Αρχειο

Βόλτα στα Μελίσσια

Το πράσινο, το καλό φαγητό και άλλοι 20 λόγοι για να ανηφορίσεις τη Λ. Πεντέλης

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
ΤΕΥΧΟΣ 514
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88470-198485.jpg

Απόγευμα. Διασταύρωση λεωφόρου Πεντέλης με Παπανδρέου. Ο ουρανός μοβίζει νωχελικά από τη δύση του ήλιου, η Πάρνηθα στο φόντο χιονισμένη… και ξαφνικά: μαύρο Seat ανοίγει παράθυρο και μελαχρινή κοπέλα, μασουλώντας επιδεικτικά, πετά μέγα σκουπίδι στο δρόμο με το κομψό χεράκι της. Έτσι απλά. Χύμα. Μα γιατί; Τόσοι κάδοι εγκεκριμένοι από το ΥΠΕΚΑ έχουν τοποθετηθεί για ανακύκλωση γυαλιού σε κεντρικά σημεία, υπάρχουν σημεία για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών μέχρι και τηγανέλαιου και από πάνω δράσεις περί ευαισθητοποίησης των δημοτών για την κομποστοποίηση. Τόσα έχει κάνει ο δήμος. Εεε, κοπελιά με τα μαύρα μαλλιά στο μαύρο Seat, δεν μπορούσες λίγο να περιμένεις;

Αλλά τα Μελίσσια είναι πράσινα! Στις αεροφωτογραφίες δίνουν την εντύπωση δασικών εκτάσεων που κυκλώνονται από αραιή οικοδόμηση. Σε όλο αυτό το μέρος αξίζει πέρα από την αεροφωτογραφία να κάνεις τρία focus πεταχτά!

image

Focus 1: Από την Παναγή Τσαλδάρη και πέριξ, για να μην περιμένεις ώρες για τραπέζι στα εστιατόρια, κλείσε από πριν. Μόνο έτσι θα δεις τι είναι αυτό που γεμίζει τις λίστες αναμονής της περιοχής για βδομάδες. Ωστόσο, αν έχεις τύχη διάβαινε, αρκεί να αντέχεις τις ουρές. Άλλωστε τριγύρω, και όχι μόνο, υπάρχουν και νοστιμούλικα καφενεδάκια που, ίσως λόγω υψομέτρου των Μελισσιών, δίνουν την αίσθηση του chalet. Εκεί, όλο και θα πετύχεις κάποια αμακιγιάριστη celebrity με φόρμα.

Τις Κυριακές, και άλλες ώρες αιχμής, το παρκάρισμα γίνεται κομμάτι δύσκολο στα χαλαρά Μελίσσια (tip: μη εργάσιμες ώρες και μέρες μπορείς να παρκάρεις στο πάρκινγκ του Σκλαβενίτη αφού το συμπαθές σούπερ μάρκετ, όταν κλείνει, το αφήνει ανοιχτό). Πριν 4 χρόνια ο ομφαλός της μελισσιώτικης διασκέδασης, πριν έρθει στην Τσαλδάρη, ήταν κοντά στον Άγιο Γεώργιο Γκιουλ-Μπαξέ, λίγο πιο κάτω. Το έθιμο «Κεσκέκι» του Μικρασιατικού Συλλόγου ωστόσο συνεχίζει να αναβιώνει στην πλατεία της ενορίας κάθε χρόνο. Στο ίδιο mood και η Ένωση Ποντίων επί της Π. Τσαλδάρη που διδάσκει τα δικά της.

Focus 2: Το πράσινο των Μελισσίων είναι παντού. Ένα σωρό στενά δρομάκια δεξιά και αριστερά σου, εποχικά καταπράσινα το χειμώνα, ολάνθιστα το καλοκαίρι, θυμίζουν χωριό και καθόλου πρωτεύουσα. Στο τεράστιο δάσος που υπάρχει πάνω από το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και το τροχόσπιστο στις παρυφές του δεν ξαφνιάζουν καθώς στο μυαλό σου έχει ήδη αρχίσει η αποδόμηση του πολύβουου αστικού κέντρου. Στην Ύδρας ανηφορικά, που κυκλώνει το δασύλλιο, μπορείς να δεις το skyline της πόλης μέχρι τον Πειραιά. Μετά είναι η θάλασσα. Ως πέρα. Φαίνεται πως αυτή η νοητή γραμμή ένωσης έκανε πολλούς Πειραιώτες να έρθουν εδώ, ίσως για να βλέπουν το σπίτι τους, και δίπλα, στα αριστερά της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου προς την ανηφόρα για το Νοσοκομείο Τσαγκάρη, έφτιαξαν τη συνοικία «Πειραιώτικα». Οι επαύλεις είναι στα Άνω Μελίσσια. Εδώ, στα κάτω, καινούργια διώροφα εναλλάσσονται με παλιά που έχουν κηπάκια και αυλές με κούνιες.

