Στην πρόσφατη επιθεώρηση «Nature Communications» δημοσιεύτηκε μελέτη που μέσω εξετάσεων DNA αποδεικνύει ότι η καταγωγή των ανθρώπων που δημιούργησαν και έζησαν κατά τη περίοδο του Μινωικού πολιτισμού ήταν από τον ευρωπαϊκό χώρο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τις υποθέσεις του αρχαιoλόγου Άρθουρ ΄Εβανς (συνεχίζοντας τις ανασκαφές του Καλοκαιρινού αποκάλυψε ολόκληρο το ανάκτορο της Κνωσού) που ισχυριζόταν ότι ο Μινωικός πολιτισμός ήταν πιθανόν μεταφορά του Αιγυπτιακού και οι Μινωίτες είχαν καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Για τη μελέτη εξετάστηκαν σε επίπεδο DNA 37 δείγματα από δόντια ανθρώπων που βρέθηκαν σε σπηλιά του Λασιθίου και χρονολογούνται από 4.400 έως το 3.700 π.χ. Στη σύγκριση με δείγματα αντίστοιχης περιόδου από περιοχές της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αραβίας δεν βρέθηκε ομοιότητα, ενώ υπήρχε μεγάλη ομοιότητα με δείγματα από την περιοχή που είναι η σημερινή Γαλλία, η Σαρδηνία, ακόμα και η Φινλανδία. Επίσης υπήρχε μεγάλη ομοιότητα με δείγματα από τωρινούς κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής της Κρήτης. Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τη μελέτη του πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ –που συμμετείχαν και πολλοί Έλληνες ερευνητές– πατήστε εδώ.
Γ.Τ.