Ξεχωριστά θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα εφαρμοστούν κανονικά, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε η τρόικα.
Σημειώνεται πως, μέχρι εχθές, οι ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank βρισκόντουσαν στην τελική διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης, με στόχο να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση του νέου ενιαίου σχήματος μόλις ολοκληρωνόταν η νομική τους συγχώνευση τον Ιούνιο.
Πλέον οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχωρούν η κάθε μία σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση (οι τράπεζες Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες).
Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί «προ του τέλους Απριλίου».
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η ΤτΕ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας. Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΤΧΣ ως βασικός πλέον μέτοχος των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη, θα λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.