόσφαιρα της πόλης την κάνουν το κέντρο της αμερικανικής μουσικής (όχι μόνο της country) και στους δρόμους της μπορείς να διακρίνεις όλο και περισσότερες φίρμες του είδους. Σχεδόν όλοι κυκλοφορούν κρατώντας ένα μουσικό όργανο!

Το Τενεσσί το ξέρουμε σαν βαθύ αμερικάνικο νότο, πατρίδα του Jack Daniels και της country. Πώς το βιώσατε εσείς αυτό;

(Νίκος Τριμανδήλης) Αφίσες country τραγουδιστών με καπέλα καουμπόικα και ακουστικές κιθάρες. Η σημαία του αμερικανικού νότου να κυματίζει. «Gun show» επιγραφές. Βαρέλια με ουίσκι ως τουριστικές ατραξιόν. Μπότες και μπλου τζιν “for sale”. Live από το πρωί, Johnny Cash, Elvis … αυτή τη μαγεία του Tennessee ζήσαμε. Αυτός είναι ο αμερικανικός νότος που γνωρίσαμε.

image

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο;

(Ορέστης) Ότι τα άτομα που εμπλέκονταν με την ηχογράφηση έδιναν βάση πιο πολύ στη μουσική και στην αισθητική αντίληψη παρά στις γνώσεις μουσικής θεωρίας. 

Δεν είναι συνηθισμένος προορισμός. Είναι κυρίως ένα ταξίδι για μουσικούς αλλά τι θα μπορούσε να ζήσει κάποιος εκεί που απλώς του αρέσει η μουσική, εκτός εννοείται από το να δει τον Plant να αρπάζει το μικρόφωνο; Αξίζει η εμπειρία ή μόνο σε μουσικούς θα το προτείνατε;

(Σωτήρης) Σε όλους, αλλά περισσότερο θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα και σε άλλες μπάντες. Να προσπαθήσουν να βρεθούν εκεί για μια ηχογράφηση ή και για να παρουσιάσουν τη μουσική τους γιατί πραγματικά το Nashville έχει εξελιχθεί σε Μέκκα της μουσικής. Πολλοί μουσικοί έχουν πλέον μετακομίσει εκεί, δημιουργώντας ένα μεγάλο σύνολο καλλιτεχνών παγκοσμίου φήμης. ( Dave Μustaine, Robert Plant και πολλοί άλλοι).

Μοιραστείτε κάποια κομμάτια της εμπειρίας μαζί μας…

(Γιώργος) Πίνουμε μπίρες με τον πιανίστα των Lynyrd Skynyrd τον Peter Keys και βλέπουμε να τζαμάρει σκληρό νότιο ροκ η μπάντα του Kenny Olson...

(Σωτήρης) Μπαίνοντας στο κατάστημα από το οποίο νοικιάσαμε τον μουσικό εξοπλισμό της ηχογράφησης καταλαβαίνεις πλέον που ήρθες και γιατί ήρθες, ανοίγοντας μπροστά σου δύο πόρτες και βλέποντας μια τεράστια αίθουσα γεμάτη με τύμπανα, πιατίνια, πεντάλ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς και ανοίγοντας άλλη μια πόρτα όπου βλέπεις έναν τεράστιο χώρο (στούντιο) όπου μπορείς να δοκιμάσεις τα όργανα μέχρι τελική πτώσης.

(Νίκος Κουμουνδούρος) Η εικόνα του να βλέπεις τον Toby Wright να δουλεύει πάνω στη μουσική που εμείς δημιουργήσαμε, σκεπτόμενος ότι αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την hard μουσική όπως την ακούμε σήμερα.

(Νίκος Τριμανδήλης) Να μιλάς με τον Toby Wright για ένα άλμπουμ των Metallica στο οποίο ήταν βασικός συντελεστής και για το οποίο άλμπουμ βραβεύτηκε με Grammy, και να σου αφηγείται σε φιλικό τόνο, πίνοντας τον καφέ μας, λεπτομέρειες από την ηχογράφηση εκείνη, αστεία στιγμιότυπα κ.α.

O Toby Wright μάς είπε τη δική του άποψη...

Ποιες ήταν εντυπώσεις που πήρατε δουλεύοντας με μια ελληνική μπάντα/παρέα;

Αυτή η μπάντα είναι απίστευτη! Έχουν ό,τι χρειάζεται, όλες τις μουσικές ικανότητες για να φτάσουν ψηλά. Στην αρχή ήμουν λίγο σκεπτικός αλλά αποδείχτηκε ότι είχα άδικο. Είναι πραγματικά εξαιρετικοί μουσικοί.

Επιλέξατε τους One Year Delay για να ηχογραφήσουν μαζί σας. Τι να περιμένει το κοινό από αυτήν την μπάντα;

Το κοινό μπορεί να περιμένει μια γαμάτη ροκ μπάντα, με απίστευτη αίσθηση, δύναμη και πολύ πιασιάρικα τραγούδια. Νομίζω ότι θα λατρέψουν αυτό το CD και αυτή τη μπάντα, είναι φοβεροί αλλά και σεμνοί τύποι και πιστεύω ότι θα πρωταγωνιστήσουν στη βιομηχανία του ροκ για πολλά χρόνια.

https://twitter.com/OneYearDelay

http://oydband.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