Αρχειο

Christopher Makos, φίλος του Γουόρχολ και μαθητής του Μαν Ρέι

Ο Ελληνοαμερικανός φωτογράφος μιλάει στο Μέγαρο

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69589-140279.jpg

«Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη»

Ο Γκαρι Γουίνογκραντ, «πατέρας» της «φωτογραφίας δρόμου» και του street journalism είχε πει ότι τραβάει φωτογραφίες γιατί πολύ απλά «ήθελε να δει πως φαίνεται ο κόσμος φωτογραφημένος». O «δικός μας» Cristopher Makos «τραβάει φωτογραφίες γιατί δεν έχει μνήμη». «Ο πιο μοντέρνος φωτογράφος της Αμερικής», σύμφωνα με τον Γουόρχολ, καταφτάνει στην Αθήνα για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής για το έργο του την Τετάρτη 4 Ιουνίου.

n

Μέσα από τον φακό του έχει «αιχμαλωτίσει» και διαφυλάξει φευγαλέες στιγμές που διαφορετικά θα ήταν καταδικασμένες να περάσουν στη λήθη. Από τον μέντορά του Μαν Ρέι, μέχρι τον στενό του φίλο Άντι Γουόρχολ ο Christopher Makos έχει απαθανατίσει την καλλιτεχνική σκηνή της Ν. Υόρκης τη δεκαετία του 1970, την πανκ και ροκ σκηνή του 1980 και του 1990, καθώς και την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική ζωή μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

n

Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, Tate Modern του Λονδίνου, «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης κ.ά.

Στα 66 του έχει ακόμα μία «νεανική γοητεία» και προτιμά να ζει στο «τώρα». Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν είμαι συναισθηματικός. Πάντα ήθελα να ζω στη στιγμή και ακόμα θέλω. Πάω όπου με πάει η ζωή». Ζει μποέμικα περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Ν. Υόρκης και τραβώντας φωτογραφίες.

n

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα πραγματοποιηθεί σύνδεση skype με το στούντιο του καλλιτέχνη και θα προβληθεί μία μικρού μήκους ταινία.

Στις 14 Ιουνίου θα ταξιδέψει στην Τήνο για μία παρουσίαση στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη.


Info: Τετ. 14 Ιουνίου 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