Αρχειο

Βόλτα στον Χολαργό

Λένε πως η λέξη Χολαργός σημαίνει χωρίς χολή, χωρίς θυμό

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
ΤΕΥΧΟΣ 513
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87915-196978.jpg

Κάποτε, γύρω στο 1992, ο συχνότερος λόγος που ακουγόταν ο Χολαργός ήταν για τις «ρουβίτσες» που στέλνανε σωρηδόν γράμματα στην Polygram στη Μεσογείων. Εκατοντάδες σφραγισμένοι φάκελοι με εξομολογήσεις θαυμαστριών έφευγαν από τα ΕΛΤΑ που –πολύ πιθανό– η δισκογραφική να άφησε επτασφράγιστους. Η εφηβική πληροφοριοδότης «Σούπερ Κατερίνα» δεν είχε κάποιο ποσοστό επί του γραμματόσημου. Κρίμα.

Ξανά στον Χολαργό, καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα τα φλας άστραψαν πάνω στον επιβλητικό ανδριάντα του Περικλή στην αρχή της ομώνυμης οδού με τα πλατιά πεζοδρόμια. Αν και η ιστορία κάπου μιλά για άλλα τοπωνύμια και λέει ότι κάποτε Χολαργός ονομάζονταν τα Νέα Λιόσια, όσοι είχαμε φίλους από την περιοχή μάς έλεγαν ότι εδώ έζησε ο θαυμαστός αρχαίος Αθηναίος.

Όπως επίσης, εκείνη την εποχή –όσοι είχαμε φίλους από τον Χολαργό– υποφέραμε από μόνιμες καθυστερήσεις στα ραντεβού. Αν πήγαινες εσύ να τους βρεις, έπρεπε να προετοιμαστείς για στρίμωγμα στα λιγοστά του στέκια. Γενικά δύσκολη η πρόσβαση.

Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα... και εκεί που οι Χολαργιώτες και οι Χολαργιώτισσες έπρεπε να μετακινηθούν κάποια χιλιόμετρα για να πιουν ένα καφέ ψάχνοντας για πάρκινγκ ή για το perfect timing της ΕΘΕΛ, τώρα έχουν ωραιότατα καφέ στα πόδια τους. Όλα με την απαιτούμενη φινέτσα και ευρυχωρία και στη λίστα με τα καλύτερα της πόλης. Τα παλιά στέκια πήραν μια ανάσα και τα καινούργια έδωσαν μια άλλη στους θαμώνες. Στιλάτοι ξενομερίτες αποβιβάζονται συνεχώς στη στάση Χολαργός, πληθαίνουν οι επιλογές για ποτό και φαγητό. Το κέντρο ενώθηκε με τον Χολαργό και με την μπλε γραμμή φτάνεις σε 25 λεπτά καθιστός και σένιος. Το μετρό έγινε το μέτρο κατά της ασυνέπειας, και τώρα πια οι φίλοι φτάνουν μια χαρά στα ραντεβού τους (….) αν και οι ρόλοι άλλαξαν και συνήθως τα ραντεβού είναι στην έδρα τους. Η μπλε γραμμή ήρθε και έκανε θαύματα. Ακόμα και στο Α5 βρίσκεις πλέον άδεια χερούλια να κρατηθείς.

Eco friendly;

Και κάπως έτσι, με τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα στη θέση τους, το οικολογικό αποτύπωμα των κατοίκων περιορίστηκε αισθητά. Καθόλου δεν πειράζει αν είναι άδεια ή γεμάτα τα σιντριβάνια κατά μήκος της όμορφης Περικλέους, και που δεν φωτίζεται πανηγυρικά ο Περικλέους ανδριάντας. Καθόλου, αφού υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως αγορές χωρίς μεσάζοντες και σχέδια για να γίνει πιο πράσινος ο Χολαργός διεκδικώντας μια έκταση στην Αριστοτέλους από το Κ.Ε.Δ.

