- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μεταξύ του Νέου Μαρμαρά και του Πόρτο Κουφό, στον Τορωναίο Κόλπο στη Χαλκιδική, βρίσκεται το Σπαλαθρονήσι. Είναι ένα μικρό νησάκι έκτασης 100 στρεμμάτων, περίπου 500 μέτρα από την ακτή, στο οποίο φυτρώνουν σκίνοι και πουρνάρια, λιγοστά δέντρα και μερικές δεκάδες καλλιεργούμενες ελιές. Το νησί, που βρίσκεται σε ένα από το πιο όμορφα σημεία της Χαλκιδικής, ανήκει από τη δεκαετία του ’40 στην οικογένεια Φιλιππίδη με καταγωγή από τη γειτονική Νικήτη. Οι κληρονόμοι αυτού του μικρού παραδείσου αποφάσισαν ότι θέλουν να το πουλήσουν και αποφάσισαν να το βγάλουν σε δημοπρασία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
«Δεν είναι μόνο οι υπέρογκοι φόροι που είμαστε αναγκασμένοι να καταβάλουμε. Όσο περνούν τα χρόνια, οι κληρονόμοι γινόμαστε περισσότεροι και σίγουρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε» είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο
Άγγελος Φιλιππίδης, δικηγόρος κι ένας εκ των έξι σημερινών κληρονόμων της οικογένειας.
Το Σπαλαθρονήσι βγαίνει στο σφυρί... Και με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ, σε έναν πρωτόγνωρο για την ελληνική οικονομική παραδοχή επενδυτικό αγώνα δρόμου, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Το εγχείρημα πώλησης του νησιού ανέλαβε ο οίκος δημοπρασιών «Myro Antiques House” και όπως είπε ο ιδιοκτήτης του, Σταύρος Μυρωνίδης, επιλέχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας «ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα η τιμή πώλησης, να αποδοθούν οι νόμιμοι φόροι στο δημόσιο και να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία που συνήθως συνοδεύει τέτοια εγχειρήματα».
Η δημοπρασία επιλέχθηκε και για έναν δεύτερο, ίσως πιο κρίσιμο λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα διάφορων κροίσων ανά τον κόσμο να καθορίζουν εκείνοι τις τιμές νησιών που βάζουν στο μάτι. Στην αρχή, διαρρέοντας στον διεθνή Τύπο ότι το κόστος ενός νησιού είναι αστρονομικό, ώστε να αποθαρρυνθούν οι καλοπροαίρετοι υποψήφιοι αγοραστές, και στη συνέχεια, όταν κανείς πια δεν θα ενδιαφέρεται να κάνει το μεγάλο βήμα, να εμφανίζονται οι ίδιοι αγοράζοντας το ακίνητο σε αξία μηδαμινή. Θέλουμε να ανακόψουμε αυτήν την συντονισμένη επίθεση στην ελληνική γη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυρωνίδης.
Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό παρελθόν του νησιού, ο σημερινός κληρονόμος Άγγελος Φιλιππίδης περιέγραψε ότι οι παππούδες του είχαν συνάψει από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη μια συμφωνία με τις Αρχές της εποχής, ώστε να καλλιεργούν ελαιόδεντρα σε σημείο του Σπαλαθρονησίου, που προστατεύονταν από τους νοτιάδες.
Το 1939, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια Φιλιππίδη υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την προσωρινή παραχώρηση των 20 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν οριστικά στους ιδιώτες το 1943. Ήταν μία εποχή που καμία επενδυτική αξία δεν είχε η γη στη Χαλκιδική, ενώ οποιαδήποτε επενδυτική σκέψη σε αυτό το μικρό νησάκι φάνταζε αποκύημα τρέλας. «Στα κρατικά έγγραφα εκείνης της εποχής για τον τοπογραφικό προσδιορισμό του Σπαλαθρονησίου περιγράφεται ότι πρόκειται για δημόσια έκταση που συνορεύει με τα ελαιοπερίβολα της ιδιοκτησίας Φιλιππίδη, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα και με τους δικηγόρους που υποστηρίζουν νομικά τη σημερινή διαδικασία δημοπρασίας, πιστοποιεί πλήρως νομικά ότι και τα 100 στρέμματα του νησιού ανήκουν στην οικογένεια» δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης.
Το Σπαλαθρονήσι, συμπληρώνουν οι δικηγόροι, εντάσσεται στις περιοχές που προστατεύονται από περιβαλλοντικές συμβάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να χτίσει τουριστική μονάδα συνολικής έκτασης μέχρι 8.000 τ.μ., αντίθετα κατοικία μέχρι 400 τ.μ.
Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας διαρρέουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών, καθώς και ότι οι πρώτες προσφορές για την αγορά του νησιού ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. «Καλούμε τους Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες να αγοράσουν αυτό το όμορφο νησί, καταβάλλοντας τα ίδια χρήματα που θα στοιχίζει και ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο» είπαν.