Αυτή η φύση είναι που έκανε από παλιά την περιοχή γεμάτη νοσοκομεία. Στο σανατόριο Παπαδημητρίου, κατά καιρούς νοσηλεύτηκε ο λογοτέχνης Κώστας Ουράνης και ίσως ο Γιάννης Ρίτσος. Τη δεκαετία του ’60 τα σανατόρια έκλεισαν με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών κατά της φυματίωσης. Από τότε τα σανατόρια απόκτησαν μια «παράξενη» φήμη ή προκάλεσαν προστριβές. Όπως και το παλιό Νοσοκομείο Εμπορικού Ναυτικού, 120 στρεμμάτων, εγκαταλελειμμένο από το 1975, που ο χώρος του προορίζεται για οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, έγινε πρόσφατα πάλι πέτρα σκανδάλου. Προς το παρόν τα σχέδια δεν προχωράνε και οι κάτοικοι κάνουν jogging αυτοβούλως.

image

Focus 3: Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει ένα μεγάλο σπίτι στα Μελίσσια και πολλούς εθελοντές. Γενικά η περιοχή τα πάει καλά με τα παιδιά. Χωρίς καν να το ψάξεις, βρίσκεις τρεις παιδότοπους. Ανακαλύψαμε όμως και μια άλλη πρωτοβουλία, για «μεγάλα» παιδιά: ειδικευόμενοι ψυχοθεραπευτές έχουν δημιουργήσει μια ωραία ομάδα όπου μπορείς να κάνεις μέχρι και 12 ατομικές συνεδρίες μιας ώρας με €10 έκαστη (logopsychis.gr). Και μια και είσαι μεγάλο παιδί φρόντισε να έχεις δικό σου όχημα, διότι η πρόσβαση στην περιοχή είναι κομμάτι δύσκολη με τα ΜΜΜ.

Επίσης στα Μελίσσια έχει σεμινάρια οινογνωσίας, εκμάθηση μπριτζ και σκάκι, πράξη με θεωρία και όρους. Ακόμα και αν δεν το εξασκήσεις θα μάθεις τουλάχιστον τις σωστές απαντήσεις στα σταυρόλεξα. Για ρομάντζο πάρε τα 460, 461 και 450 της ΕΘΕΛ. Σταματάει στη στάση ΜΗΤΣΟΣ-ΑΝΝΑ που η ρίζα της κρατάει από το ’60. Ακριβώς έξω από ξενοδοχείο Ακραίον. Η αύρα εκεί είναι τόσο οικεία, λες και αναβιώνει η Ρένα Βλαχοπούλου σε τρυφερό τετ-α-τετ.

Προσοχή: Η οδός Πεντέλης και η λεωφόρος Πεντέλης είναι δύο διαφορετικοί, μεγάλοι δρόμοι, αλλά πάρα πολύ κοντά. Αν μάλιστα η Πεντέλης (η απλή) από ένα σημείο και έπειτα δεν ονομαζόταν Δημοκρατίας και Παπανδρέου, θα ήταν κάθετη με τη λεωφόρο. Και θα είχαμε διασταύρωση Πεντέλης με Πεντέλης.

Για extra focus-πόζες αποστείλατε τις photo σας στην Athens Voice.