Οι ευαισθησίες του Δήμου Χολαργού δεν σταματούν εδώ. Έχει ομάδα εθελοντών Δασοπροστασίας αλλά και μια γενικότερη κοινωνική τάση. Με 2 δραστήρια προσκοπικά συστήματα που κάνουν καλή δουλειά στην περιοχή (κατά καιρούς οι όγκοι ρούχων που μαζεύουν βοηθούν πολύ σε δύσκολους καιρούς) και πολλοί Χολαργιώτες έχουν περάσει από εθελοντισμό.  

Από τη γνωστή ιστορία των εξοχικών τοποθεσιών της Αττικής που μετατράπηκαν σε πυκνοκατοικημένα προάστια είναι από τις πιο ήρεμες, μια και οι κάτοικοι δεν δείχνουν να κλαίνε το ένδοξο παρελθόν. Από το ’60 και μετά μας έχουν πνίξει τα μπετά, και παρόλο που η αντιπαροχή μεσουράνησε στην περιοχή τα σπίτια στον Χολαργό είναι ωραία, πολυκατοικίες μεν αλλά με μεγάλους κήπους και αέρα, και το αστικό τοπίο έχει, λες, μια ευρωστία.

Όταν τα σχολεία κλείνουν για καλοκαίρι, το προαύλιο του 1ου Δημοτικού πάνω στην Περικλέους, νούμερο 53, στρώνεται με καρέκλες και γίνεται Δημοτικός Κινηματογράφος. Όχι ότι δεν μπορείς να δεις και από τα κάγκελα... Λίγο πιο πάνω, έξω από το 1ο & 3ο Λύκειο, μπαίνοντας από την 25ης Μαρτίου θα βρεις τα πιο άνετα πάρκιγνκ. Το καλοκαίρι από πίσω, στο μεγάλο άλσος του Χολαργού, έχει και Δημοτικό αναψυκτήριο με ωραία δροσούλα. Αν τύχει και χαθείς, ακολούθα τις κρητικές λύρες από τον Σύλλογο του Ψηλορείτη απέναντι.

Άλλον έναν κινηματογράφο έχει ο Χολαργός, χειμερινό και κεντρικότατο κοντά στη Βεντούρη, που παρεμπιπτόντως ο δρόμος αυτός πήρε το όνομά του από τον ιερέα Βεντούρη Ιωάννη που τα βιογραφικά του στοιχεία δείχνουν ότι πρωτοστάτησε στην οικοδόμηση του ναού της Φανερωμένης, τον πιο κεντρικό της περιοχής. Μετά τη λειτουργία της Κυριακής μπορείς να κάνεις μια ανασκόπηση της εβδομάδας στα γεμάτα διπλάνα καφέ.

Αν και στον ίδιο δήμο με την περιοχή Παπάγου, ο Χολαργός διαχωρίζεται σαφώς. Έχει μια ταυτότητα πιο κοσμική. Σύνορο η Αναστάσεως, που τη λες και πλωτή λόγω της κατηφορικής της κλίσης προς τα πάνω βγάζει κατευθείαν στον Υμηττό, με τα πόδια. Αλλιώς από την Ξανθίππου με το αμάξι. Από τις παρυφές του Υμηττού ως την κορυφή του, ανάμεσα στο ηλιοβασίλεμα και τα χαρούπια, θα δεις κόσμο που γυμνάζεται, που κάνει moto cross και άλλα. Ένας ποδηλατικός γύρος mountain bike μόλις διοργανώθηκε. Και όταν ξεκινάνε τα δύσκολα και το κεφάλι έχει γεμίσει, είναι πανεύκολο να αρπάξεις ένα μπουκάλι κρασί και να αράξεις στα αντιστρές κιόσκια με θέα πιάτο την Αθήνα. Αν έχει και φεγγαράδα…


