- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χτές Πέμπτη, διάβασα στην «Καθημερινή» ότι ο Δήμος Ελληνικού οργάνωσε ένα αυτοσχέδιο θερινό σινεμά, τα Σαββατοκύριακα και δωρεάν, μέσα στο χώρο της παλιάς αεροπορικής βάσης, της 129 Π.Υ. (Πτέρυγας Υποστήριξης). Η σχετική φωτογραφία έδειχνε κόσμο, οθόνη και δέντρα, ενώ η είδηση έκλεινε με το πρόγραμμα των ταινιών από δω και πέρα.
Συγκινήθηκα, γιατί θυμήθηκα ότι, στα νιάτα μου, είχα περάσει ως σμηνίτης ένα μέρος της θητείας μου ακριβώς σ΄ αυτή την αεροπορική μονάδα: ήταν εκεί η Ποινική Φυλακή της Αεροπορίας και είχα την τύχη να υπηρετήσω ως Γραμματέας (γράφε Γραμματικός της Φυλακής).
Αλλά και μελαγχόλησα -πολύ περισσότερο μάλιστα- γιατί έκανα τη θλιβερή σύγκριση με το δικό μας Δήμο. Στο λεγόμενο «πρώτο Δήμο της χώρας» (σε τι ακριβώς πρώτο, θα σας γελάσω), ο κ. Κακλαμάνης έχει στη δικαιοδοσία του τρία (αριθμός : 3) θερινά σινεμά. Είναι ο «Ορφέας» (Οδός Ιππάρχου, Νέος Κόσμος), το «Α-Β» (Οδός Θεοτοκοπούλου, Πατήσια) και η «Στέλλα», πρώην «Πιγκάλ» (Οδός Τενέδου, Κυψέλη). Αύριο βγαίνει ο Ιούλιος κι από τα τρία αυτά -το μαντέψατε, είμαι σίγουρος- κανένα δε λειτουργεί!.
Ο «Ορφέας» λειτούργησε για έξι χρόνια, μέχρι το 2006, και από τότε μάς τελείωσε. Είναι στην ταράτσα ενός δημοτικού κτιρίου που στεγάζει πολλές και διάφορες υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει βεβαίως το σινεμά. Το «Α-Β» το αγόρασε ο Δήμος το 2005. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο σινεμά, σε εξαίρετο οικόπεδο, με πολλά δέντρα και θάμνους, αλλά ο Δήμος μας δεν κατάφερε να το ανοίξει ποτέ. Το μόνο που κατάφερε, έξι χρόνια τώρα, μέχρι τώρα είναι να κλείσει την είσοδο με τσιμεντόλιθους- κάτι είναι κι αυτό. Όσο για τη «Στέλλα», ένα σινεμαδάκι τέπης κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη, ο Δήμος την πήρε αρχές του ΄90 και κουτσά στραβά είχε καταφέρει μέχρι τώρα να την ανοίγει. Βέβαια, το 2007 την άνοιξε 31 Αυγούστου (!), το 2008 κάπως νωρίτερα και πέρυσι (2009) σχεδόν κανονικά. Είπα κι εγώ, αφού βελτιώνεται, το 2010 θ΄ ανοίξει κανονικά. Αμ δε. Βγαίνει ο Ιούλιος κι ούτε η «Στέλλα» άνοιξε.
Βλέπω τους καλοκαιρινούς δημοτικούς κινηματογράφους που λειτουργούν κανονικά: «Αιολία» στη Καισαριανή, «Αλέκα» στου Ζωγράφου, «Φιλίπ» στη Ν. Σμύρνη, «Άρτεμις» στου Παπάγου, «Νέα Μασκώτ» στον Ταύρο, «Πέραν» στο Περιστέρι, «Πάνθεον» στην Αγία Βαρβάρα, «Μελίνα Μερκούρη» στην Ηλιούπολη, Λαυρίου στο Λαύριο, «Μίμης Φωτόπουλος» στο Μαρούσι, Κερατέας και «Νοσταλγία» στην Κακιά Θάλασσα, «Κατερίνα» στο Χαϊδάρι, Πετρούπολης στην Πετρούπολη, «Σχολείο» στην Αγ. Παρασκευή, Πνευματικό Κέντρο στο Χολαργό, «Γέρακας» στο Γέρακα, «Κήπος» στο Μοσχάτο, Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας στην Ελευσίνα, «Μελίνα» στη Δραπετσώνα, «Κατερίνα» στο Κερατσίνι, «Νίκαια» στη Νίκαια, «Πέραμα» στο Πέραμα και, φυσικά, ο φρέσκος κι ακόμα ανώνυμος στο Ελληνικό.
Σύνολο 25 σινεμά. Σ΄ όλα αυτά τα μέρη οι δήμαρχοι είναι πασόκοι, νεοδημοκράτες, ακροδεξιοί, συριζαίοι, ένας κομμουνιστής, ανεξάρτητοι. Δεν είναι λοιπόν κομματικό, ούτε πολιτικό το θέμα της ανυπαρξίας σινεμά στον «πρώτο Δήμο της χώρας». (Το τι είναι, μπορούμε να το υποθέσουμε μόνοι μας.) Γιατί όλοι αυτοί οι Δήμοι ν΄ ανοίγουνε κανονικά τα σινεμά τους (χώρια ότι μερικοί διαθέτουνε και χειμερινά), ενώ εμείς που «έχουμε» -υποτίθεται- τρία, να μην έχουμε τελικά κανένα; Πόσο κολοσσιαίο έργο μπορεί να είναι για το βραδύκαυστο Δήμο μας (μαζούτ καίει;) να καταφέρει να θυμηθεί ότι διαθέτει και κινηματογράφους; Δε μπορεί ο κ. δήμαρχος να βρει δυο από τους αμέτρητους αργόσχολους υπαλλήλους του, και να τους βάλει ν΄ ανοίξουνε τα κλειστά δημοτικά σινεμά, που πληρώθηκαν με χρήματα των Αθηναίων;