Ιδιωτικοποίηση νερού (βίντεο)
Μια (ακόμα) απόδειξη ότι η ΕΕ θέλει να κάνει το νερό προϊόν κερδοσκοπίας
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αριστερός, δεξιός, φιλελεύθερος, έξυπνος ή μη για να καταλάβεις ότι κυρίως η ύδρευση –αλλά και η αποχέτευση– δεν μπορούν να είναι προϊόντα κερδοσκοπίας. Δυστυχώς η ΕΕ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περάσει η ύδρευση σε ιδιωτικά χέρια. Δεν είσαι εναντίον της ανάπτυξης αν επιδιώκεις, όχι την ευζωία, αλλά την επιβίωση.
Πλέον υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πέρασμα της ύδρευσης σε εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων έχει αποτύχει παταγωδώς. Προφανώς όχι για τις εταιρείες, αλλά για τους πολίτες. Στην περιοχή Πάκος ντε Φερέιρα της Πορτογαλίας έχουν δει αύξηση στα τιμολόγια της τάξης του 400%, ενώ η ποιότητα του νερού έπεσε κατακόρυφα – σχεδόν δεν είναι πόσιμο.
Η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης δεν απασχολεί μόνο τους Έλληνες. Είναι ο νέος ευρωπαϊκός εφιάλτης, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό/ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προϊόν που χρειάζεται να διεκδικήσεις. Το έχουν καταλάβει και στη Γερμανία. Πρόσφατα η εκπομπή «Monitor» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης έκανε μια έρευνα για την ξεκάθαρη πρόθεση της ΕΕ να «προωθήσει» –σε εισαγωγικά, διότι η σωστή λέξη είναι να επιβάλει– την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι υπεύθυνοι της εκπομπής έφεραν σε δύσκολη θέση ακόμα και τον Επίτροπο Μπαρνιέ, όταν τον ρώτησαν το λόγο που όλοι οι σύμβουλοι της ΕΕ που ασχολούνται με το θέμα είναι στελέχη εταιρειών/αγοραστών ή εν δυνάμει αγοραστών των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης/αποχέτευσης.
Δείτε το 8λεπτο θέμα του «Monitor» με ελληνικούς υπότιτλους:
Απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών και την «αδιάφορη» στάση της Κομισιόν –τα ντοκουμέντα του βίντεο είναι αδιάσειστα– βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που συλλέγει υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης. Ήδη έχει συλλέξει σχεδόν 1.5 εκατομμύριο υπογραφές, που είναι αρκετές –σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ χρειάζονται 1 εκατομμύριο υπογραφές– ώστε να καταστεί δυνατόν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών να απευθύνει πρόσκληση προς την Κομισιόν και να προτείνει νομοθεσία για συγκεκριμένους τομείς. Στην Ελλάδα την έκκληση έχουν υπογράψει περίπου 11.560 πολίτες. Επισκεφθείτε το www.right2water.eu/el
Και κάτι τελευταίο: δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που η εταιρεία Veolia αποχώρησε από την εταιρεία ύδρευσης του Βερολίνου. Οι Γερμανοί ακτιβιστές είναι χαρούμενοι που η υπηρεσία περνάει 100% (είχε προηγηθεί και η αποχώρηση της RWE) ξανά στα χέρια του δήμου, όμως το κόστος για το σπάσιμο του συμβολαίου που έληγε το 2028, φθάνει τα 650 εκ. ευρώ. Αυτό προφανώς θα το πληρώσουν οι Βερολινέζοι...