Αρχειο

Πάρε 10 με τόνο Μάθε πού θα πας, πριν ακόμα πας. Για να είσαι διαβασμένος.

Τουρίστας που να μην επισκέπτεται την Ακρόπολη δεν υπάρχει, ομοίως δεν νοείται και φοιτητής που να μη δώσει τα διαπιστευτήριά του σε ορισμένα κλασικά σημεία της πόλης. Η A.V. σού παραδίδει το χάρτη.

114998-718206.jpg
Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΤΕΥΧΟΣ 272
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7598-17129.jpg

Για (καλό) φαγητό

Είναι αμετάκλητο: δεν παίρνεις πτυχίο αν δεν φας σε ορισμένα must στέκια της Αθήνας, εκεί όπου μεγάλωσαν γενιές και γενιές φοιτητών. Ξεκινώντας από Εξάρχεια, επισκέψου τον Μπάρμπα-Γιάννη στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που έχει και μια μικρή αυλή για όσο ο καιρός το επιτρέπει ακόμα. Η Ροζαλία (Βαλτετσίου 58, 210 3302.933), γνωστό και μη εξαιρετέο φοιτητοστέκι με μεγάλη αυλή, θα σε θρέψει με ελληνική κουζίνα φτηνά και καθόλου πρόχειρα. Έξτρα ατού ότι παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά. Επισκέψου και τον Σκούφια (Λόντου 4, 210 3828.206) για αυθεντικές κρητικές γεύσεις, το Βεργίνα - Αχιλλέας (Βαλτετσίου 58, 210 3302.933) για ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, ενώ πολύ κοντά στην περιοχή θα βρεις το Μέλι (Μασσαλίας 5, Κολωνάκι, 210 3601.646). Μπορείς να το επισκεφτείς από νωρίς το πρωί για να πιεις τον καφέ σου και να μείνεις, αν θες, μέχρι αργά το βράδυ – δοκιμάζοντας κέικ, χειροποίητες σπανακόπιτες και τυρόπιτες, κρέπες, αλλά και τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, τους λουκουμάδες με μέλι, μερέντα ή σιρόπι. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη στάση Βραϊλά, βρίσκεται και ο διάσημος Τηνιακός, που ναι μεν το μοναδικό πιάτο που σερβίρει είναι η ποικιλία, ωστόσο είναι νόστιμη και φτηνή. Άλλες must στάσεις  του κέντρου είναι το Tirbouson (Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410.107). Με πρωτότυπη διακόσμηση, βεράντα και δυνατό σημείο τις ελληνικές γεύσεις. Αν είσαι λάτρης του κρασιού θα βρεις μεγάλη ποικιλία. Στη γύρω περιοχή (Γκάζι) και το Βουτάδων 48 (στην ομώνυμη διεύθυνση, 210 3413.729), για καφέ, ποτό, σάντουιτς, τάρτες, ποικιλίες και γλυκά.

Εκτός κέντρου έχουμε και λέμε: Το Των φρονίμων τα παιδιά στην Καισαριανή (Φιλολάου 7, 210 7010.559) θα σε ανταμείψει με πιάτα ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, όλα φτιαγμένα στο χέρι. Κι αν μένεις κοντά θα στα φέρει και στο σπίτι. Παλιά Ιστορία (Δημοφώντος 146, Άνω Πετράλωνα, 210 3460.601), ένα παραδοσιακό βολιώτικο τσιπουράδικο με αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου. Λεμονόκηπος (Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2588.611), καινούργιο, ανοιχτό από το μεσημέρι, τιμές που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις και πιάτα που θα σε χορτάσουν – αν αγαπάς τη μεσογειακή κουζίνα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Εν Αιθρία (Βρυούλων 4, 210 2582.751) θα εντυπωσιαστείς από το χώρο που είναι ζωγραφισμένος στο χέρι, θα γευτείς δημιουργική κουζίνα και θα πιεις μπίρες απ’ όλο τον κόσμο – υπό έθνικ ήχους. Μπαλκονάτο στου Ζωγράφου (Γ. Παπανδρέου 58) για ρακόμελα και μεζέδες. Το πέταλο (Ξάνθης 10 & Λ. Καραγιάννη, Κυψέλη, 210 8622.000), κουτουκάκι με σπιτικό φαγητό και εξαιρετικές τιμές. Θυμήσου να μην πας Δευτέρα γιατί είναι κλειστό. Simply Burgers, σε διάφορα σημεία της πόλης, από κοντά ή μέσω παραγγελίας, για μπιφτέκια, κοτόπουλο, σαλάτες. Και το κερασάκι στην τούρτα: Επειδή πολλές φορές θα μείνεις στο σπίτι για φαγητό αλλά χωρίς να μαγειρέψεις (delivery το λένε), συγκράτησε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.thelosouvlakia.gr, που περιλαμβάνει τα περισσότερα delivery ψητοπωλεία όλης της Αττικής. Άσε που έτσι αποφεύγεις και όλο το χαρτομάνι με τα διαφημιστικά φυλλάδια.

Αυτό το σφηνάκι είναι για σένα 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν καταστηματάρχες που κατανοούν το… μαζεμένο σου πορτοφόλι και προσφέρουν ειδικές τιμές για φοιτητές. Ξεκινάμε από αυτά. Το Café Del Sol στη Βουτάδων 44, στο Γκάζι, θα σου κάνει έκπτωση 30% με την επίδειξη του πάσου σου – και, με θέα την Ακρόπολη, θα μπορέσεις να πιεις τον καφέ σου αλλά και ωραιότατα κοκτέιλ (σερβίρει και ελαφριά γεύματα). 30% έκπτωση και από το Why Sleep, επίσης στη Βουτάδων αλλά στο νούμερο 52, με αυλή με μπαρ, τραπεζάκια στον πεζόδρομο και κλειστό dance stage. Έκπτωση (10%) στο μέλλον του τόπου κάνει και το White Noise (Ευμολπιδών 20, Γκάζι), ένας εναλλακτικός πολυχώρος σε αναπαλαιωμένη κατοικία, ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι το βράδυ για ρακόμελα και μεζέδες, υπό τους ήχους ροκ μουσικής. Στον πρώτο όροφο συστεγάζεται και το White Noise R+R, που φιλοξενεί σχήματα από όλα τα είδη της μουσικής, ενώ διαθέτει και ταράτσα με μεγάλη μπάρα, πολλά τραπεζάκια και ωραία θέα.

