That’s life
Καθώς ο Αλ Πατσίνο βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας “You Don’t Know Jack” υποδυόμενος τον Δρ. Θάνατο Τζακ Κεβορκιάν
Καθώς ο Αλ Πατσίνο βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας “You Don’t Know Jack” υποδυόμενος τον Δρ. Θάνατο Τζακ Κεβορκιάν, με δεδομένο πως το θέμα «δικαίωμα στην ευθανασία» βρίσκεται ψηλά στις υπό συζήτηση λίστες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 1o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας «Ιπποκράτης» είναι γεγονός.
Μοναδικό, πρωτότυπο, με πρόθεση να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διάλογο και χωρίς ανάλογο αντίστοιχό του πουθενά αλλού στον κόσμο, ο «Ιπποκράτης», που ξεκίνησε την Τρίτη και θα κατεβάσει αυλαία την Κυριακή, μετατρέπει την Κω σε σταυροδρόμι όπου συνομιλούν τέχνη, σώματα, άνθρωποι και ψυχές.
Ο συμβολισμός εμφανής: Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη (ξανα)μιλά για την υγεία. 86 τολμηρές ταινίες από 31 χώρες τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ενημερώνουν, αποκαλύπτουν, προβληματίζουν, αποθεώνουν τη θέληση για ζωή, ανοίγουν δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα υγείας και πρόληψης. Από τον «Άγγλο χειρουργό», που αφηγείται την ιστορία του ανιδιοτελούς νευροχειρουργού Δρ. Χένρι Μαρς, και τον «Διάφανο χρόνο», που μιλά για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, μέχρι τον «Τουρίστα Αυτοκτονίας», που θέτει το θέμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, υπάρχουν δεκάδες καρέ που βάζουν φωτιά στην ψυχή σου, που σε αναγκάζουν να συνειδητοποιείς ότι η υγεία δεν είναι δεδομένο αγαθό, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το τι σημαίνει πραγματικά να μπορείς να ζεις έως την ύστατη στιγμή σύμφωνα με τις δικές σου επιλογές.
Πολύ λίγα θεματικά φεστιβάλ μπορούν να μιλήσουν τόσο ανοιχτά για θέματα ταμπού όπως ο ανθρώπινος πόνος, ο αγώνας για ζωή και οι ψυχικές ασθένειες, να προσφέρουν, χωρίς να εκβιάσουν, τέτοιον πλούτο ερεθισμάτων και συναισθημάτων και να εκπέμψουν αισιοδοξία και ελπίδα όσο το φεστιβάλ της Κω. Με την υπογραφή-εγγύηση της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της, υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Κω, το φεστιβάλ «Ιπποκράτης» τοποθετεί την υγεία –σωματική, πνευματική και ψυχική– στη σωστή της διάσταση: «Υγεία είναι ο βαθμός ελευθερίας με τον οποίο βιώνουμε τη ζωή μας».