Πόρισμα – καταπέλτης του υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε εχθές στην «Καθημερινή», το οποίο περιγράφει στις σελίδες του μια εικόνα που εν πολλοίς αποτελεί άτυπο κανόνα στη λειτουργία του δημοσίου και των οργανισμών του. Τρίτη του Πάσχα, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού προκύπτει μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι αυτοχρίσθηκαν προϊστάμενοι και έδωσαν άδειες σε συναδέλφους τους, αδειόχαρτα υποβλήθηκαν κατόπιν εορτής (για την ακρίβεια, μετά τον έλεγχο) και εργαζόμενοι υποτίθεται ότι εμφανίσθηκαν στην υπηρεσία, αλλά περίπου με τη μορφή... φαντάσματος. Δηλαδή ποτέ, αφού άλλοι είχαν χτυπήσει την κάρτα για λογαριασμό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπάλληλοι που εργάστηκαν την Τρίτη του Πάσχα ανέρχονται σε 99, ενώ εκείνοι που απουσίασαν –δικαιολογημένα ή όχι- ανέρχονται σε 115. Σε μια διεύθυνση το ποσοστό απουσίας έφθασε το 63%!
Κύκλοι του υπουργείου μάλιστα, δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι κατά τη διαδικασία του ίδιου εσωτερικού ελέγχου καταγράφηκαν ακόμη και φαινόμενα ενδεχόμενης αντιποίησης Αρχής. Η ΕΔΕ ξεκίνησε, οι προβλεπόμενες ποινές αναμένονται και ενδεχομένως να φτάσουν έως αυτήν της παύσης.
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των επιόρκων από το δημόσιο έχουν αρχίσει, αν και σε αρκετές περιπτώσεις σκοντάφτουν πάνω σε παιδιά γαλαζοπράσινων, αλλά και άλλων αποχρώσεων.
Πάντως, η τρόικα δίνει παράταση για την αποχώρηση των πρώτων 2.000 υπαλλήλων από το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της αρχικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τριμερή, οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους έως τον Ιούνιο.
Δ.Κ.