Johannes Hahn: Ο επίτροπος της Ε.Ε μιλάει στην A.V.
«Οι δήμαρχοι Αθήνας - Θεσσαλονίκης πρέπει να έχουν περισσότερη δύναμη»
Ο κ. Johannes Hahn, Αυστριακός, είναι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή πολιτική, επομένως είχε άμεση σχέση με το θέμα που με είχε φέρει στις Βρυξέλλες (το συνέδριο – brain storming «Cities of tomorrow») . Είναι ένας άντρας γύρω στα 50, με αραιό μούσι και καλά αγγλικά.
Με τη μεσολάβηση της κ. Kristina Kiefer (Ευρωπαϊκή Επιροπή) και τη φιλική παρουσία της κ. Shirin Wheeler (γραφείο του επιτρόπου), δυο Ιταλίδες δημοσιογράφοι κι εγώ πήραμε συνέντευξη από τον κ. Hahn. O επίτροπος μάς μίλησε με προθυμία και άνεση για ένα θέμα που το ξέρει και που –προφανώς- το πστεύει πολύ.
-Πόσες είναι οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες, κύριε επίτροπε; Μπορούν οι δήμαρχοι να διαχειρίζονται απευθείας τους πόρους τους χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών;
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 274 Περιφέρειες. Η σχέση Περιφέρειας – Δήμου διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν. Κάθε Περιφέρεια πρέπει να χαράζει στρατηγική αξιοποίησης των πόρων της, το ίδιο και κάθε Δήμος. Μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Σημασία έχει η στρατηγική και ο προγραμματισμός»
Στην ερώτηση αν υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις ή περιφέρειες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν πρωτοπορίες, ως εξιδανικευμένα μοντέλα, ο επίτροπος απάντησε ότι «υπάρχουν, αλλά καμιά πόλη δε μπορεί ν΄ αγνοήσει τις γενικές συνθήκες της χώρας στην οποία ανήκει. Από την άλλη, είναι πολύ καλό ότι οι πόλεις συνεργάζονται μεταξύ τους και ανταλλάσσουν την πείρα τους σε υπερεθνική βάση.Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, κάνει εξαίρετες προσπάθειες για συνεργασία με την Αθήνα: και οι δύο πόλεις έχουν μακρά ιστορία, είναι κοντά στη θάλασσα, είναι εμπορικές πόλεις. Το Άμστερνταμ, βέβαια, ξεκινάει από καλύτερη θέση, αλλά σε λίγον καιρό οι δυο πόλεις θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας. Έχει μεγάλη σημασία η τεχνολογία αιχμής στην οργάνωση των υπηρεσιών που μπορεί να περάσει από τη μια πόλη στην άλλη. Αυτό μπορεί να γίνει και με ανταλλαγές ανθρώπων, όπως η λειτουργία του πετυχημένου προγράμματος Erasmus στα πανεπιστήμια».
Στο αίτημα να ονομάσει κάποιο παράδειγμα εφαρμογής τέτοιας τεχνολογίας, ο κ. Hahn ανέφερε τη συλλογή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση σκουπιδιών, έτσι που στο τέλος να αλλάζει ο χώρος όπου αυτό συμβαίνει. «Στην πόλη μου, τη Βιέννη, εφαρμόστηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα σε βάθος μιας γενιάς. Σήμερα ο τόπος όπου γινόταν αυτό είναι τουριστικό αξιοθέατο. Η πόλη είχε επομένως διπλό όφελος», είπε. Άλλος τομέας είναι η κίνηση των οχημάτων, που σε πολλές πόλεις βρίσκεται στην ευθύνη των Δήμων. «Αν οι τεχνολογίες εφαρμοστούν έξυπνα, τότε ο κόσμος κινείται, δεν κυριαρχεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τότε και επιτυγχάνεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ο κόσμος πηγαίνει εκεί που θέλει να πάει. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, είναι ανάγκη να γίνουν ενεργειακές περικοπές».
Τι είναι η ατζέντα 2020, που αναφέρεται συνεχώς εδώ στο συνέδριο, κύριε επίτροπε;
«Είναι μια χρονιά – ορόσημο, που μέχρι τότε πρέπει να έχουμε διαμορφώσει μια νέα ατζέντα για την περιφερειακή και αστεακή λύση των προβλημάτων και ανάλογη πρόοδο. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκών και πιστωτικών ιδρυμάτων. Χρειάζεται να σκύψουμε στα προβλήματα, να κατεβάσουμε νέες ιδέες και να επεξεργαστούμε έξυπνες και πρωτότυπες λύσεις. Σ΄ αυτό το συνέδριο ακούστηκαν πολλές έξυπνες ιδέες και θ΄ ακουστούν κι άλλες. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την Ευρώπη τού αύριο, τις νεότερες γενιές, όχι μόνο το σήμερα. Τα πράγματα βέβαια δεν μπορούν να απομονώνονται. Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος, οι κοινωνίες, όχι οι πολιτικοί».
Και επανερχόμενος στο ζήτημα των τεχνολογιών, ο κ. Hahn επανήλθε επίσης στην Ελλάδα: «Στην περίπτωση της Αθήνας πρέπει ο δήμαρχος να βοηθηθεί (Σ.Σ. ο κ. Hahn είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον κ. Καμίνη και είχε μιλήσει με θετικό τρόπο για την προσπάθειά του) στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην πόλη του. Το λέω αυτό γιατί ξέρω ότι οι δήμαρχοι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν τόση δύναμη όση θα έπρεπε, όση για παράδειγμα οι δήμαρχοι στη Γερμανία».
Ακολουθεί τρίτο κείμενο στη σειρά Cities of Tomorrow. Δυο πρότυπα προγράμματα στις Βρυξέλλες: τα σφαγεία και ένας χώρος φιλοξενίας επιχειρήσεων.