Αρχειο

Βριλήσσια: Εξοχή στην πόλη

Το μικρό «προαστιακό χωριό» με τη μεγάλη εξέλιξη

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 481
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67326-149761.jpg

Τα Βριλήσσια, τμήμα της ευρύτερης περιοχής «Πάτημα», χρωστούν το όνομά τους στους πρώτους οικιστές που το δανείστηκαν από το Πεντελικό Όρος το οποίο κατά την προελληνική περίοδο ονομαζόταν Βριλησσός (ή Βριληττός). Πριν το 1930 ήταν μέρος της Γεωργικής Εταιρείας από την οποία απαλλοτριώθηκαν για να παραχωρηθούν με κλήρο σε πρόσφυγες καλλιεργητές. Βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου που συντάχθηκε από τους πολιτικούς μηχανικούς Κουρλιάνσκη και Ντογλοπούλωφ, διαχωρίστηκαν σε δύο τομείς: ο πρώτος κληροτεμάχια των 450 τ.μ. και ο δεύτερος των 1.800 τ.μ. Όλοι πήραν από ένα μικρό κληροτεμάχιο για κατοικία και ένα για καλλιέργεια. Μόλις το 1949 αναγνωρίστηκε σε κοινότητα Νίτη, χωρίς νερό, της οποίας η ύδρευση γινόταν με ιδιωτικά βυτιοφόρα. Κι όμως, μέσα σε λιγότερα από 60 χρόνια το μικρό «προαστιακό χωριό» κατάφερε να γίνει μια υπέροχη γειτονιά, με πάρκα, πλατείες και αξιοζήλευτη αγορά που αντέχει παρά την κρίση.

n

Πλατεία Αναλήψεως

Η πλατεία Αναλήψεως είναι ίσως η πιο πολυσύχναστη πλατεία μετά την πλατεία Συντάγματος. Όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας και να περάσεις, έχει πάντα κόσμο όλων των ηλικιών. Κάποτε το μόνο που υπήρχε εκεί ήταν η εκκλησία και το καφενείο του Μπούτη που οι παλιοί κάτοικοι θυμούνται με νοσταλγία. Πλέον, είναι πλακόστρωτη και σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής ενώ γύρω υπάρχουν ανθισμένες μανόλιες, λεβάντες και κήποι που σπάνια συναντά κανείς στην πόλη. Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Ωδείο, σε ένα υπέροχο κτίριο που έχει συμπληρώσει τα 50 έτη, στο οποίο γυρίστηκαν κάποτε σκηνές για την ταινία «Ο Οργασμός της Αγελάδας» (1997), της Όλγας Μαλέα.

n

n

Πάρκο «Μαρία Κάλλας»

Στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους βρισκόταν κάποτε η Ναυτική Βάση Βριλησσίων στην οποία υπήρχε βάση επικοινωνιών που συνδεόταν με την αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη. Το 1983 χαρακτηρίστηκε η έκταση ως «Ναυτικό Οχυρό», με προεδρικό διάταγμα, ενώ το 1987 εγκρίθηκε πολεοδομικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μια έκταση 33 περίπου στρεμμάτων κηρυσσόταν σε «χώρο πρασίνου και ήπιων αθλοπαιδιών» με το οικόπεδο να παραμένει, ωστόσο, στην ιδιοκτησία του Ναυτικού. Το 2001, γνωστοποιήθηκε πως η ΔΕΗ είχε σκοπό να εγκαταστήσει εκεί έναν υποσταθμό, κάτι που συνάντησε την αντίδραση των πολιτών. Μετά από αγώνες δύο ετών, η έκταση παραδόθηκε τελικά στο Δήμο όπου δημιουργήθηκε το πάρκο «Μαρία Κάλλας».

n

Ο Θέμης και η «ποδηλατάδα»

Τα Βριλήσσια είναι μία από τις λίγες περιοχές που διαθέτουν ποδηλατόδρομο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πόλος έλξης για τους φίλους του εν λόγω μέσου. Ο Θέμης, εκτός από διοργανωτής του Halbike που λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη στον προαστιακό της Πεντέλης, είναι υπεύθυνος και για το «Sweet Bicycle Ride» που γίνεται μία φορά το χρόνο. Πρόκειται για μία ποδηλατάδα κατά την οποία οι συμμετέχοντες κάνουν στάσεις σε αγαπημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης και επιστρέφουν στον προορισμό τους. Φέτος συμμετείχαν 35 άτομα όλων των ηλικιών, ακολουθώντας τη διαδρομή «Βριλήσσια - Γέρακας - Χαλάνδρι - Φιλοθέη - Μαρούσι - Βριλήσσια» κάνοντας στάσεις σε ζαχαροπλαστεία, όπως το «Εκμέκ της Ρένας», από το οποίο πληροφορηθήκαμε αρχικά για το event.

n

Φωτό: Βαγγέλης Τάτσης

Check

-Το «τζιζμέκ» στο «Εκμέκ της Ρένας» στη λεωφόρο Πεντέλης. Είναι μία παραλλαγή του cheesecake με βάση κανταΐφι και υπέροχη κρέμα.

-Την «pizza cibo» με καρέ μελιτζάνας, καραμελωμένο κρεμμύδι και καπνιστό χοιρινό στο Cibo στην πλατεία Αναλήψεως.

-Το κομμωτήριο «Nicolas Expressions and Hair Styles to go». Ζήτα να επιμεληθεί το κούρεμα ή το χτένισμά σου ο Μάνος.

-Το zombie cocktail στο 33 με παλαιωμένο ρούμι, ανανά, passion fruit, μείγμα από bitters, γεμάτο σώμα και έντονο αλκοόλ.

-Το Volstead στην πλατεία Αναλήψεως. Πρόκειται για ένα τρομερό speakeasy με διακόσμηση που σε μεταφέρει κάπου μεταξύ 1920s & 1930s και βαρύ στόρι, καθώς ο προπάππους του ιδιοκτήτη είχε speakeasy στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

-Το κιόσκι στην πλατεία Ελευθερίας.

-Το υδραγωγείο στην πλατεία Κύπρου. Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1956 αλλά βρίσκεται ακόμα εκεί.

-Την οδό Γράμμου. Εκεί βρισκόταν κάποτε η παλιά αγορά. Σήμερα είναι σαν μια κρυφή οδός όπου βρίσκονται ταβερνάκια και ένα από τα ωραιότερα café της περιοχής, το Hudson.

-Το πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ). Το συναντάς στρίβοντας στην Παύλου Μπακογιάννη και αποτελεί ένα ακόμα meeting point της περιοχής, καθώς εκεί βρίσκεται και το Πνευματικό Κέντρο της περιοχής. Εκεί θα δεις αρκετά τετράποδα αλλά και παρέες στο γρασίδι να παίζουν μουσική.

-Το Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (πρώην «Νταμάρι»).

-Το Δημαρχείο, καθώς πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίρια της περιοχής με έναν κήπο για οφθαλμόλουτρα.

-Την «Έλη του κλου». Βρίσκεται ψηλά στην Πεντέλης και έχει την πιο funky διάθεση που θα βρεις στην πόλη.

-Ό,τι θέλεις για υπολογιστές, από PC μέχρι περιφερειακά και αναλώσιμα, θα βρεις στο Computer Genius (Αίαντος 4, 213 0295260).

-Το Simon Art στην Λ. Πεντέλης 84. Από έξω κοσμεί το χώρο ένα ποδήλατο και μέσα νιώθεις σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