Από εκεί και μετά, η καινούργια σου πόλη είναι γεμάτη από πάσης φύσεως μπαράκια, αλλά δεν είναι ανάγκη να τα γυρίσεις όλα για να βρεις αυτό που ταιριάζει στα μέτρα σου. Απλώς ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες: Η κατ’ εξοχήν «φοιτητική» περιοχή είναι τα Εξάρχεια, πρέπει να τα μάθεις απ’ έξω κι ανακατωτά. Έχουμε και λέμε: όλος ο πεζόδρομος της Μεσολογγίου, Καφεκούτι στη Σόλωνος, Καφετί στη Ζωοδόχου Πηγής, Mo Better στην Κωλέττη, ακόμα κι αν σου έρθει η όρεξη να πας στις 6 το πρωί. Εδώ βρίσκεται το θρυλικό Αν, εδώ και το Nosotros, όπου στεγάζεται και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, με βιβλιοπωλείο, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Πάνω στην πλατεία, στη Θεμιστοκλέους 80, άνοιξε και πάλι το ιστορικό Floral, όπου θα πιεις καφέ ή ποτό και θα διαβάσεις στο νέο χώρο του βιβλιοπωλείου. Λίγο πιο πάνω θα βρεις την  Ίντριγκα. Κοντά, στην Ασκληπιού 39, θα βρεις τους Κόκκους Καφέ, που μένει ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως αργά. Φεύγοντας από Εξάρχεια, αποτύπωσε στο μυαλό σου την τελευταία χαρτογράφηση της Αθήνας by night με δυο λόγια: Οδός Κολοκωτρώνη, και στο νούμερο 25 θα βρεις το Bartesera (που διοργανώνει και εκθέσεις), πολύ κοντά το Pop, παραπάνω στην οδό Βουλής το Seven Jokers. Έτερη πιάτσα το Γκάζι, με Hoxton, Γκαζάκι, Fox, 45 Μοίρες (με μία από τις καλύτερες ταράτσες της πόλης) και το Νηπιαγωγείο (Ελασσιδών & Κλεάνθους), στέκι που πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του όρου freestyle και έχει ως κύρια μουσική κατεύθυνση τη funk. Πιο βόρεια, στην οδό Πανόρμου στο νούμερο 113, για 365 ημέρες το χρόνο παραμένει ανοιχτό το Ποτοπωλείο, στέκι κλασικό, με μουσικές funk, soul και hip hop. Δίπλα το Santa Botella, όπου μπορείς να πας και για καφέ το πρωί και για ποτό το βράδυ, και πιο δίπλα το Marabu (Πανόρμου 113), με funky, soul, jazz, pop και electro μουσικές. Στα οπωσδήποτε των νυχτερινών σου εξόδων και ο Λώρας (Σούτσου 7, πλ. Μαβίλη), διάσημο στέκι εδώ και χρόνια που τελευταία ανανεώθηκε, κρατάει μέχρι αργά. Στην ίδια γειτονιά ξενυχτάει και το MG’S. Παρένθεση: Αν είσαι της ζωντανής μουσικής, να πας στον Σταυρό του Νότου (Φραντζή 11 & Θαρύπου 35, 210 9226.975). Ό,τι καλύτερο από την έντεχνη ελληνική σκηνή θα περάσει από εδώ.

Να τσεκάρεις κι αυτά: Αμπάριζα (Λέκκα 14, Σύνταγμα), άφησε για λίγο το φραπέ, εδώ θα δοκιμάσεις καφέδες απ’ όλο τον κόσμο. Αν πάλι πας βράδυ, θα αράξεις στη μεγάλη ξύλινη μπάρα πίνοντας κοκτέιλ και ακούγοντας funky και indee. Στην ίδια στοά κατοικοεδρεύει και το Capu, με μαύρες μουσικές και πολύχρωμα κοκτέιλ. Ρακόμελο (Διστόμου 9Α, Ηλιούπολη), ο παράδεισος του ρακόμελου, με μεγάλη ποικιλία συνοδεία εξαιρετικών μεζέδων. Και ζωντανή μουσική από jazz, latin, παραδοσιακά, έντεχνα και κρητικά συγκροτήματα, αλλά και διάφορες εκθέσεις (ενημερώσου για τα events στο www.torakomelo.gr). Gaspar (Δαμοκλέους 10 & Κωνσταντινουπόλεως, Γκάζι), με κήπο για απογευματινό καφέ υπό ροκ και τζαζ ήχους. Πιο αργά η μουσική γίνεται περισσότερο χορευτική. Millenium (Βουτάδων 60, Γκάζι), νεοκλασικό κτίριο δύο ορόφων, πάντα με mainstream μουσικές. Έχει και αδερφάκι (μεγαλύτερο) στου Ζωγράφου (Λ. Παπάγου 143). Cupa Cupa (Λουίζης Ριανκούρ 58, Αμπελόκηποι), αν είσαι πρωινός τύπος, αφού ανοίγει από τις 8 το πρωί για τον καφέ. Θα βρεις επίσης σνακ και γλυκά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