Η καρδιά του παγκόσμιου tattoo χτυπάει στην Αθήνα
Τρεις μέρες, 230 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στο 9ο Athens International Tattoo Convention
Η καρδιά του παγκόσμιου Tattoo χτυπά στην Αθήνα. Για τρεις μέρες (15-17/5, Tae Kwon Do, Φάληρο) 230 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν στο 9o Athens International Tattoo Convention, ενημερώνοντας το κοινό για την πανάρχαια τέχνη και την κουλτούρα του τατουάζ και τις νέες εξελίξεις.
Tattoo Story
Mε πρακτικές συνδεδεμένες με ιερά τελετουργικά και θρησκευτικά σύμβολα, η ιστορία της τέχνης του tattoo ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια. Τα πρώτα tattoos είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν κατά τύχη. Όταν κάποιος έτριβε το χέρι του, που ήταν λερωμένο με στάχτη από φωτιά, πάνω σε ένα μικρό τραύμα, παρατηρούσε ότι το χρώμα έμενε ως μόνιμο σημάδι στο δέρμα και μετά την επούλωση του τραύματος. Εξερευνητές, έμποροι και ναυτικοί επέστρεφαν από τα ταξίδια τους με σημάδια στα σώματά τους, αποτέλεσμα των συναναστροφών τους με λαούς της Πολυνησίας και του νότιου Ειρηνικού. Οι Έλληνες έμαθαν τα tattoos από τους Πέρσες και οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες. Ρωμαίοι συγγραφείς, όπως ο Σενέκας, αναφέρουν ότι πολλοί σκλάβοι είχαν tattoos στο σώμα τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώτων Ευρωπαίων που πήγαν στη Σαμόα το 1787, οι άνθρωποι που είδαν ήταν σε τέτοιο βαθμό καλυμμένοι με αυτά τα σημάδια που νόμιζαν ότι φορούσαν ρούχα. H λέξη tattoo έχει δύο προελεύσεις: την πολυνησιακή «ta», που σημαίνει χτυπώ κάτι, και την ταϊτινή «tatau», που σημαίνει μαρκάρω, σημαδεύω.
9o Athens International Tattoo Convention
Το Διεθνές Συνέδριο Δερματοστιξίας (Athens Tattoo Convention) επιστρέφει στην Αθήνα και στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do) για την ένατη και πιο φιλόδοξη διοργάνωσή του. Την επιμέλεια της διοργάνωσης, στα πρότυπα των μεγαλύτερων tattoo conventions της Ευρώπης, θα έχει η Red & White productions.
Έπειτα από την περσινή επιτυχία, με περισσότερους από 21.000 επισκέπτες, φέτος σε ένα μεγάλο και ενιαίο χώρο περισσότεροι από 230 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους χύνοντας μελάνι. Μεταξύ αυτών οι 15 κορυφαίοι στο είδος τους tattoo artists, με ονόματα όπως ο Αμερικανός Νikko Hurtado που συνεχίζει να εμπνέει χιλιάδες νέους artists σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης περίπτερα με tattoo supplies, είδη ρουχισμού και accessories, gadgets, αερογραφίες, μόνιμο μακιγιάζ και άλλα.
Ηappenings
• Έκθεση σχεδίων
• Art Fusion – 5 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν σε 5 καμβάδες, συνεχίζοντας ανά τρία λεπτά ο ένας το έργο του άλλου, σε μια διαφορετική και ευφάνταστη σκυταλοδρομία.
• Διαγωνισμός καλύτερου tattoo ανά κατηγορία
• Live bands
• Dj set (radio producers)
• Graffiti show
• Aerial dancing
• Freak show
• Motorcycle show
• Tribal Fusion Belly Dance
• Bike and Skate show
• Body Painting show
• Acrobatics
Live Acts
Τρεις συναυλίες θα συνοδεύσουν την εκδήλωση. Οι Θεσσαλονικείς Bad Movies με punk rock ήχο και επιλογές από τη δεκαετή πορεία τους συν τα νέα τραγούδια, οι Αθηναίοι Bangies σε ένα soundsystem live γιορτάζοντας την κυκλοφορία του πρώτου album τους «Bassment» και οι Jaguar Bombs που συνδέουν τον garage τσαμπουκά των Sonics με τη σπίντα των Offspring.
Ιnfo: Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου, Γήπεδο Τae Kwon Do (12.00-2400). Στις 15-17/5.