Ο Xολαργός στο Τwitter

image

♦ Έλα στον Χολαργό καθημερινή λέγανε. Ότι κάθε μέρα έχει λαϊκή σε διαφορετικό μέρος πώς το καταφέρνουν; Υπάρχει κάποιου είδους πρόγραμμα; (@Pan_Chris)

♦ Είμαι Χολαργό με καπνογόνα και ντουντούκες και περιμένω τα καμιόνια με το χαρτί. #grexit (@OFlick )

♦ Παρακαλείσθε όσοι σκέφτεστε να ’ρθειτε στο Barato στον Χολαργό να μην το κάνετε, η εμφάνισή μας ακυρώνεται! (@BandaokeIntl)

♦ Επίσης κάτι πρέπει να γίνει με το σήμα στο μετρό, από Χαλάνδρι ως και Χολαργό. Δεν είναι δυνατόν να μη φεύγουν τα τουίτς. Αν είν’ επείγον; (@cSfiatkos)

♦ Ψάχνω να νοικιάσω μονοκατοικία Χολαργό και δεν βρίσκω κάτω από €700 και τρύπες. (@SKouvoussis )

-πού μένεις?

-Χολαργό, στο ύψος του Νομισματοκοπείου

-έχει μετρό?

-έχει

-ποια στάση είναι?

-στάση Ραχήλ Μακρή

(@sokolatakis)

♦ Πάντως ότι άνοιξε ξανά το δημόσιο ΚΤΕΟ στον Χολαργό αξίζει για 100 μεταρρυθμίσεις, που λέει κι ο Παπαδημούλης. (@aggelosview)

♦ Είδα σε παγκάκι «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ!». Να δεις που ο Παπακαλιάτης γά***ε και στον Χολαργό. (@DonBougas)

♦ Έχω ζήσει να περνάς ΚΤΕΟ στον Χολαργό. Έπιανες ουρά από τις 05:30, κι η μαστοράντζα σ’ έβλεπε στις 13:00. (@LBdeGiorgio)

♦ Τι κάνουν Λοτσάρη, Πρεζεράκου και Κορινθίου στον Χολαργό; (@Myxolargos)

♦ «Μου περνάς το αλάτι, γλυκιά μου;» Έτσι το ζητούσες και στα Κάτω Πατήσια πριν γνωρίσεις το γκόμενο από το Χολαργό, Τούλα μου. (@antidrastikia)

♦ Ποια είναι αυτά τα υπέροχα δένδρα με τα #κόκκινα φύλλα στον Χολαργό; (@AngelosDerlopas)

♦ Ο ΧολΑργός υπάρχει και σε ΧολαΓρήγορος (@shawshanck)


Η Γωγώ Μπρέμπου γράφει για τον δικό της Χολαργό

image

«Εκεί λίγο πιο κάτω από τον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό, που ευτυχώς ή δυστυχώς γνωρίζουν πολλοί. Όχι πάρα πολλοί. Είναι και δεν είναι μυστικό πως η γειτονιά αυτή έχει ακόμα πράσινο πολύ, άρα κι εποχές. Το φθινόπωρο μυρίζει βροχή. Το χειμώνα, όταν χιονίζει, εδώ το στρώνει. Την άνοιξη οι νεραντζιές ευωδιάζουν και το καλοκαίρι, αν δεν φύγεις για τη θάλασσα, δεν σε πλακώνει η πόλη με το τσιμέντο της. Επίσης έχει ανθρώπους. Που γνωρίζουν ο ένας τον άλλο σε βαθμό ευγενικής οικειότητας.

