- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το θέατρο «Εμπρός» παρέμενε κλειστό έως τη στιγμή που μια ομάδα καλλιτεχνών θέλησε να παράξει τέχνη και διάλογο χωρίς συμβιβασμούς.
Πότε σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε το project σας;
Το ιστορικό Θέατρο Εμπρός ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2011 από μια ομάδα καλλιτεχνών, αφού παρέμενε για έξι χρόνια κλειστό. Στόχος ήταν η αξιοποίηση ενός χώρου του δημοσίου, με τρόπους που να ενώνει διαφορετικούς κόσμους των τεχνών, της έρευνας και των θεωρητικών επιστημών, ενώ παράλληλα να προτείνει νέους τρόπους συμμετοχής και συνδημιουργίας πολιτισμού με ένα ανοιχτό κοινό. Έτσι ο πολιτισμός είναι κάτι που συνδημιουργούμε μαζί ενεργά και συμμετοχικά. Τον Οκτώβριο του 2012 επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς το κλείσιμο του χώρου από το δημόσιο. Έκτοτε λειτουργεί ως «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός» με βασικό όργανο διαχείρισης την Ανοιχτή Συνέλευση και ως όργανο υλοποίησης την Ομάδα Λειτουργίας που εναλλάσσεται κάθε μήνα. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Μέχρι σήμερα τι έχετε καταφέρει;
Τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού σε διάλογο και διαφορετικότητες – ένα χώρο δυνατοτήτων, που εναλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται με την κάθε του χρήση. Το Εμπρός θέλουμε να γίνει ένας ξεχωριστός πόλος πολιτισμού μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι η D.I.Y. (Do It Yourself) «λογική» το μέλλον στη διάδοση της τέχνης;
Η τέχνη είναι αφ’ εαυτής D.I.Y. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να πραγματώνεται και να επικοινωνεί με το κοινό με συλλογικό σχεδιασμό και υλοποίηση, και αυτό ακριβώς είναι που καταφέρνουμε στο Εμπρός.