Tattoo artists
Όλα τα κορυφαία ελληνικά στούντιο δίνουν το παρόν στο 9ο Α.Ι.Τ.C.
roza sake tattoo / dask sake tattoo / kostas dirty rose / alex gotza dirty rose / nikolas darkside tattoo society / tam darkside tattoo society / mr french darkside tattoo society / kiriakos darkside tattoo society / captain darkside tattoo society / tolis eight ball / vasso eight ball / tasos honest tattoo / taki tsan true love tattoo / sotja honest / betty honest / kostas prive tattoo / dane loyal and proper.
Φέτος οι ξένοι καλεσμένοι αποτελούνται από την ελίτ της τεχνικής του tattoo.
O Aμερικανός Νikko Hurtado (δημιουργός του θρυλικού χρωματιστού πορτρέτου του Batman) μαζί με τους Carlos Rojas και Jaime Schene της κολεκτίβας Black Anchor, πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες. Εξαιρετικοί είναι και οι καλεσμένοι από την Ιταλία, με ονόματα όπως ο Μarco Galdo, που χτυπάει dotwork τατουάζ και αρνείται να κάνει δεύτερο σχέδιο, o Luigi Marchini και ο P’ink. Ο Iσπανός Fede Gas, που δημιουργεί πλέον στη Ζυρίχη, αλλά και οι Αμερικανοί Norm Will Rise, που ταξιδεύει μεταξύ Χαβάης και Λος Άντζελες και είναι επηρεασμένος από την urban culture, Little Linda και Corey Divine, που ειδικεύεται σε γεωμετρικά σχέδια και mandala.
Οld School. Iστορία 150 ετών+, δυτικότροπα σχέδια με συνδυασμό μαύρου χρώματος και δέρματος, σε χοντρές γραμμές, με ναυτικά μοτίβα, καρδιές, άγκυρες, αετούς.
Νew School. Freestyle σχέδια και ιδέες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, σε στιλ graffiti.
Παραδοσιακά αμερικάνικα. Πριν τη δεκαετία του ’70 χτυπιόντουσαν ασταμάτητα. Betty Boo, άγκυρες και mom σε μια καρδιά. Μικρά, ευκρινή σχέδια με λίγα χρώματα.
Μandala. Εντάσσεται στην old school τεχνική με γεωμετρικά σχέδια που περιέχουν ένα πνευματικό μήνυμα. Γνωστά και ως Flower of Life, μοιάζουν συχνά με συμμετρικά λουλούδια.
Ancient/Tribal. Aπό τα πιο χτυπημένα τατουάζ με σύνθεση σχεδίων, συνήθως σε μαύρο, συχνά με τη ζωγραφική τεχνική του pointillism. Eπιρροές τα αφρικανικά, πολυνησιακά, μαορί και αιγυπτιακά γεωμετρικά σχέδια.
Ασιατικά. Μεγάλα διαχρονικά σχέδια με συμβολικό χαρακτήρα και πλούσια ιστορία. Συχνά εστιάζουν στη χρυσή περίοδο της ιαπωνικής εποχής Edo (1600-1868). Δημοφιλή για μανίκια (arm sleeves). Στην ιαπωνική παράδοση τα irezumi κάλυπταν όλο το σώμα.
Photorealist. Mε τη συνεχή εξέλιξη των τεχνικών, χτυπημένα πορτρέτα και εικόνες, πλησιάζουν περισσότερο από ποτέ στην τέχνη του ρεαλισμού.
Μαύρο-Γκρι. (Gray Wash) Λεπτομέρεια στους τόνους του μαύρου και του γκρι στη λογική του φωτογραφικού κοντράστ.
Flash. Το όνομα που δόθηκε στα τυπωμένα σχέδια που κάλυπταν τους τοίχους των tattoo studios.
Lettering. To κλειδί είναι η τέλεια γραμματοσειρά. Πιο σημαντικό στοιχείο η καθαρότητα της λέξης και κάθε γράμματος. Δημοφιλή και τα ambigrams, όπου συνδυάζονται δύο λέξεις που αλλάζουν από διαφορετική οπτική γωνία.
Linework. Συνήθως χωρίς γράμματα, περιλαμβάνει μόνο γραμμές και γεωμετρικά abstract σχέδια.
Dοtwork. Εικόνες σχηματίζονται από πολλές μικροσκοπικές τελείες.
Watecolor. Επιρροή από τη ζωγραφική με ελεύθερο σχέδιο αντί για γραμμές και σχήματα.
Βlack Work. Mε εκτεταμένη χρήση μαύρου χρώματος.
Γεωμετρικά. Πολύεδρα σχήματα και κύβοι με συμβολισμούς. Κάθε σχήμα εμπεριέχει ένα πολύγωνο σε κάθε πλευρά.
White Ink. Με χρήση λευκού μελανιού.
