Αρχειο

Και ο Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το παλαιστινιακό ζήτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40587-86313.jpg

Στο επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Ο Βρετανός επιστήμονας απέσυρε τη συμμετοχή του από διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του.

Ο 71χρονος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του και αδυνατεί να μιλήσει εξαιτίας σοβαρής νευρολογικής πάθησης, αποδέχτηκε αρχικά την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο «Αντιμετωπίζοντας το Αύριο», όπου έχουν προσκληθεί διάφορες διεθνείς προσωπικότητες. Παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό η υγεία του Χόκινγκ έχει επιδεινωθεί, η απόφασή για την αποχή από το συνέδριο στο Ισραήλ είχε μόνο πολιτικά κίνητρα. Προ ημερών, ο επιστήμονας έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον Σιμόν Πέρες καθιστώντας του γνωστό πως άλλαξε γνώμη, αν και δεν ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή της στάσης του.

Με έγκριση του Στίβεν Χόκινγκ, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο φυσικός «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί». Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Διάφορες προσωπικότητες έχουν επίσης αρνηθεί προσκλήσεις να επισκεφτούν το Ισραήλ, όπως οι μουσικοί Έλβις Κοστέλο, Άνι Λένοξ και Μπράιαν Ίνο, όμως άλλοι κατήγγειλαν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ως επιλεκτικό και αναποτελεσματικό. Ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν (ο οποίος πήρε το «Βραβείο Ιερουσαλήμ» το 2011) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι μου».

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