- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οργή στην Τουρκία για το «μπλόκο» στην ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας
Η πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που έβγαλε από τα ρούχα τους Τούρκους αξιωματούχους
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε το πρωί της Πέμπτης η Άγκυρα την πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Τουρκία.
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε την Τετάρτη από τα κράτη-μέλη να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για:
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα,
- τις πολιτικές ελευθερίες,
- τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και
- τη διαμάχη της με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση» πρόσθεσε.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς της στρατηγικούς στόχους, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που επισήμως ξεκίνησαν το 2004, έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια. Δεν λείπουν, μάλιστα, και ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν ζητήσει τον τερματισμό τους.
«Εκτιμώ ότι σε δύο εβδομάδες μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπως έκανε σήμερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων» ανέφερε η Κάτι Πίρι εισηγήτρια της ΕΕ για την Τουρκία σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω», ανέφερε από τη μεριά της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε.
«Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αδύνατη σε αυτό το στάδιο. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.