Βiomechanical. Σχέδια που συνδυάζουν ανθρώπινα και ρομποτικά μέρη με 3D αίσθηση. Loving the Alien.
* Off the wall * by Vans
H Vans για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζει την τέχνη και την κουλτούρα του τατουάζ στο 9th International Athens Tattoo Convention. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Vans booth και να θαυμάσετε από κοντά το επετειακό customized Vans Athens Tattoo convention 2015 made by Κυριάκος Μπαλάσκας (Dark Side Tattoo Society). Ο έμπειρος tattoo artist του crew θα δημιουργήσει με μοναδικά illustrations και σχέδια το επετειακό customized Vans Slip-On, το οποίο θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου στο stand της Vans. Από το Vans booth δεν θα μπορούσε να λείπει το oversized Original Slip-On το οποίο θα γεμίσει από τις υπογραφές των καλύτερων tattoo artists από τα καλύτερα tattoo studios παγκοσμίως, μεταμορφώνοντας το διάσημο μοντέλο της Vans σε έργο τέχνης.
Skate contest
Το Σάββατο στις 16.05 θα διοργανωθεί και skate contest με πολλά δώρα για το κοινό και το νικητή από τη Vans, τη Monster Energy και το Color skate.
Κυριάκος Μπαλάσκας
«H Ελλάδα δεν έχει ταμπού πια»
Ο διοργανωτής του Tattoο Convention Κυριάκος Μπαλάσκας, λίγο πριν ξεκινήσει, μας μίλησε για την ελληνική πραγματικότητα, πώς θα πρέπει να επιλέξει κάποιος studio, αλλά και για τη συνεργασία του με τη Vans μέσα από το Dark Side Tattoo Society.
Μπορεί να άργησε στην Ελλάδα να εξελιχθεί η τέχνη του τατουάζ, αλλά φαίνεται ότι είχε πολύ μεγάλο και γρήγορο ξέσπασμα. Γιατί πιστεύεις ότι συνέβη αυτό;
Έπρεπε να περάσουν τα χρόνια και ο κόσμος να το βλεπει συνέχεια μπροστά του μέχρι να το βάλει μέσα στην κουλτούρα του. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ταμπού πια.
Υπάρχει κάποια διακριτή κατηγοριοποίηση στα σχέδια που ζητάνε οι πελάτες;
Nαι, πάντα υπήρχε. Πολιτικά, θρησκευτικά, μουσικά, γηπεδικά «πιστεύω» του καθενός μας. Λέξεις να σου θυμίζουν καταστάσεις, ιαπωνικά σχέδια και σύμβολα, θιβετιανά μοτίβα, χρώματα, ασπρόμαυρα, ρεαλιστικά old school. Όλα αυτά είναι από μια κατηγορία μόνα τους.
Πρέπει πάντα να υπάρχει νόημα πίσω από κάποιο tattoo; Δεν είμαι αντίθετος, απλώς θεωρώ το τατουάζ τέχνη, οπότε για μένα, με νόημα ή όχι, σημασία έχει να είναι καλό.
Πώς θα πρέπει να επιλέξει κάποιος τον tattoo artist για να χτυπήσει ένα σχέδιο; Πόσο σημαντική είναι μια σχέση εμπιστοσύνης; Θα αντιπρότεινες κάτι διαφορετικό σε έναν πελάτη που σου ζητάει ένα κακό σχέδιο;
Η επιλογή πρέπει να γίνει βάσει των σχεδίων και της δουλειάς του κάθε artist. Δεύτερο και πολύ σημαντικό να γυαλίζουν όλα στο στούντιο, όσοι δεν ξέρουν από δουλειές κοιτάνε μόνο αυτό. Και, ναι, θα πρότεινα –και φυσικά έχω προτείνει– αλλαγή σχεδίου επειδή είναι κακό, πάντα με ευγενικό τρόπο. Δεν είναι σωστό ούτε για σένα ούτε για τον πελάτη να έχει ένα κακό σχέδιο επάνω του.
Eιδικεύεσαι σε συγκεκριμένο είδος;
Ναι, watercolors tattoos, μια τεχνική που κάνω μόνο εγώ στην Ελλάδα
Yπάρχει μόδα στα tattoo;
Δεν υπάρχει. Όλα τα σχέδια έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά. Απλά τα μικρά, όπως οι πεταλούδες, τα αστέρια, τα μονογράμματα, τα βλέπεις πιο συχνά γιατί είναι συνήθως σε καρπούς χεριών κ.λπ. Σκέψου πόσους δράκους δεν βλέπεις επειδή δεν είναι σε εμφανή σημεία.