- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Mείωση μισθού αντί απόλυσης, συστήνουν οι ψυχίατροι
Καλύτερα φτωχότερος, παρά πένης, δηλαδή; Ας διαβάσουμε το σκεπτικό: Όταν η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές είναι προτιμότερο για τον εργαζόμενο να του επιβληθεί μείωση μισθού παρά να απολυθεί. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση της ανεργίας με την αυτοκτονία.
Καλύτερα φτωχότερος, παρά πένης, δηλαδή; Ας διαβάσουμε το σκεπτικό:
Όταν η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές είναι προτιμότερο για τον εργαζόμενο να του επιβληθεί μείωση μισθού παρά να απολυθεί. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση της ανεργίας με την αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, καθηγητή κ. Γιώργο Χριστοδούλου, η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από τη μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status.
Μάλιστα ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε «να αυτοπεριοριστούμε όσον αφορά τον λόγο περί αυτοκτονίας, γιατί ο επαναλαμβανόμενος σχετικός λόγος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοκτονία σε άτομα με προδιάθεση».
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, διευκρίνισε ότι«εκείνο το οποίο παρατηρούμε στη χώρα μας λόγω της κρίσης είναι μόνον μία αύξηση της αυτοκτονικότητας και όχι των αυτοκτονιών».
Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα γίνεται λανθασμένα η χρήση του όρου «κατάθλιψη» για την περιγραφή της κατάστασης που βιώνει τον τελευταίο καιρό η ελληνική κοινωνία. «Δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η οποία είναι μία νοσολογική οντότητα», εξήγησε, «αλλά για θλίψη, δηλαδή για μία ευεξήγητη αντίδραση, η οποία είναι φυσιολογική, αναμενόμενη και δυνητικά παραγωγική εάν τύχει ορθής διαχείρισης».