- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τσέκαρε αυτό: εφαρμογή στο κινητό για να κάνεις εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη. Το άλλο το άκουσες; Ο Καραγκιόζης μπαίνει στην πλατφόρμα Kinect (πλατφόρμα γρήγορης αναγνώρισης και παραγωγής χειρονομιών (gestures) και γίνεται ψηφιακός. Επίσης, πήρε το μάτι σου το νέο role playing game όπου καλείσαι να παίξεις το ρόλο του πολεμιστή στο στρατό του Φιλίππου του Β’, να φτιάξεις σάρισες και να βοηθήσεις τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες του πολεμώντας σε μυθικές μάχες;
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ασχολίες των μελών του gi-Cluster. Και τι είναι το gi-Cluster; το πρώτο επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να κάνει τις λέξεις «ελληνικό» και «καινοτόμο» συνώνυμες. Το gi-Cluster είναι μία πρωτοβουλία του Corallia, μία πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών.
«Innovation designed in Greece», δηλαδή καινοτόμες ιδέες που σχεδιάζονται στην Ελλάδα από εταιρείες και επιχειρήσεις με σκοπό να αξιοποιήσουν και παράλληλα να εκσυγχρονίσουν τη βαριά βιομηχανία της xώρας: Πολιτισμό και Τουρισμό. Όπως μας είπε η κ. Τζούλια Φωκά, manager του gi-Cluster, «πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε μαρμάρινες προτομές». Αντιθέτως, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να εντάξουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας στο σήμερα, κάνοντάς τις περισσότερο ζωντανές και λειτουργικές από ποτέ. Το gi-Cluster συγκεντρώνει δυνάμεις και τεχνολογίες στηρίζοντας την «ελληνική υπεραξία». Ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού, για παράδειγμα, με θέμα την ελληνική ιστορία μπορεί να απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων από προγραμματιστές και γραφίστες μέχρι ζωγράφους και ιστορικούς δημιουργώντας έτσι και σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Ή ένας virtual τουριστικός οδηγός: προάγει την πολιτιστική κληρονομιά με πιο ελκυστικό και σύγχρονο τρόπο. Τα περισσότερα μέλη του gi-Cluster επιχειρούν να κάνουν ένα άλμα δεκαετιών και να εισάγουν τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό στην ψηφιακή εποχή.
Συν-ανταγωνιστικότητα
Η διάθεση συνεργασίας είναι δυστυχώς έξω από την ελληνική λογική. Όταν όμως, μία εταιρεία μπαίνει στο Cluster, το κάνει με μία διάθεση συν-ανταγωνιστικότητας. Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία του άλλου. «Το Cluster είναι πολύ “δίκαιο”. Αν παίξεις μαζί του, θα παίξει κι αυτό» λέει η κ. Φωκά που περιγράφει το όλο εγχείρημα σαν μία ανθρώπινη σχέση: όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση, αναδεικνύονται πάντα μόνο τα θετικά.
Gamification
Όταν ο Ομπάμα επισκέφτηκε την Πολωνία, ο Πολωνός πρωθυπουργός του χάρισε το παιχνίδι «The Witcher», το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος εξύμνησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εγχώριου προϊόντος που αναβαθμίζει τη χώρα στο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Όλα είναι παιχνίδι. Ακόμα και «σοβαρά θέματα» όπως η υγεία και η εκπαίδευση μπορούν να μετατραπούν σε «serious games» παντρεύοντας έτσι με μοναδικό τρόπο το περιεχόμενο με την τεχνολογία.
«Και οι εταιρείες στην Ελλάδα είναι πλέον “ζεστές” να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να προωθήσουν την ελληνική ιστορία και παράδοση ως εκσυγχρονισμένο πολιτιστικό προϊόν» επισημαίνει η κ. Φωκά επιβεβαιώνοντας το όραμα για «μια Ελλάδα με το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει στις επιστήμες, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα να ανθίσουν και πάλι».