 



Τα Μελίσσια του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

image

Μελίσσια: η Εδέμ της παιδικής μου ηλικίας

Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τον τίτλο «Μελίσσια». Όχι τυχαία, φυσικά. Η σημασία του είναι διττή· από τη μια παραπέμπει στο μελίσσι, έναν υπερ-οργανισμό με στατικότητα, ενδοκοινοτική ομοιόσταση, εξαιρετική αμυντική ικανότητα, που προσομοιάζει με μια ανθρώπινη οικογένεια (σημαντικό θέμα του βιβλίου) και από την άλλη στο γνωστό προάστιο της Αττικής όπου ζει, σ’ ένα παλιό αρχοντικό, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, η ηλικιωμένη συγγραφέας Αγάπη. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία· κάθε συγγραφέας από τη ζωή του αντλεί. Έχω ζήσει σχεδόν όλη μου τη ζωή στο κέντρο εκτός από δύο χρόνια, μεταξύ 7-9 ετών, όπου μετακομίσαμε («πήγαμε πρόσφυγες», όπως έλεγε ο πατέρας μου) για οικογενειακούς (οικονομικούς) λόγους στο σπίτι της εύπορης μητέρας της μητριάς μου, ένα υπέροχο διώροφο κτίσμα με έναν τεράστιο κήπο, στα Μελίσσια.

Τότε ο τόπος αυτός ήταν μια κανονική εξοχή. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ήρθα σε απόλυτη επαφή με τη φύση. Εκεί είχα το σκυλάκι μου, είχα μια χελώνα, είχα ένα μικρό ιδιωτικό κήπο που φρόντιζα, εκεί έκανα βόλτες στους αγρούς – μ’ ένα βιβλίο πάντοτε στο χέρι. Τα Μελίσσια ήταν ένας τόπος που μεγεθύνθηκε εντός μου και έγινε σημείο αναφοράς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έζησα εκεί, από τα πάρτι με διάφορους σπέσιαλ καλεσμένους (μέχρι και ο Νουρέγιεφ είχε έρθει) μέχρι τις περιπλανήσεις μου σε αυτό το μυθικό κήπο, μια πραγματική Εδέμ της παιδικής μου ηλικίας.

Στο βιβλίο ο κήπος και η περιοχή είναι «γκεστ σταρ», μια και όλη η δράση τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά έτσι είναι τα σημαντικά πράγματα. Η ανάμνηση είναι τόσο ισχυρή που δεν χρειάζεται να τα ξαναεπισκεφτείς για να τα θυμηθείς.

image

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5809-4


Από την A.V. Team

ΜΕΛΙΣΣΙΑ TRIVIA

♦ Γιάννης Λάτσιος: «Να πουληθεί το σπίτι στα Μελίσσια»

Ελένη Μενεγάκη: «Να το γράψουμε στα παιδιά»

(από τίτλους περιοδικών)

♦ «Σήμερα θα γίνει η κηδεία του Σάκη Μπουλά, στις 11.00, στα Μελίσσια και σε στενό οικογενειακό κύκλο» (patrasevents.gr)

♦ «…Από τον Φεβρουάριο έχουν σημειωθεί στα Μελίσσια Αττικής θάνατοι σκύλων από φόλες οσμής! Πρόκειται για σκόνη γαλάζιου χρώματος και τη σκορπούν συνήθως σε γωνίες δρόμων και ρίζες δέντρων, δηλαδή σε μέρη που μυρίζουν σκυλιά! Προσοχή σε πολλά σημεία της οδού Κ.Τσιμπρικίδη, όπου εντόπισα εγώ!» (από το palmografos.com)

Η στάση λεωφορείου στο νούμερο 143 της λεωφόρου Πεντέλης ονομάζεται «στάση Μήτσος-Άννα» (έτσι ονομαζόταν το διάσημο εστιατόριο που σήμερα ανήκει στο ξενοδοχείο Ακραίον).

image

Η πρώτη εκκλησία των Μελισσίων που έφτιαξαν οι «γκιουλμπαξιώτες» πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν εκεί, ήταν αφιερωμένη στον Άη Γιώργη τους, προστάτη και πολιούχο του Γκιούλμπαξε. Μία μικρή παράγκα σε ένα οικόπεδο που τους παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας. Μέσα τοποθέτησαν την εικόνα που είχαν φέρει μαζί τους από τη χαμένη τους πατρίδα, ενώ στην είσοδο του ναού που χτίστηκε αργότερα, εντοιχίσανε και μία πέτρα από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου του Γκιούλμπαξε. Σήμερα, η ίδια εκκλησία βρίσκεται στην οδό 17ης Νοέμβρη 12, στην πλατεία Ελευθερίας.

