Από τις εκθέσεις ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει πως σε αρκετές περιπτώσεις στους φορείς του Δημοσίου οι απασχολούμενοι είχαν κατορθώσει να διαμορφώνουν τις αμοιβές τους σε πολύ υψηλότερα επίπεδα –σε κάποιες περιπτώσεις διπλάσιες– από αυτές που προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», διαπιστώθηκε σωρεία χορήγησης επιδομάτων, αναβάθμιση των υπαλλήλων σε στελέχη και αύξηση των διευθυντικών θέσεων, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους παρά τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι θα έπρεπε να πληρώνονται βάσει της οργανικής θέσης τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων μισθοδοσίας σε 150 φορείς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η καρατόμηση της διοίκησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει συνέχεια.
Σχεδόν διπλάσιες σε κάποιες περιπτώσεις από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο είναι οι αμοιβές των απασχολουμένων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με έλεγχο που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως καταγράφεται στο σχετικό πόρισμα «για την εφαρμογή των μισθολογικών νόμων το Δ.Σ. αποφάσιζε λαμβάνοντας υπόψη σχετικές γνωμοδοτήσεις του καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Γ. Λ. και σχετικές μελέτες της συμβουλευτικής εταιρείας και όχι τις επανειλημμένες ερμηνευτικές εγκυκλίους της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Συν τοις άλλοις, δεν τηρήθηκε το ανώτατο όριο αποδοχών, ενώ το κόστος πάσης φύσεως αμοιβών και εξόδων του προσωπικού αυξήθηκε από το 2009 στο 2012 σε ποσοστό 4,49%. Ενδεικτικά, υπάλληλοι ΠΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν μηνιαίως από 1.850 έως 6.369 ευρώ, ενώ βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να αμείβονται από 1.249 μέχρι 3.124. Αντίστοιχα για υπαλλήλους ΤΕ οι αμοιβές κυμαίνονται από 1.543 - 3.068 έναντι των προβλεπομένων 1.312 - 1.897. Τέλος, για υπαλλήλους ΔΕ οι αποδοχές κυμαίνονται από 1.354 - 3.106 έναντι των προβλεπομένων 963 - 1.569.
Δ.Κ.