Το «τι κάνεις τώρα» σε ένα τέτοιο μέρος ακούγεται χωρίς να περιμένει καμία εξαιρετικά αναλυτική απάντηση. Δεν υπάρχει ούτε η ασφυξία της επαρχίας ούτε το απρόσωπο της πόλης. Απλά μια έγνοια. Ανθρώπινη. Που μεταφράζεται επίσης σε κεράσματα, πολλές φορές στα καφενεία. Σε προτάσεις για ανάγνωση βιβλίων στο καλύτερο και πιο πληροφορημένο βιβλιοπωλείο Παράμετρος. Σε κουβέντα για την ταινία που παίζει ένα από τα παλιότερα σινεμά, η Αλόμα στη Μεσογείων. Κι αν όλα αυτά μοιάζουν νοσταλγικά, διπλά από το σινεμά υπάρχει το White Spoon, υπέροχο μπαρ-καφέ πάντα γεμάτο με νέους ανθρώπους που κουβεντιάζουν, κάνουν πλάκα, φλερτάρουν και δεν αναπολούν.

Και βέβαια το μετρό που σε πάει παντού, από τον Ελαιώνα μέχρι το αεροδρόμιο. Και δυο υπουργεία, αυτό τώρα δεν ξέρω αν είναι καλό τέτοιες εποχές. Πάντως δίνουν ένα κύρος. Λες στο ταξί «Εθνική Άμυνα» και δεν ρωτάει πολλά. Ή του λες «στο Συγκοινωνιών» και βρίζει για το ΚΤΕΟ. Λένε πως η λέξη Χολαργός σημαίνει χωρίς χολή, χωρίς θυμό. Εδώ άλλωστε έζησε κάποτε ο Περικλής. Με την Ασπασία. Καθόλου μόνος κι απόμακρος. Είναι που τα λίγο γνωστά μυστικά επιβιώνουν των αιώνων. Χιονίζει.»


Στα γνωστά clue

image

Έξω από το μετρό του Χολαργού, στην άνοδο της Μεσογείων, φαίνεται πως έχει βρει το αγαπημένο του μέρος ένας άστεγος. Κάποιοι τον λένε Μιχάλη, αλλά καθόλου δεν το πιστεύουμε μια και εκείνος δεν αποκρίνεται ούτε σε αυτό ούτε σε κάποια άλλη ερώτηση. Ο δήμος έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες να τον περιθάλψει αλλά έπεσαν όλες στο κενό. Γνήσιος κλοσάρ!

Αν δεις μπόλικα ξανθά παιδάκια στον δρόμο είναι επειδή επί της Ναυαρίνου λειτουργεί Πολωνικό Σχολείο του οποίου η λειτουργία θεσπίζεται από επίσημους φορείς της Πολωνίας.

Στη Μεσογείων 248 είναι από το πιο γνωστό τατουαζάδικο της περιοχής, το Uncle Chronis, και τα μεσημεράκια από τις γύρω τζαμαρίες όλο και θα δεις τους καλλιτέχνες του να κατεβαίνουν τη Βεντούρη.

Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών: Λοιπά στοιχεία δεν δίνονται δημοσίως, αλλά η κίνηση μετράει.


Τρία ευρώ το σαλάμι;

Διάθεση ελληνικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει ο δήμος Παπάγου-Χολαργού το Σάββατο 14/2 (08.00-15.00), μπροστά από το δημαρχείο, στην οδό Ευριπίδου. Θα βρείτε σαλάμι €3/κιλό, πορτοκάλια Κορινθίας €3,50 τα 10 κιλά, κρητικά παξιμάδια με €6 τα 2 κιλά, ρακόμελο €5 τα 500ml, όσπρια με €2/κιλό και άλλα πολλά.


Πρώτη η ΝΔ στις εκλογές

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο δήμο Παπάγου-Χολαργού: ΝΔ 35,09%, ΣΥΡΙΖΑ 28,63%, Ποτάμι 10,68%, ΧΑ 5,94%, ΑΝΕΛ 4,84%, ΚΚΕ 3,94%, ΠΑΣΟΚ 3,40%, Ένωση Κεντρώων 1,93%, ΚΙΔΗΣΟ 1,80%, Τελεία 1,06%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,94%, ΛΑΟΣ 0,72%, Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ 0,60%.


