Οριστικά και αμετάκλητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alter (έχει παύσει να εκπέμπει σήμα) Κων. Γιαννίκος θα πληρώσει το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που του επέβαλε τον Ιούνιο του 2005 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς παραβίασε ο σταθμός την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή μητροπολίτη.
Το πρόστιμο θα πληρωθεί καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σχετική αίτηση τόσο του τηλεοπτικού σταθμού («Ελεύθερη Τηλεόραση»), όσο και του προφυλακισμένου κ. Γιαννίκου, ενώ με άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel και Alpha Channel.
Ειδικότερα, το επίμαχο πρόστιμο στον Alter και τον κ. Γιαννίκο επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2005 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς την 1η Φεβρουαρίου 2005 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του επίμαχου τηλεοπτικού σταθμού, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε «σε σκάνδαλο που συνετάραξε την Εκκλησία όταν πρώην μητροπολίτης είχε παρουσιάσει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μαγνητοταινία με προκλητικά ερωτικούς διαλόγους, μεταξύ άλλου μητροπολίτου και ενός 20χρονου νεαρού». Μετά την επίμαχη αναφορά ακολούθησε ηχητική και εικονική παράσταση με διάλογο αισχρού περιεχόμενου.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παράβαση του άρθρου 9 του Συντάγματος και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που καθιερώνει το απαραβίαστο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (Ν. 2328/1995, Π.Δ. 77/2003, κ.λπ.).
Κατόπιν αυτού ο επίμαχος σταθμός και ο κ. Γιαννίκος προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο των 150.000 ευρώ. Όμως το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο πρόεδρος του Alter.
Όπως τονίζουν οι δικαστές, «η ελευθερία του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι δεν περιλαμβάνει και την ελευθερία μετάδοσης πληροφοριών που ανάγονται στις ερωτικές προτιμήσεις των προσώπων, πεδίο το οποίο περιλαμβάνεται στον πυρήνα της προστατευόμενης και απαραβίαστης από τον οποιονδήποτε τρίτο, σφαίρας της ιδιωτικής του ζωής».
Κατά συνέπεια, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, η επίμαχη μετάδοση είχε ως αποτέλεσμα τον εξευτελισμό της προσωπικότητας του μητροπολίτη και τον σκανδαλισμό της κοινής γνώμης, ενώ συνιστά ευθεία προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου, η προστασία της οποίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος.
Ακόμη, καταλήγει η δικαστική απόφαση, την ίδια στιγμή υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, οι οποίοι τυχόν θα παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων.
Με άλλη δεύτερη απόφαση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ (1363/2013) απερρίφθη και πάλι αίτηση του Alter για πρόστιμο 15.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό είχε επιβληθεί και πάλι από το Ε.Σ.Ρ. καθώς στην εκπομπή «Πολύ μπλα-μπλα» στις 14.7.2009 η τηλεπαρουσιάστρια σχολίαζε ορισμένους εκπροσώπους χωρών (Κροατία, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, κ.λπ.) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τραγουδιού της «Eurovision 2009» με απρεπείς και υβριστικές λέξεις και εκφράσεις, μη συμβατές με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εκπομπής.
Πρόστιμα και σε άλλους σταθμούς
Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δύο άλλες αποφάσεις του (1349 και 1368/2013) απέρριψε δύο αιτήσεις του Mega Channel («Τηλέτυπος Α.Ε.») με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν αντίστοιχα πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για παραβίαση τηλεοπτικής νομοθεσίας (διαφημιστικά μηνύματα, προβολή σκηνών ερωτικού πάθους σε ζώνη που παρακολουθούν παιδιά).
Τέλος, απερρίφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 1338-1339/2013 αποφάσεις του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ δύο προσφυγές του Alpha Channel και του μετόχου του εν λόγω σταθμού Γ. Ψαρρά για πρόστιμο 100.000 ευρώ λόγω παράβασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.