 


MELISSIA SOCIAL MEDIA

Κηφισιά, Μελίσσια, Εκάλη... σχολεία κλειστά. Ταξικές διακρίσεις ακόμα και στο χιόνι! (@kravgi)

Τσικνοπέμπτη στα Μελίσσια με τον Σύλλογο Μικρασιατών «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» (@exeisminima)

Η μέρα συνεχίζεται συζητώντας με φίλους και οννεδίτες στα Μελίσσια (@K_Hatzidakis)

Θα μιλήσω με τις δημοτικές αρχές να βάλουν πούλμαν για Βριλήσσια-Μελίσσια να ζήσουμε κ μεις σαν άνθρωποι στο ίνσταγκραμ (@teodouts)

Βρώμα και σκουπίδια στα Μελίσσια (@tromaktiko)

Ποιους γνωστούς παρουσιαστές του Alpha συναντήσαμε σε τσιπουράδικο στα Μελίσσια; (@entertvgr)

Σε κατάστημα με αθλητικά είδη στα Μελίσσια βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή η Ελένη Mενεγάκη (@patrasevents_gr)

Συναυλία τώρα στα Μελίσσια ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων Β. Προαστίων (@Ksmetanastwn)

Έπαρση πράσινης σημαίας - Βραβείο Οικολογικών Σχολείων για το 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων (@kounavi_news)

Bιβλιοπωλείο στα Μελίσσια άνοιξε γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός (@TsantiriNews)

Αρναούτογλου - Κόκλα ψώνισαν για το μωρό που έρχεται - Τι διάλεξαν σε γνωστό κατάστημα βρεφικών ειδών στα Μελίσσια (@metrogreece)

Θράσος! «Μπούκαραν» σε σχολείο στα Μελίσσια για να κλέψουν τα λεφτά της πενταήμερης! (@usay_gr)

Αντιπατήματα στην πανσέληνο με... κλαρίνα, ντέφια... στο παρκάκι Ρεματιάς Μελισσίων. (@myxalandri)

Και λέει η Όλγα: «Το boeing των Μελισσινών αερογραμμών». Έχουν τα Μελίσσια αερογραμμές; Όσο ζω μαθαίνω... (@PosidonasYanno)

Κανονικά εκτός από τα Μελίσσια και την Κυψέλη που θα έπρεπε να είναι δίπλα, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για το Ρουφ και το Καλαμάκι. (@aris_rigas)

●-Από πού έχεις καταγωγή;

-Ο πατέρας μου από Μελίσσια και η μάνα μου από Κυψέλη.

-Εργάτρια ήσουν ή βασίλισσα;

(@harva8)

 


MELISSIA INFO

Πόλη των Μελισσίων - έκταση: 3.906 στρέμματα

Η μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη των Μελισσίων έγινε: στη δεκαετία του ’80

Πληθυσμός πόλης: 34.934 (απογραφή 2011)

Υψόμετρο: 303

● Γεωγραφικό Μήκος: 23.8354509054

● Γεωγραφικό Πλάτος: 38.0542866518

● Ταχυδρομικός κώδικας: 15127

Ομόνοια - Μελίσσια: 15,4 χλμ.

Χρόνος που απαιτείται για να πας: 26΄ (μια μέρα χωρίς πολλή κίνηση)

Την ημέρα που το κέντρο της Αθήνας είχε αραιή συννεφιά και 8°C, τα Μελίσσια είχαν πυκνή συννεφιά και 7°C

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Έτος ίδρυσης: 1954

Γενικό Νοσοκομείο Σισμανόγλειο - τηλ. εξωτερικών ιατρείων: 1535

ΚΕΠ Μελισσίων, τηλέφωνο: 213 2007000

Κάρτα Διαρκείας Καλαθοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Μελισσίων: €30

Μελίσσια, Βόρεια Προάστια, διαμέρισμα 83 τ.μ., ενοίκιο: €840

Ζητείται κοπέλα 25-40 ετών με γνώσεις παιδαγωγικών, κάτοχος αυτοκινήτου, μη καπνίστρια, για φύλαξη 2 παιδιών, ωράριο καθημερινές 12.00-18.00, Σάββατο 10.00-18:00, περιοχή Μελίσσια, τιμή €500

Δωμάτιο με διπλό κρεβάτι σε ξενοδοχείο 2 αστέρων στα Μελίσσια. Η διανυκτέρευση: €62

 Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Πανόραμα: Αγίας Ειρήνης 2β


Φωτό: Σοφία Παπαστρατή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