Αγορά βιολογικών προϊόντων

Θα τη βρείτε κάθε Παρασκευή 14.30-17.30 στην οδό Σύρου, δίπλα στο δημαρχείο. Η «κανονική» λαϊκή μεταφέρθηκε και, πλέον, κάθε Δευτέρα θα βρίσκεται στις οδούς Ευριπίδου, Αετιδέων και Θεοτοκοπούλου.


Διαμαρτυρία δημότη

Καλημέρα σας, θα ήθελα να επισημάνω ένα τεράστιο πρόβλημα που έχω εντοπίσει στους δρόμους του Χολαργού που είναι γεμάτοι τρύπες. Δεν χρειάστηκε να κάνω μεγάλη διαδρομή για να σας στείλω φωτογραφίες με σχετικά παραδείγματα. Λίγα μέτρα έξω από το σπίτι μου στην οδό Θεμιστοκλέους υπάρχουν δύο χάσματα με τεράστια επικινδυνότητα. Οι τρύπες τέτοιου είδους αποτελούν τεράστιους κινδύνους ειδικά για μας που χρησιμοποιούμε μηχανές (από την ιστοσελίδα www.myxolargos.gr)


«ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΤΕ, ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΟΠΗ (ΤΡΥΠΑ) ΚΑΙ ΕΛΞΑΤΕ (ΤΡΑΒΗΞΤΕ)»

Σημείωμα σε post it στην πόρτα της εισόδου στη ΔοΥ Χολαργού


Μασκέ πάρτι

Ινδιάνος ή καουμπόης; Το δίλημμα των παιδικών μας χρόνων θα ζωντανέψει και στο καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού. Θα γίνει στο γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου στις 15/2, από τις 11 το πρωί, ενώ θα έχει και λαχειοφόρο αγορά.

Τοξοβολία με τους καλύτερους

Πρωταθλητής στην τοξοβολία αναδείχθηκε το 2014 ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Χολαργού. Ο σύλλογος έχει και τμήματα γυμναστικής, βόλεϊ, στίβου, πινγκ πονγκ και σκακιού. www.gas-holargos.gr

20 χλμ. δρόμος

Μία ώρα, 22 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα ήταν ο (καθαρός) χρόνος του Βασίλη Νυσταζάκη, του νικητή του φετινού 16ου Δρόμου Βουνού στον Υμηττό, που είχε ρεκόρ συμμετοχών (πάνω από 600). Ο αγώνας είναι 20 χλμ. και δεν θεωρείται από τους εύκολους, ενώ ο τελευταίος δρομέας για να τερματίσει χρειάστηκε 3 ώρες, 58 λεπτά και 6 δεύτερα.

Τα pets του Χολαργού

Ο Χολαργός είναι μία πόλη που ευνοεί τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με το πράσινο και τις ευκολίες που διαθέτει. Προστατεύει όμως και τα αδέσποτά της. Η πολύ δραστήρια Φιλοζωική Χολαργού βρίσκεται στο petsfilozoikixolargou.blogspot.gr/ και στο Facebook group: Αδέσποτα Χολαργού - Stray animals of Cholargos


Και λίγη ποίηση

Εν Χολαργώ

Τρεις εβδόμου (3/7ου) είναι Δύση,

αίτηση... εν Χολαργώ

γράφεις: «Ο δεσμός να σβήσει...»

και γι’ αυτό αιμορραγώ

Δεν περνάει

ένας μήνας

αίτηση.... εν Ιερισσώ:

«Με ραγίσματα

καρίνας

πώς να βγω Ιαλυσό;»

Έμαθα, έσκισες το γράμμα

έριξες αλλού ζαριά,

Δυό αιτήσεις...

ένα δράμα...

με επίλογο το «γεια»

Ας αρχίζω να παλιώνω

στο κελί της φυλακής,

φόνο έκανα και λιώνω

τρεις Αυγούστου...

εν Κιλκίς!!!

(το βρήκαμε στο kithara.gr, είναι post του ivikos)


Φωτό: Σοφία Παπαστράτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