- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Μακάρι να είχα καρκίνο του στήθους»
Σοκάρει και διχάζει η εκστρατεία του «φθόνου» για τον καρκίνο στο πάγκρεας
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Υπάρχουν όρια στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης; Πρέπει να είναι αυτοσκοπός η προκλητικότητα του μηνύματος; Με το ζόρι συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Προσαρμόζονται οι εκστρατείες στο σκεπτικό της σύγχρονης κοινωνικής δικτύωσης; Τις τελευταίες μέρες πάντως στη Βρετανία η Άλι Σταντ, ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο στο πάγκρεας Pancreatic Cancer Action, έχει γίνει ο νούμερο ένα στόχος των χρηστών των social media εξαιτίας της ιδέας του να προβάλλει πραγματικούς καρκινοπαθείς να εύχονται να είχαν προσβληθεί από κάποια άλλη μορφή καρκίνου και όχι αυτή που χτυπά το πάγκρεας και θεωρείται από τις πλέον θανατηφόρες.
Βασική επιδίωξη της εκστρατείας είναι να αναδείξει ότι οι ελπίδες να επιβιώσει κάποιος που έχει προσβληθεί από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι ελάχιστες. Μόλις το 3% των διαγνωσθέντων με αυτό τον καρκίνο ζει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Εν αντιθέσει στην περίπτωση του καρκίνου του στήθους το ποσοστό επιβίωσης πέντε χρόνια μετά κυμαίνεται στο 85% και στον καρκίνο του προστάτη στο 95%.
Τι γράφτηκε στα social media
«Απαράδεκτη εκστρατεία, χωρίς ίχνος ευαισθησίας σε όσους πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή σε όσους έχασαν συγγενείς και φίλους».
«Το σλόγκαν είναι επιθετικό, προσβλητικό, απεχθές προς όλα τα θύματα του καρκίνου και τους συγγενείς τους».
«Είχα καρκίνο το στήθους. Δε θα ευχόμουν να το πάθει κανείς».
«Είναι αδιανόητο να στηρίξουμε μια εκστρατεία η οποία κατηγοριοποιεί τον καρκίνο. Τι είδους μήνυμα είναι αυτό που λέει ότι μία μορφή καρκίνου είναι προτιμότερη από μια άλλη» δήλωσε ο επικεφαλής οργάνωσης για τον καρκίνου του μαστού, Breakthrough Breast Cancer.
Πώς δικαιολογήθηκε η Σταντ
«Όλες οι μορφές αυτής της ασθένειας είναι τρομακτικές. Στα τηλεοπτικά σποτ πρωταγωνιστούν αληθινοί ασθενείς. Καρκινοπαθείς που εύχονται απλά να είχαν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν την ασθένειά τους. Δεν ευχόμαστε σε κανέναν να προσβληθεί από τη νόσο».
Η Άλι Σταντ σημειώνει μια άλλη παράμετρο: ότι η έρευνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας λαμβάνει μόλις το 1% του συνολικού προϋπολογισμού για την έρευνα του καρκίνου. Το 50% των διαγνώσεων γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Η πρόληψη είναι ελλιπής.