- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη των πρώτων
Ποιο είναι το κόλπο για να γράψει κάποιος 19.728 μόρια; Η Αλεξία Παπαϊωάννου μιλάει στην A.V.
Η μαθήτρια Αλεξία Παπαϊωάννου, αν και πρώτη στις Πανελλήνιες αποφάσισε να «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό. Έχει έτοιμη πλήρη υποτροφία αλλά δηλώνει ότι το ενδεχόμενο της Ελλάδας είναι πάντα ανοιχτό για αυτήν. Η απόφασή της έχει να κάνει με μία ενδόμυχη επιθυμία της να δοκιμάσει τις δυνάμεις και τις αντοχές της σε ένα ξένο περιβάλλον. Δηλώνει ότι πλέον οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και ότι πια πατρίδα μας είναι ολόκληρος ο κόσμος.
Έπαιξε πιο σημαντικό ρόλο η οργάνωση και η συνέπεια ή το ταλέντο και οι κλίσεις για να γίνεις «η πρώτη των πρώτων»;
Στη δική μου κατεύθυνση τουλάχιστον το ταλέντο και οι κλίσεις παίζουν ρόλο σε ένα περιορισμένο βαθμό. Εγώ προσωπικά είμαι ένα πολύ συστηματικό και οργανωμένο άτομο κάτι το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ στο να διαβάζω καλά και ξεκούραστα χωρίς υπερβολές . Το πιο σημαντικό είναι να μην έχεις αφήσει κενά από προηγούμενες χρονιές.
Τι θυσίες απαιτεί ο «αγώνας» αυτός;
Θυσίες…χμμ…Ουσιαστικά πρέπει να κρατήσεις λίγα πράγματα που μετράνε πραγματικά για σένα. Οι έξοδοι με φίλους περιορίζονται και ο ελεύθερος χρόνος σου είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Τα ξενύχτια αποτελούν παρελθόν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον γιατί τα ωραία μόλις αρχίσανε…Δεν υπάρχει βράδυ που να κάθομαι σπίτι μου!
Πότε και πώς πήρες την απόφαση να φύγεις στο εξωτερικό; Και γιατί Γερμανία;
Πάω σε σχολείο (τυπικά ακόμα μαθήτρια είμαι!) που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας. Έχω ταξιδέψει εκεί 3 φορές και είναι μια χώρα που τη νιώθω αρκετά κοντά μου.
Τι περιμένεις να βρεις στη Γερμανία;
Πραγματικά δεν έχω ιδέα. Αλλά ακόμα και άμα δεν αντεπεξέλθω στις σπουδές μου εκεί πέρα υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα.
Ποιο ήταν το ένα πράγμα που δεν μπορούσες να αποχωριστείς μέσα στις πανελλήνιες;
Οι συζητήσεις με τους φίλους μου. Στην Τρίτη Λυκείου, μαθαίνεις ποιες φιλίες είναι πραγματικές και θα κρατήσουν και ποιες είναι «απλά για να περνάς καλά». Με τα άτομα που σε νοιάζουν στα αλήθεια μπορείς να κάνεις συζητήσεις που σε χαλαρώνουν, σε τονώνουν ψυχικά και σωματικά και σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις την προσπάθεια. Επίσης, βλέποντας το πόσο πιστεύουν σε σένα δεν θες με τίποτα να τους απογοητεύσεις. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν συζητάγαμε μόνο για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, ακόμα και μία ανούσια και φαινομενικά άσκοπη συζήτηση βοηθάει, ίσως και πιο πολύ.
Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή στα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες φέτος;
Αρχικά πρέπει να επικεντρωθούν στο να καλύψουν τα κενά που ενδεχομένως έχουν. Συστηματικό διάβασμα χωρίς υπερβολές, καλή οργάνωση του χρόνου τους και να μην έχουν άγχος (όσο γίνεται δηλαδή!). Επίσης θα πρότεινα στα παιδιά που αμφιταλαντεύονται στην επιλογή σπουδών να ξανασκεφτούν πριν περάσουν αυτή τη χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία που λέγεται Πανελλήνιες.