- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ παραμένουν έντονα προβληματισμένοι από τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα Τετάρτη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την περσινή άρση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Καταδικάζουν, ωστόσο, τη διατήρηση σε ισχύ πολλών από τις εξουσίες που αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση σε συνέχεια του πραξικοπήματος, οι οποίες περιορίζουν επί της ουσίας την ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
Μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, οι ευρωβουλευτές απαιτούν εκ νέου την παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης.
Ευρωπαϊκοί πόροι ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι για τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους μαθητές ή σπουδαστές.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.
Καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, απαγωγές στο εξωτερικό, πόλεμος στη Συρία
Στο ψήφισμα εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις απολύσεις και αποτάξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού αντικαθεστωτικών φωνών όπως δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Οι ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των πολιτών της στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρενοχλήσεις, απαγωγές, παρακολουθήσεις και τη δημιουργία ανοιχτών γραμμών καταγγελιών για να καταδίδονται πολίτες στις αρχές της χώρας στο εσωτερικό.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που προέκυψε από την ένοπλη σύγκρουση, αλλά εκφράζονται και ανησυχίες για τις αναφορές σχετικά με σειρά παραβάσεων από τις ένοπλες ομάδες που στηρίζει η Τουρκία στην περιοχή του Αφρίν στη βόρεια Συρία, στην οποία κατοικεί σημαντικός αριθμός Κούρδων.
Οι ευρωβουλευτές παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, στις οποίες διαβιούν επίσης σημαντικοί κουρδικοί πληθυσμοί και οι οποίες αποτελούν προπύργιο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η ΕΕ έχει εντάξει σε λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων.
Κύπρος
Οι ευρωβουλευτές επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου. Επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, και να αποδώσει την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω παράνομου εποικισμού.
Επόμενα βήματα
Το ψήφισμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην 1η ολομέλεια του Μαρτίου στο Στρασβούργο.